Startlaphoz Csatlakozz!

Manpower:

A munkaadók 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 09. kedd, 13:42

A magyarországi munkaadók többsége, 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást a következő negyedévben, míg 10 százalék munkaerő-felvétellel, 7 százalék pedig elbocsátásokkal számol - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből, amely 750 hazai munkáltató megkérdezésével készült.

    A cég MTI-hez eljuttatott, keddi közleménye szerint optimisták az építőipar és a gyártás munkaadói, de romlottak a kilátások a vendéglátás területén, mivel a munkaadók már a szezon végével számolnak.

    Annak ellenére, hogy a várakozások csaknem minden ágazatban és régióban romlottak, a vállalkozások méretétől függetlenül a mutató pozitív tartományban maradt, a gyártás területén pedig a legjobb mutatót produkálták a munkaadók 2009, vagyis a felmérés magyarországi kezdete óta - olvasható a közleményben.

    A felvételt és elbocsátás tervezők különbségéből számított munkaerő-piaci mutató szezonálisan kiigazított értéke plusz 4 százalékon áll, ami az előző negyedévhez képest 4 százalékpontos gyengülés, éves összehasonlításban azonban 6 százalékpontos növekedés.

    A Manpower csoport most először a vállalkozások mérete szerint is vizsgálta a kilátásokat: a kutatás szerint a nagyobb és közepes vállalkozások mutatói erősebbek (plusz 11 százalék), mint a kis- (+3 százalék) és a mikrovállalkozásoké (+8 százalék).

    Bővülés azokban az ágazatokban várható, amelyeket leginkább a közepes- és nagy, multinacionális cégek uralnak és alapvetően exportra termelnek - mondta a közlemény szerint Kiss Judit, a Manpower Hungary ügyvezetője. Hozzáfűzte, a multinacionális cégek várakozásait sokkal inkább a rendelésállomány befolyásolja, mint a magyarországi munkaerő-piaci trendek, ezzel szemben a kis- és mikrovállalkozások jobban függenek a hazai környezettől.

    A kilenc vizsgált szektorból hatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a negyedik negyedévben a munkaadók. A legnagyobb bővülés a gyártás területén várható, ahol a munkaerő-piaci mutató plusz 19 százalékon áll. Ezt követi az építőipar plusz 10, és a vendéglátóipar plusz 7 százalékos mutatóval. A köz- és szociális szférából, valamint a nagy-és kiskereskedelem területéről egyaránt plusz 5 százalékos mutatót jelentettek. Ugyanakkor a mezőgazdaság mutatója mínusz 5 százalékon áll.

    Az előző negyedévhez képest kilenc szektorból hétben romlottak a kilátások. A legnagyobb, 11 százalékpontos csökkenést a vendéglátóiparban regisztrálták, de 8, illetve 6 százalékpontos csökkenést jelentettek az építőipar, valamint a közüzemi szolgáltatások területéről is.

    Éves összehasonlításban hat szektor munkaadói várnak növekedést. Kiemelkedően magas, 18 százalékpontos növekedést jelentettek az építőipari munkaadók, míg 15, illetve 14 százalékponttal javultak a kilátások a gyártás és a vendéglátóipar területén. 11 százalékponttal erősödött a köz- és szociális szféra, míg 9 százalékponttal a nagy- és kiskereskedelem mutatója. Tavalyhoz képest három ágazat mutatója gyengült, a legnagyobb mértékben, 5 százalékponttal a pénzügyi és üzleti szolgáltatásoké. 

    A munkaadók a munkavállalók létszámának bővítésére számítanak a következő negyedévben nyolcból hét régióban. A legoptimistább tervekről a közép-magyarországi régió munkaadói számoltak be.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkaadók 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector