Startlaphoz Csatlakozz!

A nyugdíjbiztosítási szervek hivatalból indítják az adatgyeztetési  eljárást

Veszélyben a nyugdíj, ha ezek az adatok nem stimmelnek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 24. szerda, 09:53

Ismeri a majdani nyugdíjához szükséges adatokat; a szolgálati idejét, az elmúlt évtizedekben kapott keresetét? A nyugdíjbiztosítási szervek megkezdték az 1955 és 1959 között születettek kiértesítését a nyilvántartásukban szereplő adatokról. Az Adózóna összefoglalta, mit kell tennie annak, aki egyetért ezekkel az adatokkal, és mi a teendője annak, aki szerint ezek kiegészítésre, javításra szorulnak.

   A nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban található, nyugdíjjogosultságra jogosító biztosítási idők igazolására 2013. január 1-ig kizárólag az adott személy kérelmére kerülhetett sor. Az előzőekben említett szolgálati idő elismerési kérelem jogintézményét 2013. január 1-jétől felváltotta az úgynevezett adategyeztetési eljárás. Az új eljárás célja, hogy a biztosítottakkal előzetesen, jóval a nyugdíjazásuk előtt egyeztessék a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő jogviszonyaikra vonatkozó adatok, továbbá beépítsék a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásba azokat az adatokat, amelyek eddig a munkáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítése elmaradása miatt nem szerepeltek benne.
 
   A korábbi szabályozáshoz képest újdonság, hogy az adategyeztetési eljárás nem csak a biztosított, volt biztosított által benyújtott kérelme alapján indulhat, hanem az elfogadott törvényi szabályozás értelmében külön korcsoportokra lebontva, a nyugdíjbiztosítási szervek hivatalból indítják az eljárást.
 
   Az adategyeztetési eljárás hivatalból történő megindítására első ízben 2014-ben kerül sor, ekkor a nyugdíjkorhatárhoz közelebb álló 1955. és 1959. között született személyeket értesítik ki a nyugdíjbiztosítási szervek a nyilvántartásban található adatairól, ezt követően ötéves korcsoportonként kell az egyeztetési eljárást hivatalból megindítani. Egy ötéves korcsoport kiértesítésére két év áll rendelkezésre.
 
   A hivatalbóli eljárás papíralapon indul, ezt követően azonban, az érintett személy kérelmére lehetőség nyílik elektronikus ügyintézésre történő váltásra. E kérelmet a www.onyf.hu honlapon ügyfélkapus azonosítással lehet megtenni a „Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” szolgáltatás igénybevételével az „Elektronikus ügyintézésre váltok” menüpont választásával.
 
   A hivatalból induló adategyeztetési eljárás menetét az alábbiak szerint folyik:
 
   A lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szerv tájékoztató levelet küld az eljárásban érintett személyek részére, mely levél általános információkat tartalmaz a hivatalból történő adategyeztetési eljárásról.
 
  A tájékoztató levél kiküldését követően, amennyiben az érintett személy a levélben foglaltak alapján nem él azon lehetőséggel, hogy a hagyományos (papír) ügyintézés helyett az elektronikus ügyintézési módra váltson, a nyugdíjbiztosítási szerv két héten belül egy végzéssel értesíti az érintett személyt az adategyeztetési eljárás megindításáról, valamint annak mellékleteként csatolt kimutatásban a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő adatairól.
 
   A kimutatás az alábbi adatokat tartalmazza:
biztosításban töltött időszakot, ezen belül a foglalkoztató nevét, az alkalmazás minőségét, nők esetében a kedvezményes nyugdíjazásra jogosító időt, az adott időszakra napokban elismerhető szolgálati idő tartamát, mezőgazdasági termelő-szövetkezeti tag esetén a 10 órás munkanapok számát,
a foglalkoztató által korkedvezményre jogosító időtartamnak jelölt időt,
az 1987. december 31-ét követő, a munkáltatók által igazolt, kereseti, jövedelmi adatokat külön lebontva az adóköteles, illetve adómentes keresetekre (munkabér, jutalom, év végi részesedés), továbbá az adott időszakra levont és befizetett nyugdíjjárulék összegét,
az 1987. december 31-ét követő, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyokból – például megbízási jogviszony, választott tisztviselői tiszteletdíj – származó kereseti adatokat, a tevékenység időtartamát, a levont és megfizetett nyugdíjjárulék összegét,
az 1987. december 31-ét követő táppénzes napok számát, fizetés nélküli időtartamok idejét.
 
   Amennyiben a kimutatásban foglaltakkal az adott személy egyetért és 90 napon belül az erről szóló nyilatkozatát visszaküldi, a nyugdíjbiztosítási szerv az eljárást a nyilatkozat beérkezését követően határozattal lezárja azzal, hogy az adott személyre vonatkozóan a kimutatásban foglaltakat jegyzik be a hatósági nyilvántartásba. Ha az ügyfél 90 napon belül nem reagál, akkor is a kimutatásban foglaltakat jegyzik majd be a nyilvántartásba.
 
   További részleteket itt lehet olvasni.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Veszélyben a nyugdíj, ha ezek az adatok nem stimmelnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector