Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzeti Adó és Vám Hivatal

Ki jogosult ingyenes orvosi ellátásra?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 10. szerda, 17:41
 
Normál esetben, ha az ember munkaviszonnyal, tanulói jogviszonnyal rendelkezik, vagy nyugdíjas, akkor természetes, hogy besétál az orvoshoz, hiszen jogosult az orvosi ellátásra. Vannak azonban esetek, élethelyzetek, amikor ez megszűnik. A Rádió 7 Napraforgó című műsorának vendégével Pestuka Gabriellával, a Nemzeti Adó és Vám Hivatal ügyfélkapcsolati osztályvezetőjével, arról beszélgettünk, hogy mikor vagyunk jogosultak ingyenes orvosi ellátásra.

   Alapesetben a  magánszemély  munkaviszonyban áll, tanulói jogviszonyban vagy  nyugdíjban van, akkor  jogosult az orvosi ellátásokat igénybe venni, az alapján a járulékok alapján amit vagy a fizetéséből vonnak, vagy az állam fizeti meg utána.  A problémák akkor adódnak, ha a munkaviszony vagy a nappali tagozatos jogviszony megszűnik.  Ez utóbbi esetében ameddig a diákigazolvány érvényes, addig jogosult a diák orvosi ellátásra. Az igazolvány érvényességét követően van még egy negyvenöt napos türelmi idő, ez idő letelte előtt érdemes bejelentkezni és fizetni a járulékot.  Aki most a nyári időszakban fejezte be a tanulmányait és nem sikerült munkaviszonyt létesítenie, annak december 15-ig kell az adóhatóságnál jelentkeznie.
 
   „Munkaviszony megszűnését követően is van negyvenöt napos türelmi idő, ha ez alatt nem sikerül új munkaviszonyt létesíteni, vagy nem jelentkezik be a Munkaügyi Központban álláskeresőnek, akkor be kell az ügyfélnek fáradnia hozzánk és jelezni kell, hogy járulékfizetési kötelezettségét nálunk szeretné teljesíteni.” – mondta Pestuka Gabriella. 
„Sajnos még mindig sokan nem tudnak járulékfizetési kötelezettségükről, hisz vonták a fizetésükből, nekik nem kellett vele foglalkozni, sajnos sok esetben ez okozza a problémát.”– tette hozzá a Nemzeti Adó és Vámhivatal ügyfélkapcsolati osztályvezetője. Ha teljes hónapról beszélünk a havi  járulékfizetési kötelezettség 6810 forint,  napra lebontva ez 227 forintot jelent.  Vannak esetek amikor mentesülhetünk a járulékfizetés alól, ez például a szociális rászorultság.  

   Pestuka Gabriella azt javasolta a rádióhallgatóknak, hogy forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatukhoz, abban az esetben is ha már van tartozásuk, hisz van lehetőség részletfizetésre.  Természetesen a hivatal értesíti a magánszemélyeket az esetleges tartozásról, ez az értesítés most éppen szeptemberben esedékes.
 
Forrás: promedad.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ki jogosult ingyenes orvosi ellátásra?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector