Startlaphoz Csatlakozz!

Riasztó tendeciák Magyarországon

Elérhetetlennek tűnik az európai átlag

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 31. vasárnap, 14:43
 
A várható átlagéletkor terén Magyarország lemaradása az európai átlagtól napjainkban a nőknél 4, férfiaknál 6 év. A lemaradás aránya Európától azonban csaknem tíz éve változatlan. Országon belül pedig mind inkább kirajzolódik a szegénységhez és a gazdagsághoz köthető betegségek térképe - hívja fel a figyelmet az Eurostat legutóbbi adatait boncolgatva a Civil Női Kormány elemzése.

   A magyar nők egészségi állapotát górcső alá vevő összefoglaló leszögezi: köztudott, hogy a „gyenge” nők átlagban és általában hosszabb ideig élnek, mint a férfiak. A WHO adatai szerint 2012-ben 194 ország közül csak egy akadt (Tonga), ahol a születéskor várható élettartam magasabb volt a férfiaknál, mint a nőknél.
 
   A várható élettartam Európában, az 1900-as években még mindkét nemnél 40 év alatt volt, ami egy évszázad alatt közel a duplájára, a férfiaknál 78, a nőknél 83 évre nőtt, amiben az orvostudomány fejlődése, az életkörülmények jelentős javulása, a szociális helyzet stabilitása egyformán jelentős szerepet játszik. Magyarország lemaradása az európai átlagtól napjainkban a nőknél 4, férfiaknál 6 év. A lemaradás aránya Európától azonban csaknem tíz éve változatlan, pontosabban a magyar férfiaknál némileg talán csökkent a lemaradás, a nőknél viszont érdemben nem javult - figyelmeztetnek a szakértők.

Magyar sajátosságok
 
   Ma Magyarországon a férfiaknál társadalmilag szinte elvárt, vagy legalább is megértett a magasabb kockázatvállalási kényszer, miközben az „ideális férfias magatartás” számos eleme egészségkárosító. A hazai társadalmi sztereotípiáknak számos egészségügyi következménye van, a magasabb arányú alkohol- és dohányfogyasztás, ezzel párhuzamosan pedig a kevesebb zöldség és gyümölcs fogyasztás külön-külön és együtt is a szervezet gyorsabb elhasználódásához, az egészségi állapot relatíve gyorsabb romlásához vezethet.
 
   Ráadásul az „erős férfi” képe akadályozhatja egyes egészségügyi tünetek felismerésekor a gyors orvoshoz fordulásban, avagy a szűrővizsgálatokon való részvételben. A magyar nők relatíve alacsonyabb alkohol- és dohányfogyasztása, egészségesebb étkezési szokásaik mellett viszont könnyebben, és gyorsabban fordulnak segítségért egészségügyi problémáik miatt.
 
  Napjaink egyik legkomolyabb problémája, az elhízás - mely paradox módon nem a jólét, hanem a rossz szerkezetű táplálkozás és a mozgásszegény életmód következménye -, mindkét nemet érinti. Az elemzők rámutatnak, az olcsó, egészségtelen, mindenféle tartósító, adalék és íz anyagokkal dúsított élelmiszerek nemcsak a testsúly növekedését okozzák, hanem hosszú távon is rossz irányban befolyásolhatják az emberi szervezet működésének egészét is. 
 
Egyes bajok egyre inkább női betegséggé válnak
 
   A háziorvosok nyilvántartása szerint Magyarországon mind a férfiak, mind a nők leggyakoribb krónikus betegsége a magas vérnyomás, nincs jelentős különbség a férfiak és nők között a diabeteses és az alsó légúti kórok arányában sem. A keringési rendszer bajai, az allergiák és az asztma viszont egyre inkább női betegséggé válnak, az asztmás nők száma az elmúlt 10 évben megháromszorozódott. A nők között jelentősen, szinte ugrásszerűen növekszik az emésztőrendszeri és májbajok száma is.
 
    A vezető halálokok napjainkban mindkét nemnél a keringési és a daganatos megbetegedések. A daganatos halálozás Európában legmagasabb arányát az elmúlt évtizedben is megőriztük. Figyelmeztető jel, hogy miközben életkori csoportonként az elmúlt években általánosságban csökkent a nők mortalitása, ezen belül a női daganatos halálozás jóval kisebb ütemben csökkent, sőt az 50-60 éves, gazdaságilag és szociálisan is aktív életkorban lévő nőknél abszolút mértékben még növekedett is.
 
Nem elég az egészségtudatosság
 
   Magyarországon több évtizedes tapasztalat szerint a nők egészségtudatos magatartása meghaladja a férfiakét, sok más mellett ez is jelentős szerepet játszott abban, hogy a magyar nők várható életkora jelentősen magasabb a magyar férfiakhoz képest. A friss statisztikai adatok azonban az elmúlt években növekvő megbetegedési számokról tanúskodnak, melyek ráadásul paradox módon fokozottabban érvényesültek a nőknél.
 
   A szakértők kiemelik, a statisztikai megbetegedési arányok megváltozása, néhány kitüntetett megbetegedési forma ugrásszerű növekedése részletes elemzést igényelne, hiszen a jelenleg megfigyelhető folyamatok hosszú távú következményei jelenleg még beláthatatlanok. Mindenesetre az okok között feltételezhető romló táplálkozási körülmények, romló szociális helyzet, illetve a jelentős mértékben nem javuló környezetszennyezési hatások miatt megtorpanhat a várható átlagéletkor további növekedése Magyarországon.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elérhetetlennek tűnik az európai átlag.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector