Startlaphoz Csatlakozz!

A közszolgálatban az ügyintézők az átlagbér alatt keresnek

Az életpályamodell új, az MKKSZ követelése a régi

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 15. hétfő, 14:15

Újra és újra béremelést és törvényes munkakörülményeket kérnek a köztisztviselők – erről is tárgyal a legnagyobb szakszervezetük. Az ürügy új: életpályamodellt akar nekik a kormány – írja a delmagyar.hu.

   Bürokrácia- és adminisztrációlebontó csomagként jellemezte a napokban azt az Államreform 2 nevű programot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, amit a kormány januártól tervez beindítani. Pontjai közül az állami rezsicsökkentés kapott figyelmet, bár az is szerepel benne, hogy kialakítják a köztisztviselői életpályamodellt. 

  Jó fél éve a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szakmai anyagot jutatott el Lázár Jánosnak, és a felelős kormánybiztosnak, Bakondi Györgynek is. Mindkettejükkel volt már személyes egyeztetés – tudtuk meg a legnagyobb közszolgálati szakszervezet helyi vezetőjétől. Farkas Andrea megyei titkár kiemelte, az átadott csomagba adatokkal alátámasztva beleírták: hat éve nem volt bérrendezés a közigazgatásban és a közalkalmazottak nagy részénél sem. Hiszen például az iskolák adminisztratív dolgozói sem kaptak béremelést. Így az a kép alakul ki, hogy a kormány a saját embereit nem becsüli meg, ha nem fizeti meg őket. Boros Péterné MKKSZ-főtitkár szavait idézve hozzátette, az összes erőforrás használhatatlan, vagy holt tőke, ha nincs meg az azt működtető emberi tényező közös érdekeltsége. Márpedig a közszféra dolgozói mindig azokat a jogszabályokat hajtják végre, amiket a mindenkori kormányzat kidolgoz és jóváhagy. Még akkor is, ha az a lakosságnak nem tetszik. 
 
   – A javaslatainkat minden érintett rendelkezésére bocsátjuk, hogy tudjon róla. Most a tárgyalásokon van a hangsúly, de eredmény csak akkor várható, ha nemcsak morgunk magunkban egyenként, hanem beszélünk egymással – tette hozzá a megyei titkár. Farkas Andrea emlékeztetett, a közszolgálatban az ügyintézők az átlagbér alatt keresnek. A teljes közszolgálat 730 ezer dolgozója közül 170 ezren visznek haza havi nettó 77 ezer forintot. Ebből megélni, családot, lakást fenntartani nem lehet. Azt is javasolják, hogy legyen törvényesség a munkavégzésben, hiszen több száz jelzést kapnak arról, hogy a nyolcórás munkaidőnél jóval többet dolgoznak a kollégák, kompenzáció nélkül. Ennek kivédéséhez tudni kellene, mennyi időbe telik egy-egy feladat elvégzése, és hozzá kellene rendelni a megfelelő létszámot.
 
Mennyi az annyi?

Megírtuk korábban: középfokú végzettséggel és 10 éves gyakorlattal havi bruttó 120 ezer forintot, nettó 75-80 ezret keresnek a köztisztviselők, közalkalmazottak. Felsőfokú végzettséggel, 10 éves gyakorlattal havi 120 ezret kapnak kézhez. A szakszervezet 20 százalékos béremelést szeretne elérni. Azt is kérik, hogy cafeteria (étkezési jegy, ruhapénz) is épüljön be a bérrendszerbe, és ez ne attól függjön, hogy a helyi önkormányzatok közül melyik bírja kigazdálkodni a helyi adókból. 
 
Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az életpályamodell új, az MKKSZ követelése a régi.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector