Startlaphoz Csatlakozz!

Európai Bizottság:

Az Erasmus csereprogramban való részvétel javítja az elhelyezkedési esélyeket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 22. hétfő, 15:06

Az Erasmus oktatási-képzési csereprogram révén külföldi tapasztalatokat szerzett frissdiplomások jóval előnyösebb helyzetből indulnak a munkaerőpiacon - állapította meg hétfőn közzétett átfogó hatástanulmányában az Európai Bizottság.

    A 80 ezer hallgató, illetve vállalkozás válaszainak független szakértők által elvégzett feldolgozása alapján készített tanulmány szerint azok körében, akik éltek az Erasmus kínálta lehetőségekkel, 50 százalékkal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek száma, mint a kizárólag hazai képzésben részt vevők esetében. Egy másik adat arról tanúskodik, hogy a tanulmányok elvégzése után öt évvel az Erasmus-tapasztalatokkal rendelkezők közt 23 százalékkal kevesebb a munkanélküli. 

    A megkérdezett munkáltatók 92 százaléka nagyra értékeli az új alkalmazottak felvételénél az olyan személyiségjegyeket, amelyeket az Erasmus program kifejezetten erősít, mint például a tolerancia, az önbizalom, a problémamegoldó készség, a kíváncsiság, a saját erősségek és gyenge pontok ismerete, valamint a határozottság. A programban való részvétel előtti és utáni összehasonlító vizsgálatok azt mutatják, hogy az Erasmus-ösztöndíjasoknál már az utazás előtt magasabb értékeket mértek a fenti személyiségjegyek vonatkozásában, a csereprogramot követően pedig ezek az értékek átlagosan 42 százalékkal meghaladták a többi hallgatónál mért értékeket.

    Az Erasmus-ösztöndíjasok tanulmányaik folytatása mellett szakmai gyakorlatukat is eltölthetik külföldön. Aki él ezzel a lehetőséggel, szakmájában is gyorsabb előmenetelre számíthat: a munkáltatók 64 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi gyakorlattal rendelkező munkatársak nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak.

    A jobb karrierlehetőségek mellett a program jóvoltából tágul az ösztöndíjasok látóköre, és szociális kapcsolataik is bővülnek. Az Erasmus-hallgatók 40 százaléka tanulmányainak elvégzése után legalább egyszer tartózkodási országot váltott vagy munkát vállalt külföldön. Közülük mintegy kétszer annyian próbáltak szerencsét külföldön, mint azok, akik csak a hazai képzésben vettek részt.

    Az egykori Erasmus-ösztöndíjasok nagyobb valószínűséggel választanak külföldi párt maguknak: a volt Erasmus-diákok 33 százalékának van külföldi társa, míg a tanulmányaikat otthon végzők esetében ez az arány 13 százalék. Az Erasmus-diákok 27 százaléka köt hosszú távú párkapcsolatot a csereprogram alatt. Az Európai Bizottság becslései szerint - ebből az adatból kiindulva - 1987 óta mintegy egymillió gyermek született Erasmus-ösztöndíjasok kapcsolatából.

    Az új, Erasmus+ néven emlegetett, kibővített csereprogram révén 2014 és 2020 között 4 millióan részesülhetnek uniós ösztöndíjban.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az Erasmus csereprogramban való részvétel javítja az elhelyezkedési esélyeket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector