Startlaphoz Csatlakozz!

Az állattenyésztés egészét sújtja a rendszer átalakítása

Tömeges elbocsátások jöhetnek a támogatások megvonása miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 23. kedd, 10:07

Csak a juhágazatban háromszáz munkahely szűnhet meg a hazai és az uniós agrártámogatási rendszer átalakítása következtében csökkenő juhállomány miatt – írja a Napigazdasag.hu. A juhágazaton kívül azonban a tejtermelést, sőt az állattenyésztés egészét is nagyon keményen sújtja a támogatási rendszer átalakítása.

   A Napigazdasag.hu által megszólaltatott Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke arra figyelmeztet, hogy a támogatási rendszer átalakítása miatt akár 50−60 ezerrel is csökkenhet a hazai anyajuhok száma, a teljes állomány pedig a kieső szaporulattal együtt mérséklődhet.
 
Súlyos csapások az ágazatnak
 
   Ez nagyobbrészt a területalapú támogatások (SAPS) átalakítása miatt következhet be. Ismert, az 1200 hektár feletti területű gazdaságok az efölötti részre nem igényelhetik a támogatást, másrészt egy kormányrendelet kompenzáció nélkül 2016-ra halasztotta a 2015-re szóló agrár-környezetgazdálkodási (akg) támogatás újraindítását.
   
   A SAPS-megvonással érintett 525 vállalkozásból 28-an foglalkoznak komolyabban juhokkal, itt tartják az 1,3 milliós hazai juhállomány 4 százalékát, túlnyomórészt kedvezőtlen adottságú, gyenge takarmánytermő képességű szántó- és legelőterületeken. A KSH szerint a juhállomány, és azon belül az anyajuhok száma is erőteljesen növekedett – eddig. Az állomány nagyobbik, 87 százalékos hányadát egyébként az egyéni gazdaságok, 13 százalékát a gazdasági szervezetek tartják.
 
300 munkahely szűnhet meg
 
   Bátor Árpád jelezte: a SAPS-támogatás változásai és az akg-támogatás kiesése után a fennmaradt támogatási formák – az állatjóléti, illetve az anyajuh-támogatás – a stagnáló bárányárak mellett nem fedezik a juhtartás takarmány- és foglalkoztatási költségeit, ezért számos kisebb juhtenyésztő gazdaság is mérlegelni kezdte, mennyi veszteséget tud elviselni.
 
  A nagy cégeknél már a lassú állománycsökkentést, illetve a leggyengébb földek bérleti szerződéseinek felmondását fontolgatják. A terméktanács számításai szerint ha mind a 28 nagyüzem leépíti a juhágazatát, mintegy 300 munkahely szűnhet meg az ágazatban.
 
Nem csak a juhágazatot sújtja
 
  A Juh Terméktanács elnöke saját vállalkozását, a Palota-Vidék 2000 Zrt. példaként felhozva arra is figyelmeztetett: ha az új támogatási és földforgalmi szabályok miatt vissza kell nyesni a művelt, illetve legeltetésre használt területet – vagy ha elvesztik az államtól bérelt területeiket –, nemcsak a juhászat, hanem a tejelő tehenészet felszámolását is mérlegelik majd.
 
Padlófék az állattartás fejlődésének
 
  Piaci elemzők szerint az uniós támogatások kormány által bejelentett átszabása megakaszthatja a teljes állattartó ágazat utóbbi években elindult fejlődését. A kormány döntésével ugyanis – felkészülési időt sem hagyva az orosz embargó által sújtott, az adócsalók által lenyomott árakkal versenyezni kényszerülő hazai gazdálkodónak – megvonja a földalapú támogatás mintegy hetven százalékát az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodó szervezetektől – közölte Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. tulajdonos vezérigazgatója, a Tej Terméktanács elnökségi tagja.
 
   A Földművelésügyi Minisztérium szerint hazai forrásokkal és a tervezett munkahely-támogatási programmal együtt mintegy 240 milliárd forinttal több pénzhez jutnak az ágazat szereplői, a ciklus győztesei pedig az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok lesznek, ezzel hozzájárulnak a magyar vidék felemelkedéséhez.
 
  A terméktanács a területalapú támogatások kapcsán azonban úgy számol, hogy a hazai gazdálkodók évente 350 milliárd forintnyi támogatásából évi 20 milliárd eshet arra az 525 cégre, amely 1200 hektárnál nagyobb birtokokon gazdálkodik, tehát a ciklus egészét tekintve a kiesés százmilliárdos méretű. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) még borúlátóbb, ők 240 milliárdos kieséssel számolnak 2014 és 2020 között az előző uniós költségvetési ciklushoz képest. Mint azt Máhr András, a szervezet főtitkár-helyettese korábban elmondta, „Igen távol állnak egymástól a gazdálkodóknak szóló kormányzati ígéretek és a valóság, s mindezt a termelők rövidesen saját maguk is megtapasztalják majd”.
 
A legnagyobb állományokat tizedeli
 
   Nagy Tamás, a MOSZ elnöke kitért arra is, hogy a területalapú támogatás elvonása azokat az állattenyésztőket érinti a leginkább, akik a hazai állomány döntő hányadát tartják; nemcsak a közvetlen támogatásokra és a vidékfejlesztésre fordítható uniós keret lesz kisebb, hanem a nemzeti társfinanszírozás mértéke is, így a következő években nem fejlődik majd az állattenyésztés, és új munkahelyek sem jönnek létre az agráriumban.
 
   A támogatások csökkenése miatt nemcsak hogy nehezebben jutnak majd hitelhez az állattartók, de meglévő – a fejlesztési kényszer miatt felvett – hitelszerződéseiket is felülvizsgálhatják a bankok – sorolta a veszélyeket Hegedűs, aki arról is beszámolt, hogy a nagyvállalatok a fennmaradás, és a munkahelyek megtartása érdekében darabokra szedhetik az üzemeiket, hogy az 1200 hektáron felüli bérelt földeket kivigyék a gazdasági társaságokból.
 
Folyamatosan rombolja az ágazatot
 
  A bizonytalanság egyértelműen káros – nyilatkozta korábban Éder Tamás, utalva arra, hogy még nem tudni, milyen kompenzációt tervez adni az állam. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, a Bonafarm Zrt. PR- és vállalati kapcsolatok igazgatója szerint ugyanakkor például az állatjóléti támogatásokkal csak a már meglévő jogszabályi rendelkezésekben szereplő elvárásokat meghaladó intézkedések költségeit lehetne elvileg kompenzálni.
 
   Összességében – tette hozzá – egyébként az orosz kiviteli tilalom és az esetleg elhúzódó hazai bizonytalanság, amelynek során nem látjuk pontosan, milyen támogatásokra számíthatunk, akár nagyon kedvezőtlen hatást is gyakorolhat a fő állattenyésztő ágazatokban.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tömeges elbocsátások jöhetnek a támogatások megvonása miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector