Startlaphoz Csatlakozz!

A minimálbér és a sör

Hajszálra vagyunk a francia életszínvonaltól?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 24. szerda, 12:15
Legalábbis a minimálbérhez viszonyított egy üveg sör árát illetően. Egy összehasonlítás szerint hazánkban 2011-ben mindössze 0,7 órát kellett dolgozni minimálbéres órabéren fél liter sörért, ezzel pedig majdnem a francia érték mellett vagyunk. A legrosszabb a helyzet Grúziában és Bangladesben, ahol a minimálbéren élőknek 15, illetve 13 órát kell dolgozniuk egy korsó csapolt sörért – olvasható a HVG-ben.

  A Quartz összehasonlította, hogy a különböző országokban a minimálbéres dolgozóknak mennyit kell dolgozniuk ahhoz, hogy meg tudjanak vásárolni egy étteremben egy korsó csapolt sört. A 2011-es adatokat, ehhez a Numbeo adatbázist használták fel, párosították a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) minimálbérre vonatkozó adataival. Az így kapott mutatót pedig elnevezték sörindexnek, minden bizonnyal a Big Mac Index után.
 
   Egy korsó csapolt sörért a legkevesebbet Puerto Ricón kell dolgoznia egy minimálbért kereső munkavállalónak: mindössze 0,2 órát kell munkával töltenie fél liter folyékony kenyérért. Hasonló értékekkel rendelkezik még Luxemburg, Ausztrália és Ciprus is, de Belgium, Kanada, Németország és Japán sem marad el sokkal ettől (0,4 óra). Magyarországon 0,7 órát kell dolgoznia fél liter sörért egy minimálbéresnek, ezzel pedig csak kicsivel vagyunk a francia érték felett (ez 0,6 órát jelent).
 
  A legmagasabb értékekkel jellemzően ázsiai, afrikai országokban lehet találkozni: Nepálban például 4,3 órát kell dolgozni egy korsó sörért, Afganisztánban, Egyiptomban és Pakisztánban is hasonló a mutató. A legtöbbet ugyanakkor Bangladesben és Grúziában kell dolgoznia egy minimálbért kereső munkavállalónak fél liter sörért: 13,4, illetve 15,1 órát.
 
  Hozzá kell tenni, hogy egyes ázsiai, afrikai államokban igen alacsony szinten van meghúzva a minimálbér, ráadásul sok helyen a sör nem is biztos, hogy mindennapi terméknek számít, illetve bizonyos iszlám országokban az alkoholt drágábban is mérik.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hajszálra vagyunk a francia életszínvonaltól?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector