Startlaphoz Csatlakozz!

A legtöbb vitát és nemfizetést a pótmunkák elszámolása gerjeszti

Így vernek át sokakat Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 15. hétfő, 13:39

 A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) közreműködése óta könnyebben juthatnak követeléseikhez a pórul járt építési vállalkozók közül azok, akik a munkavégzés alatt minden folyamatot megfelelően dokumentáltak. A legtöbb vitát és nemfizetést a pótmunkák elszámolása gerjeszti.

   A mikro- és kisvállalkozások megrendelőknek való kiszolgáltatottságát csökkenteni hivatott intézmény, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) tavaly augusztus óta működik, azóta mintegy 160 esetben indult eljárás az építési tevékenység teljesítésének igazolása érdekében. Az érintett beruházások összértéke 46  milliárd forintot, a felek által vitatott összeg pedig mintegy 3,7 milliárd forintot tesz ki.
 
  Minden második ügyben 10 millió forint alatti összegen folyik a vita, a 10 és 50 millió forint közötti kérelmek aránya pedig 39 százalék, ugyanakkor a szervezet befogadott több száz milliós, illetve milliárdot meghaladó kérelmeket is - mondta a Napi.hu-nak Máté Miklós, a TSZSZ vezetője.
 
   A szakértők az eddigi kérelmeknek csak 20 százalékában nem tudták (jellemzően irathiány miatt) teljes bizonyossággal megállapítani a vitatott teljesítést, 80 százalékban részben vagy teljesen megalapozottnak találták a kérelmet. Kovács István, a TSZSZ műszaki szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy sajnos még nem épült be az építőipari mesteremberek napi gyakorlatába, hogy a pótmunkákról, plusz teljesítésekről, az eredeti szerződésben foglaltaktól való eltérésről írásos megrendelést kérjenek. Iratok nélkül viszont a TSZSZ akkor sem igazolhatja a teljesítést, ha az szemmel láthatóan meghaladja a szerződésben foglaltakat.
 
Így járnak pórul a vállalkozók
 
   A legtöbb vitát és nemfizetést a pótmunkák elszámolása gerjeszti. Első lépésben általában még készül egy írásos szerződés a  megrendelésről, a menetközbeni módosításokat, kiegészítéseket, plusz feladatokat viszont gyakran azzal intézik el a megbízók, hogy "csak csináld meg, majd végén elszámolunk". Az ebbe a zsákutcába belefutó vállalkozókon pedig már nagyon nehéz segíteni - hangsúlyozza Kovács István. Mint fogalmaz, a problémák a napi kivitelezés szintjén keletkeznek, a megrendelők pedig gyakran visszaélnek a helyzettel.
 
   Az uniós finanszírozású projektek is csapdába csalhatják az építési vállalkozókat. A fix beruházási költségű projektekben az EU csak akkor fizet, ha minden az eredeti támogatási szerződés szerint valósul meg. Ha a közbenső módosításokat nem fogadtatják el, de a vállalkozó elvégzi a munkát, könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy csak futhat a pénze után, a szerződésben nem szereplő munkája nem lesz kifizetve és ezen a TSZSZ sem tud segíteni. Máté Miklós megerősíti, mivel a TSZSZ létrehozásával a jogalkotó egyik célja éppen az ágazat fehérítése, a szerződéses fegyelem erősítése volt, a szakértők csak a szerződésben foglaltak teljesítését tudják ellenőrizni, így igazolni.
 
Már az eljárás ténye is sokakat visszariaszt a nemfizetéstől
 
  A nemfizetések rendszerint az utolsó számlánál merülnek föl, amit az kódol a rendszerbe, hogy a fővállalkozó gyakran 20-25 százalékkal a valós ár alatti ajánlattal nyeri el a munkát. Ilyenkor törvényszerű, hogy az al-, vagy szub-alvállalkozó, aki a tényleges tevékenységet elvégzi, a végén nem lesz kifizetve.
 
   A TSZSZ nem foglalkozhat jogkérdésekkel, így a kötbér, a kamatok, vagy károk, áfa megtéríttetésével sem. A szervezet jelentősége azonban még így sem vitatható, mert mint Máté Miklós kifejti, a kérelmek 30 százalékánál már az is elég a kérelmezettnek (vagyis annak a félnek, akitől a fizetést kéri a vállalkozó), hogy elismerje a teljesítést, és megegyezzen a kivitelezővel, ha az eljárás során vagy a helyszíni szemlén szembesül a TSZSZ eljárás következményeivel.
 
  Megegyezés hiányában, a szakvélemény birtokában 60 napon belül kiemelt bírósági eljárást indíthat a kérelmező, ez egy év alatt lezárul, a három független szakértő által készített szakvéleményt a bíróság nem kérdőjelezi meg.
 
Bankgarancia lehívásánál is jól jön
 
   A TSZSZ hatáskörébe beletartozik a szavatossági garanciák érvényesítésének kérdése is. Garanciális javítás elmulasztására való hivatkozással korábban nem egy kivitelezőt vitt csődbe a megrendelő a bankgarancia lehívásával. A TSZSZ törvény alapján a szakértői tanács megállapítja, hogy a mellékkötelezettség érvényesítése, vagyis a javítás indokolt, részben indokolt vagy nem indokolt - mondja Máté Miklós. Így a szabályozás védelmet nyújt a rosszhiszemű beruházói magatartással szemben.
 
  Jelenleg 23 ügy van folyamatban. A kisebb szerelések, építkezések mellett sokmilliárdos útépítés is előfordul, utóbbinál például a fővállalkozó milliárdot meghaladó összeg nemfizetését sérelmezi egy még a kétezres évek elején megvalósult projektnél.
 
Régi ügyeket is érdemes elővenni
 
   A TSZSZ-hez csak az ötves elévülési időn belül érdemes fordulni, azonban minden egyes ügyvédi megkeresés, dokumentált kapcsolatfelvétel, megegyezésre irányuló törekvés újraindítja ezt a periódust, vagyis érdemes lehet régi kintlévőségek behajtásával is próbálkozni - hívja fel a figyelmet Máté Miklós. A TSZSZ-nél megfordult legrégebbi kérelem egyébként egy kilencvenes évekbeli csatornatervezési munka volt, 17 milliós nemfizetéssel.
 
  A TSZSZ eljárás határideje 30 nap, ez maximum egyszer meghosszabbítható. Az eljárási díj a vitatott nettó érték egy százaléka, minimum 60 ezer, maximum 450 ezer forint. A TSZSZ szakvéleményére alapított per a kiemelt eljárások közé tartozik, a bíróságnak egy év alatt le kell zárnia.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így vernek át sokakat Magyarországon .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector