Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Munkahelyi hiányzás családi okból

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 15. hétfő, 18:40

 A Munka törvénykönyve számos rendelkezésével elismeri, hogy a munkavállalónak családi kötelezettségei is vannak, amelyekre tekintettel igazoltan hiányozhat a munkahelyről. Ezek közül az egyik kevésbé ismert, de annál fontosabb eset, amikor különös méltánylást érdemlő személyi, családi körülmény miatt lehet távol a munkavállaló – írja az ado.hu.

   Minden gyermeket nevelő munkavállaló ismeri a szülői pótszabadság intézményét, ahogyan a szülési, gyermekgondozási szabadság lehetőségéről is sokan tudnak. De mi a helyzet akkor, ha nem tervezetten, illetve nem egy teljes napra szólítja el a munkájából a munkavállalót valamilyen családi ok? Például, a gyermeknek váratlanul elmarad az edzése, és emiatt előbb kell lehozni az iskolából, vagy rossz fát tett a tűzre, és az igazható óhajt mielőbb beszélni valamelyik szülővel, munkaidőben.  
 
   Ilyen esetekre a korábbi törvény biztosította, hogy a munkavállaló évente 3 munkanap szabadságot előzetes értesítés nélkül, akár azonnali hatállyal igénybe vehessen, ha ezt valamilyen különösen fontos személyi, családi körülmény indokolta. Ez a fajta „expressz szabadság” 2013. január 1-jétől megszűnt, bár természetesen továbbra sem tilos, hogy a munkáltató ilyen rapid bejelentés mellett is engedélyezzen szabadságot.
 
   Fontos viszont, hogy a hatályos törvény szerint a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a különös méltánylást érdemlő személyi, családi ok miatt indokolt távollét tartamára. „Igazolt” távollétnek minősül tehát, ha a munkavállaló valamilyen rendkívüli személyi, családi ok miatt nem tud munkát végezni. Erre az időre munkabér nem jár a munkavállalónak. A szabály a szülői szabadságról szóló EU irányelven alapul, amely szerint biztosítani kell, hogy a munkavállalók azonnali jelenlétét követelő betegség vagy baleset esetén, sürgős családi okból adódó vis maior alapján távol maradhassanak a munkából.
 
   Ennek a távollétnek nincs időbeli korlátja, tehát mindaddig fennáll a mentesülés, amíg az alapul szolgáló körülmény „különös méltánylást” érdemel. Például, a szülő jogszerűen marad távol a másnap reggeli munkavégzéstől, ha gyermeke éjszaka rosszul volt, és reggel orvoshoz kellett vinnie. A mentesülés azonban csak a helyzet „rendkívülisége” alatt áll fenn, azaz itt például addig, amíg a gyermeket a nagyszülő, vagy más felnőtt felügyelete alatt elhelyezik, vagy ki nem derül már a rendelőben, hogy nincs ok az aggodalomra, a gyermek valójában csak megijedt valamitől, amúgy egészséges. Minimális időtartam sincs, tehát az előbbi esetben a beteg gyermekkel nem kell egy egész napot keresőképtelen állományban tölteni, ha a szülő a munkaidő kezdete után pár órával végül is meg tud jelenni a munkahelyén. Hangsúlyozom azonban, hogy ez a távollét igazolt ugyan, de fizetés nem jár rá.
 
  Természetesen a munkáltató kérheti annak igazolását, hogy a munkavállaló e jogcímen pontosan milyen okból maradt távol a munkavégzéstől. Az már a felek kapcsolatától függ, milyen „hitelt érdemlő bizonyítékkal” elégszik meg a munkáltató. Ez a szóbeli tájékoztatástól valamilyen hivatalos igazolásig terjedhet. Ha a felek között vita van, a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy körülményei valóban különös méltánylást érdemlőek voltak. Persze ha egy munkavállalónál gyakorivá válnak a gyanús családi okokból eredő „kivételes esetek” (szegény nagymama minden második nap nagyon beteg), a munkáltatónak érdemes szigorítania az igazolással kapcsolatos gyakorlatán.
 
   Az együttműködési kötelezettség alapján elvárható, hogy a munkavállaló amint lehetséges, haladéktalanul bejelentse a munkáltatónak, hogy miért nem tud megjelenni. Ez lehet egy telefonos jelzés, hogy gyermekével orvoshoz kell mennie, és egyelőre nem tudja, mikorra tud beérni. A távolmaradás pontos kimentésére (pl. az orvosi igazolás leadására) majd a munkába érkezéskor kerülhet sor. Arra viszont nincs lehetősége a munkáltatónak, hogy az igazoltan távol töltött időt a munkavállalóval később „ledolgozassa”. Ezeket az órákat teljesített munkaidőként kell elszámolni, azzal, hogy erre az időre bér nem jár (ahogy pl. az időjárás miatt megbénuló tömegközlekedés okozta késések esetén is).
 
   A törvény megfogalmazása elég tág, tehát bármely különös méltánylást érdemlő személyi, családi körülmény alapja lehet a mentesülésnek. Nem csak a gyermekneveléssel, hanem bármely hozzátartozó ápolásával, gondozásával összefüggő esetek is ide tartozhatnak. A családi körülmény nem csak a törvény szerinti „hozzátartozóknál” állhat fenn, hanem például az élettárs gyermekénél is, aki amúgy nem hozzátartozó a törvény értelmében. De ide sorolható eset lehet egy a lakást elúsztató csőtörés, vagy a rendőrség jelzése, hogy betörőt fogtak a balatoni nyaralóban.
 
   Ennél a mentesülésnél tehát az alapjául szolgáló lehetséges okokat és az időtartamot sem határozza meg pontosan a törvény. Vitás esetekben az intézmény céljából kiindulóan érdemes vizsgálni, hogy valóban „vis maior” jellegű körülmény tartotta-e távol a munkavállalót, és hogy ez milyen hosszú időtartamig állt fenn.
 
Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkahelyi hiányzás családi okból.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector