Startlaphoz Csatlakozz!

Hosszú távú gondolkodás a cafeteriaelemek összeválogatásakor

Nem érdemes az állami nyugdíjra várni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 18. csütörtök, 13:24

Bár az adatok alapján nem sok állami nyugdíjra számíthat a mai munkavállalók többsége, mégis, ha lehetőségük van rá, inkább a napi költéseket támogató cafeteriaelemeket választják a dolgozók. Nem könnyű tehát a munkáltató helyzete – írja a Piac@Profit.

  Ma Magyarországon a juttatások két alapvető típusa létezik: az egyik a napi költések támogatása (étkezés, iskolakezdési támogatás stb.), a másik a gondoskodó jellegű, azaz a hosszú távú felhalmozás, amit egy összegben bizonyos alkalmakkor vehet igénybe a dolgozó (nyugdíjpénztár vagy biztosítás). Erre az utóbbira különösen nagy szükség lenne, mivel a magyar lakosság megtakarításai (különösen a nyugdíj-megtakarításai) alacsonynak számítanak európai viszonylatban.
 
  „A lakosság, főként a fiatalok sok esetben úgy gondolkodnak, hogy meg sem érik a nyugdíjas kort. A statisztika azonban azt mutatja, hogy Magyarországon mégis vannak nyugdíjasok. Ezért idejében el kell kezdeni a gondoskodást” – mondta Fata László cafeteriaszakértő a CafeteriaTrend Munkáltatói Gondoskodás 2014 konferenciáján. A szakember szerint viszont sok esetben sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nem jeleskednek a hosszú távú gondolkodásban a cafeteriaelemek összeválogatásakor.
 
Aki adja, annak is jó
 
  Pedig a jól felépített juttatási rendszer fontos a cégeknek is: növeli a lojalitást, tehát segíti a munkatársak megtartását, és komoly költségcsökkentési vonzata is van. Azoknál a cégeknél ugyanis, ahol a juttatások megfelelnek a dolgozóknak, kevesebb a hiányzás és a fluktuáció, még akkor is, ha alacsonyabb az éves cafeteriakeret. Azért van ez így, mert nem csak az a fontos, hogy mennyit adunk az alkalmazottaknak, hanem az is, hogy ezt mennyire érzik fontosnak, valódi hozzájárulásnak. Ügyelni kell arra, hogy a munkavállalók szempontjából mi számít érzékelhető juttatásnak. Egy sofőrnek például egy baleseti vagy életbiztosítás jelentheti azt, hogy úgy érzi, a cége valóban gondoskodik róla. Ugyanez viszont egy szoftverfejlesztőnek nem biztos, hogy megfelelő – hangsúlyozta Fata László.
 
  Ezért érdemes alaposan tájékozódni a munkavállalók igényeiről. „Más fontos a munkáltatók és más a munkavállalók szerint. A CafeteriaTrend legfrissebb felméréséből kiderül, hogy a munkába járás költségtérítését például a harmadik legfontosabbnak gondolják a dolgozók, addig a munkáltatók szerint ez a kilencedik a fontossági sorrendben” – emelte ki a szakértő. (Itt talál részleteket a munkába járás költségének megtérítésére vonatkozó szabályokról.) Ugyanakkor a gondoskodó jellegű juttatások a munkavállalók körében nem túl népszerűek, aminek komoly hosszú távú következményei lehetnek.
 
Túl sok nyugdíjra ne számítsunk!
 
  Nem könnyű feladat ma eldönteni  a munkáltatóknak, hogy mire koncentrálják az erőforrásokat a béren kívüli juttatási rendszerben, hiszen a munkavállalók sok esetben a napi költségeik fedezésében igényelnek segítséget. „Azonban fontos hosszú távon gondolkodni akkor is, ha esetleg a gazdasági helyzet ezt megnehezíti. Tudatosan, alaposan fel kell készülnünk a hirtelen bekövetkező kockázati eseményekre – és ezt tudatosítani is kell a munkavállalókban” – mondta dr. Renneczéder Éva ügyvéd, cafeteria jogi szaktanácsadó.
 
   Magyarországon az aktív népesség (18–62 között) csak a lakosság kétharmada: 3 millió 124 ember inaktív, aki nem aktív részese a termelésnek. Az inaktívak aránya ráadásul a munkavállaló korú népességen belül gyakorlatilag stagnál. Két-három év alatt a rendszerváltás után több mint 600 ezer ember lépett ki a munka világából. Ez a szám viszonylag stabil: a munkaképes korú lakosság 11-14 százaléka tartósan inaktív. „Jelentős a rokkantnyugdíjasok aránya. A 90-es évek elején ezért nőtt mintegy 300 ezerrel a rokkantnyugdíjasok száma. Ezenkívül a fennmaradó inaktív munkaképes korú népesség jelentős része valószínűleg feketén dolgozik – vagy csak jövedelme egy részét kapja hivatalosan – hangsúlyozta a jogi szakember. – Ezeknek az embereknek csak minimális lesz a nyugdíja” – hangsúlyozta Renneczéder Éva.
 
   A szakember szerint egyértelmű az a kormányzati törekvés, hogy csökkentsék az inaktív népesség arányát. „Minden további nélkül számítanunk kell a nyugdíjkorhatár emelésére vagy a munkaképességi szabályok újraalkotására – emelte ki a szakember, aki szerint ezért magánszemélyként mindenkinek fel kell készülnie az időskorára. – A felelős munkáltatóknak vagy HR-eseknek ezért minden munkavállaló szempontjából erősíteniük kell az öngondoskodást, hiszen már most is a megélhetési lehetőségek határán vannak a nyugdíjak. A demográfia folyamatok egyértelműek: nem számíthatunk arra, hogy a nagy állami ellátórendszerből olyan nyugdíjat kapjunk, ami az átlagos megélhetéshez elegendő” – hangsúlyozta Renneczéder Éva.
 
JUTTATÁSOK TÍPUSAI:
 
 Gondoskodó jellegű juttatások:
Pénztári befizetések (önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, foglalkoztatási nyugdíjszolgáltatás)
Biztosítások (egészségbiztosítás, nyugdíjbiztosítás, kockázati biztosítás)
 
  Napi költéseket támogató juttatások:
Étkezési hozzájárulás,
munkába járás költségeinek megtérítése, helyi bérlet támogatása,
lakáshitel támogatás,
iskolakezdési támogatás,
SZÉP Kártya,
sporttámogatás stb.
 
Forrás: Piac&Profit

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem érdemes az állami nyugdíjra várni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector