Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A munkavégzés helyének módosítása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 24. szerda, 15:22

A gyakorlatban számos esetben előfordul, hogy a munkáltató a munkavállalót azonos munkakörben, de más munkavégzési helyen szeretné foglalkoztatni, akár hosszabb-rövidebb ideig átmeneti jelleggel, akár véglegesen – írja a munkajog.hu.

   Amennyiben a munkáltató a munkavállaló munkavégzési helyét csak ideiglenesen szeretné módosítani, azMt. munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra vonatkozó szabályai alapján ezt megteheti egyoldalú utasításával is (kiküldetés). Ennek időtartama azonban évente a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg, azzal, hogy ettől a szabálytól kollektív szerződés – a munkavállaló számára kedvezőtlen irányba is – eltérhet.
 
   A kiküldetés várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell, valamint figyelemmel kell lenni a méltányos mérlegelés elvére, a munkavégzési hely meghatározása során. Ez azt jelenti, hogy a munkavégzési hely megváltoztatása nem jelenthet a munkavállaló számára aránytalan sérelmet. Így például a több gyermeket nevelő, jogosítvánnyal nem rendelkező munkavállaló nem utasítható olyan munkahelyen történő munkavégzésre, amelyet tömegközlekedéssel nem vagy csak több órás utazással és várakozással tudna megközelíteni, ami miatt gyermekei felügyeletét nem tudja megfelelően ellátni.
 
   További korlátozás, hogy a munkavégzési hely ugyan módosítható, de a munkavállaló nem kötelező más helységben történő munkavégzésre az alábbi esetekben:
a)    a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,
b)    gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamint
c)    hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, továbbá, ha
d)    a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította.
 
   Természetesen a közös megegyezéssel történő – akár ideiglenes – módosításnak ilyen esetben sincsen akadálya.
 
   A fentiekkel ellentétben a munkavégzési hely álladó megváltoztatása során abból kell kiindulni, hogy az főszabály szerint az a munkaszerződés ún. természetes tartalma. Az Mt. szabályai alapján a munkahelyről a feleknek munkaszerződésben kell rendelkezni, amennyiben azonban ezt elmulasztják, úgy annak azt a helyet kell tekinteni, ahol a munkavállaló a munkáját szokás szerint végzi.
 
  Ugyan a fenti szabály értelmében a munkahely megjelölése nélkül is köthető érvényes munkaszerződés, de tekintettel arra, hogy a bírói gyakorlat szerint a munkavállaló általi rendkívüli felmondásra adhat okot, ha a munkáltató a munkavégzési helyet nem a törvénynek megfelelően jelöli ki, ezért a gyakorlatban lényegesen biztonságosabb megoldás a munkahely munkaszerződésbe foglalása.
 
   Ennek megfelelően a munkavégzési hely módosítása, ideértve azt is, ha egy konkrét munkahely helyett földrajzi egység (pl. Kelet-Magyarország) kerül megjelölésre a munkavégzés helyeként, minden esetben munkaszerződés módosítást jelent, amelyre a felek közös megegyezése esetén kerülhet csak sor. Azaz, a munkáltató erre irányuló javaslatát a munkavállaló visszautasíthatja.
 
   A munkaszerződés módosításának elutasítása önmagában a munkaviszony megszüntetésének indokaként nem szolgálhat, ugyanakkor elképzelhető, hogy az mégis a munkavállaló munkaviszonyának megszűnéséhez vezet, például akkor, ha a munkavállaló a székhelyét megváltoztatja, és az ott dolgozó munkavállaló által betöltött munkakör az adott helyen ennek következtében megszűnik.
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkavégzés helyének módosítása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector