Startlaphoz Csatlakozz!

Jogi esetek

Ha nincs munkaszerződés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 22. péntek, 08:19

Egy férfi diszpécseri munkát vállalt egy cégnél. Decemberben állt munkába, munkaszerződés nem készült.

    A hónap leteltével a férfi főnöke feljegyzést írt, melyben a decemberi munkaórákat számolták el: ebben az szerepelt, hogy a férfi 212 órát dolgozott, s ezért decemberre 192 ezer forint munkabér jár neki. Ő azonban ezt az összeget nem kapta meg: január 12-én ugyan átutaltak neki húszezer forintot, a többit azonban nem. Január 22-én rendkívüli felmondással élt, és az elmaradt munkabérért, valamint a felmondási időre járó bérért a bírósághoz fordult.

    A keresetében arra hivatkozott, hogy a bér kifizetésének elmulasztása a munkaviszonyból származó kötelezettség olyan súlyos megsértése, amely megalapozza a rendkívüli felmondást. Ezért egyrészt jár neki a decemberi bérének elmaradt része, januárra harmincezer forint elmaradt munkabér, valamint a felmondási időre – egy hónapra – járó munkabér, vagyis 192 ezer forint.

    A munkáltató arra hivatkozott, hogy a joggyakorlat szerint csak a bérfizetési kötelezettség tartós elmulasztása alapozza meg a munkavállalói rendkívüli felmondást, vagyis egyetlen alkalom nem. Másrészt arra is utaltak, hogy a diszpécserrel minimálbérben állapodtak meg, tehát még ha jogos is volt a rendkívüli felmondás, a felmondási időre járó bér akkor sem 192 ezer forint.

    A diszpécser azzal tromfolt, hogy szóban nem minimálbérben, hanem 150 ezer forint alapbérben állapodtak meg, de ezt a munkáltató nem foglalta írásba.

    Ezért őt terheli a felelősség, neki kellene bizonyítani az állítását a munkabér összegéről.

    A bíróságnak két kérdésben kellett döntenie: jogos volt-e a rendkívüli felmondás, illetve munkaszerződés híján kinek hisz a munkaszerződés összegét illetően. Az első kérdésben könnyebb volt a döntés: a törvény szerint a munkabért legkésőbb a következő hónap 10-ig ki kell fizetni, ehhez képest a majdnem két hét késedelem mindennemű tájékoztatás nélkül olyan súlyú kötelezettségmulasztás, ami megalapozza a rendkívüli felmondást.

    Az összeget tekintve pedig arra jutottak, hogy alapvetően lényegtelen, mennyi volt a felperes alapbére, ugyanis ilyenkor nem ezt kell kifizetni, hanem a megelőző időszak havi átlagbérét. Ezt itt könnyű volt kiszámolni, hiszen a férfi csak egyetlen hónapot dolgozott a cégnél: vagyis a túlórákkal megturbózott decemberi fizetésének megfelelő összeget, 192 ezer forintot kell számára kifizetni a felmondási időre.

Forrás: Szabadföld online

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha nincs munkaszerződés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector