Startlaphoz Csatlakozz!

110–150 ezer forint közötti a felügyelők nettó fizetése

Bírni kell a stresszt a fegyőri munkához

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 08. hétfő, 11:37

Több mint nyolcezren dolgoznak a magyarországi börtönökben. Ma 19. alkalommal tartják meg a büntetés-végrehajtási szervezet napját. Ebből az alkalomból pénteken elismeréseket adtak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fegyőröknek, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetnek pedig egy csapatzászlót adományoztak. Magyarország 28 börtönében 18.330 fogvatartott van, az intézményekben több mint 8000-en dolgoznak – olvasható a Metropolban.

   Az őrök naponta akár 3-4 kilométert is sétálnak a körletükben. – 15 éve dolgozom börtönőrként. Azért jelentkeztem, mert ez egy biztos munkahely, és vonzott is az egyenruhás szolgálat – mondta lapunknak Török Attila, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet törzszászlósa. Itt 8, illetve 12 órás szolgálatban dolgoznak nappal és éjszaka. Mint Török Attila a napirendjükről elmondta: a körletfelügyelők a nap elején hivatalosan átveszik a fogvatartottakat, kiosztják a reggelit, majd lekísérik azokat a rabokat az udvarra, akik élni kívánnak ezzel a jogukkal.
 
Négyből három elítélt dolgozik
 
  A fővárosi intézmény speciális abból a szempontból, hogy itt a körletekben alakítottak ki ügyvédi és rendőrségi kihallgatószobát – ezekbe a helyiségekbe is a körlet őrei kísérik el a rabokat. A hazai börtönökben az elítéltek 75 százaléka dolgozik, van, aki az intézmény belső ellátásában, például a mosodában, van, aki a különböző termelőhelyeken, például bútorgyárban. Ahogy a szabad életben, úgy itt is nyolcórás a munkanap, igaz, a fizetés harmada a minimálbérnek.
 
Távolságot kell tartani
 
   – Egy átlagos napon akár 3-4 kilométert is sétálunk a zárkák között, egy őr  80-90 fogvatartottra figyel. Tulajdonképpen mi is itt éljük közöttük az életünk egy részét, a három lépés távolságot azonban mindig meg kell tartanunk – mondta Török Attila. Bár a fegyőrök segítenek a rabok ügyes-bajos dolgait elintézni, de soha nem tegezik őket, és nem beszélgetnek velük a személyes, illetve a büntetőügyeikről. Ahogy fogalmaznak, a civil életet kint kell hagyni, a börtönben csak fogvatartottak és elítéltek lehetnek.

 
   – Vannak olyan esetek, amikor kényszerítő eszközt kell alkalmaznunk, például meg kell bilincselnünk egy fogvatartottat, de a többségük együttműködő – tudtuk meg Urbán Zoltántól. A törzszászlós szerint a raboknak egyszerűen megéri jónak lenni, hiszen a börtönben szigorú fegyelmező-jutalmazó rendszer működik. A verekedés, balhézás miatt meghosszabbíthatják a börtönbüntetést, a jó magaviseletért azonban pluszbeszélő járhat a raboknak.
 
Van, aki nem bírja a nyomást
 
   Bár az őrök munkáját, a kényszerítő eszközök alkalmazását, fokozatosságát szigorú előírások szabályozzák,  olyan személyiségre, fellépésre van szükség, mellyel megteremthetik az egyenruhának kijáró tekintélyt. A felvétel során vizsgálják is a pszichológiai alkalmasságot, de – a nagykorúság és a büntetlen elő­élet mellett – a feddhetetlen életvitel is alapkövetelmény a fegyőröknél.

   – A rendezett családi háttér nagyon sokat segít, ehhez a munkához ugyanis kiegyensúlyozott lelkivilágra van szükség. Meg persze jó problémamegoldó, illetve kommunikációs és stressztűrő képességre – sorolta a két börtönőr. Ezeknek nem is tud mindenki megfelelni. Tavaly például 670-en távoztak a testületből, de aki 2-3 évet leszolgál, az hosszú évekre meg is marad ezen a pályán.

  Az őröknek a vezetőség igyekszik megadni a megfelelő támogatást. A szervezet különböző stresszkezelő, illetve toleranciatréningeket tart számukra. Emellett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) két rekreációs központtal is rendelkezik – Igalon és Pilisszentkereszten –, ahol évente legalább egyszer a testület tagjai kedvezményesen üdülhetnek.
 
  8100 fő a BVOP állománya, a börtönökben 1400 tiszt, 5500 tiszthelyettes és 1100 közalkalmazott dolgozik. Az állomány 30%-a nő.
 
   110–150 ezer forintközötti a felügyelők nettó fizetése, beosztástól függően.
 
Forrás: Metropol

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bírni kell a stresszt a fegyőri munkához.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector