Startlaphoz Csatlakozz!

A legtöbbe az egyetemisták tanévkezdése kerülhet

Iskolakezdés: kölcsönre kényszerül a családok hatoda

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 02. kedd, 13:38

Átlagosan 58 ezer forintba kerül gyermekenként az iskolakezdés az idén, ami jelentős terhet ró a családokra – olvasható az fn.hu oldalán
   A családok a beiskolázás előtt átlagosan öt hónapig takarékoskodnak, azonban így is minden hatodik szülő tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt kell felvennie szeptemberben – derül ki a GfK friss felméréséből, mely a Budapest Bank megbízásából készült.
 
Ha becsengettek, ennyit kell csengetni
 
   A legtöbbe az egyetemisták tanévkezdése kerülhet, a családok átlagosan 124 ezer forintot jeleztek. Egy középiskolásra ennél jóval kevesebbet, mintegy 64 ezer forintot költenek, az általános iskolások iskolakezdése pedig 48 ezer forintba kerül.
 
  A legnagyobb terhet a megfelelő ruházat és lábbelik, valamint a taneszközök és a tankönyvek beszerzése jelentik: ezek teszik ki a költségek 70%-át. A felsőoktatásban tanulóknál ezeken kívül a tandíj is jelentős összeget jelenthet.
 
Már tavasztól félretesznek rá
 
  A családok többsége számára kiemelten fontos cél a gyerekek megfelelő iskoláztatása, amiért jelentősebb anyagi terhet is hajlandóak vállalni. Bár a megkérdezettek 80%-a nyilatkozta, hogy komoly anyagi megterhelést jelent a gyerekek iskoláztatása, tízből hét család mégis törekszik arra, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb minőségű termékeket vegye meg a gyerekeknek.
 
   Minden második szülő igyekszik az őszi kiadásokat több hónapra elosztani, és az iskolakezdéssel járó költségekre átlagosan 5 hónapig takarékoskodnak.
 
Miből telik?
 
  A sulis kiadásokat általában a családok részben (60 százalék) a havi fizetésből, és a kifejezetten erre a célra félretett megtakarításokból fedezik. De persze nagyon jól jön a munkáltató által adott iskolakezdési támogatás is annak, aki kap.
 
   Emellett azonban minden hatodik szülőben felmerül, hogy hitelt vegyen fel szeptemberben a költségek fedezésére. Közülük minden második család ismerőstől vagy rokontól kérne kölcsön; kb. egyharmaduk használná a folyószámlahitel- illetve hitelkártya-keretét, egyötödük pedig egyéb hitelt venne igénybe.
 
Év közben is alig csökkennek a költségek
 
    Tanév közben átlagosan havonta 49 ezer forint kiadást jelent egy gyermek képzése, a különórákat is beleértve, de itt is vannak korosztály szerint eltérések. Míg egy általános iskolásnál a havi költség mintegy 38 ezer forint, egy középiskolásnál ez már közel 55 ezer, egyetemistáknál pedig meghaladhatja a 113 ezer forintot is.
 
   Sok „kis” tételből jön össze a havi fizetnivaló: ezek jellemzően az étkezés, az informatikai eszközök beszerzésének és fenntartásának díjai, a különórák költsége és az utazás. Az egyetemisták szüleinek legkomolyabb kiadása a lakhatás, azaz a kollégium vagy az albérlet fedezése.
 
Forrás: fn.hir24.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Iskolakezdés: kölcsönre kényszerül a családok hatoda.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector