Startlaphoz Csatlakozz!

A rendszerváltás után leépült a bányászat

Vájáriskola: szép szakma bánya nélkül

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 16. kedd, 17:52

 A komlóiak abban reménykednek, hogy lesz még bánya a Mecsekben – a mesterséget mindenesetre újra elkezdték tanulni – olvasható a Népszabadságban.
 
   – Belebolondultam abba a lányba. Két év után otthagyott. Ezért nem jártam iskolába. Az iskola nem érdekelt, csak ő meg a haverok.
 
  A 16 éves, vékony testalkatú pécsi diák, Buzás Sándor így magyarázza, hogy miért hagyta abba az asztalosmesterség kitanulását. A vele egykorú, tetkók díszítette, bakócai Kain Róbert is a szerelme miatt hiányzott annyit, hogy kirúgták a hegesztőosztályból. Kocsis Máté a 10. osztályban hagyta ott a villanyszerelőosztályt. A 19 éves, kismányoki fiatalember azt mondja: azért nem tanult, mert megviselte őt szülei válása.
 
   A 16 esztendős Hunyicska Józsefet hatodikban hat tárgyból buktatták meg, a dús, vörös haját feje búbján kakastaréjba rendező komlói srác a tanárait okolja ezért. Amúgy a fiúk mindegyike kritizálja tanárait, sztorik sorát idézik fel a pedagógusok hibáiról, ám amikor megjegyzem, hogy ezek szerint ők nem is tehetnek a bukásokról, akkor nevetnek, és elismerik, hogy azért velük se könnyű, sőt.
 
   Az általam kérdezett fiatalokat a lézengő bukdácsolás mellett még egy közös dolog tartja össze: valamennyien vájárnak készülnek.
 
   Az 1992 óta megszűnt vájárképzés újraindításról kormányrendelet döntött 2013 végén, s ennek hatására három városban indítottak ilyen osztályt. Az egyiket Komlón. A baranyai város háború utáni fénykorát a szénnek köszönheti, ám a rendszerváltás után leépült a bányászat, és az ezredfordulón bezárt az utolsó komlói mélyművelésű fejtés.
 
   Az egykor 32 ezer lelkes városban ma 24 ezren élnek, s 1100 lakás üresen áll, mert gazdáik másutt találtak megélhetést. A nyomasztó állástalanságot tömeges közmunkával enyhítő Komlón egy 2-3 szobás panellakásra másfél-kétmillió forintért sincs vevő. Az utóbbi időkben többször felröppent a hír, hogy néhány vállalkozás esetleg újra megpróbálná hasznosítani – bányanyitással vagy a szén föld alatti elgázosításával – a mecseki szenet.
 
   Bár az ötlettel a kormány is szimpatizál, egyelőre kevés esély látszik a bányanyitásra, hisz egy ilyen beruházás tízmilliárdokba kerül, és a mecseki bányák művelése drágább energiát jelentene, mint a külföldről ideszállított szén. Ugyanakkor az is tény, hogy a Mecsek mélyén legalább egymilliárd tonna szén található, ezért nem kérdés, hogy előbb-utóbb kidolgoznak gazdaságos kitermelési módot a komlói fekete gyémánt kitermelésére.
 
   Ezért aztán a városban nem kevés várakozás övezi a most induló vájárosztályt. Ebben szerepe van annak is, hogy alig van olyan komlói család, amelyikben ne lenne exbányász az idősebbek között.
 
   Így van ez a komlói vájárosztály tizennégy növendékével is: valamennyiüknek legalább az egyik nagyapja bányász volt. Ezért otthonról biztatták őket, hogy vágjanak bele, mert a vájáré szép és jól fizetett szakma. A múlton nosztalgiázó felmenők abban reménykednek, hogy lesz még bánya a Mecsekben, s ha mégsem, a vájárszakmával akkor is lehet boldogulni. Akár egy hazai külfejtésben, például kő- vagy homokbányában, akár egy külföldi szénbányában. Ráadásul egy vájár nem csak a bányában találja fel magát.
 
   Ezt hangsúlyozza a vájárképzést elindító komlói középiskola igazgatója, Kovács Balázs is. A leendő vájárok megtanulják számos szakma alapismereteit. Így az ács-, a kőműves-, a villanyszerelő-, a hegesztő- és a lakatosszakmát. Egyikből sem kapnak komplett ismereteket, figyelmeztet az igazgató, de annyit igen, hogy ráérezve az említett szakmákra, könnyebben tovább képezhetik magukat, mint azok, akik a nulláról indulnak.
 
  Amúgy ezt gondolják az érintett diákok is. Többen is azt tervezik, hogy ha a végzés után nem találnak itthon bányamunkát, akkor vagy külföldön keresnek állást, vagy kitanulják a hegesztést, mert azzal még nálunk is jól lehet boldogulni.
 
  Arról is kérdeztem őket, hogy a korábbi sikertelen tanulási kísérletek után, most mennyire lesznek kitartók. Azt felelték: tanultak a hibáikból, és igyekeznek helyt állni. Szinte valamennyiük családjában sokan alkalmi és közmunkára szorulnak, ők ezt semmiképp se szeretnék, biztos megélhetésre vágynak.
 
Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vájáriskola: szép szakma bánya nélkül.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector