Startlaphoz Csatlakozz!

Szabadságkeret

Van, hogy muszáj szabira küldeni a dolgozót

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 24. szerda, 17:50

A nyári szabadságolási főszezon végeztével érdemes felülvizsgálniuk a munkáltatóknak munkavállalóik szabadságkeretének felhasználását, mivel a szabadságok kiadásáról nekik kell gondoskodniuk - írja a piacsprofit.hu.
 
  Főszabály szerint a szabadságot esedékességének évében kötelezően ki kell adniuk, mert a tárgyévet követő időszakban történő kiadásra csak szűk körben van lehetőségük.
 
  Nehézséget okozhat számukra, ha a dolgozójuk mostanáig tartalékolta szabadságait (és nem is tervezte azt év végéig kivenni), mert ha a törvényi előírásokat be akarják tartani, kénytelenek szabadságra küldeni a dolgozót. Ezzel ellentétben az is problémát okozhat, ha a munkavállaló már most igénybe vette a teljes éves keretét, és visszatérve szabadságáról felmond, mert akkor több időt töltött szabadságon, mint ami őt megillette. Ezek a problémák elkerülhetőek a szabadságok folyamatos tervezésével.
 
 
De pontosan mennyi is az a szabadság, amit ki kell adnia a munkáltatónak?
Az Mt. alapján a munkavállalókat 20 munkanap alapszabadság és esetleges pótszabadságok illetik meg. A pótszabadságok fajtái és mértékei:
az életkor alapján járó, maximum 10 munkanap
tizenhat évesnél fiatalabb gyermekek után járó, a gyermekek számától függő 2, 4 illetve 7 munkanap; ha a munkavállaló fogyatékkal élő gyermeket nevel, akkor ezen gyermek után további plusz két napra jogosult
az apákat gyermekük születése esetén megillető, 5, illetve ikergyermekek esetén 7 munkanap
a fiatal munkavállalókat megillető 5 munkanap
a munkavégzés jellegére tekintettel járó 5 munkanap
a legalább 50%-os mértékű egészségkárosodott munkavállalónak, a fogyatékossági támogatásra, illetve a vakok személyi járadékára jogosult munkavállalónak 5 munkanap.
 
Milyen esetben nem jár a munkavállaló részére a megállapított teljes keret?
évközi ki-, illetve belépés esetén;
ha például fizetés nélküli szabadságra megy, mivel a szabadság csak a munkában töltött időre illeti meg. Például a fizetés nélküli szabadságnak is csak meghatározott része (a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapja) számít munkában töltött időnek;
ha a munkavállaló az év során harminc napot meghaladóan van keresőképtelen állományban, a 31. és minden azt követő nap, amikor a munkavállaló keresőképtelen, már nem jogosítja őt szabadságra.
 
Milyen kivételeket enged a törvény, amikor el lehet térni a szabadság tárgyévben történő kiadásától?
ha az év végi szabadság igénybevétele még az idei évben megkezdődik, és a jövő évre áthúzódó rész nem haladja meg az öt munkanapot;
ha a munkavállaló munkaviszonya október 1-jén, vagy azt követően kezdődik, akkor szabadságát a munkáltatója az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki;
ha a munkavállaló oldalán felmerülő ok miatt nem lehet azt kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül kell azt kiadni részére;
a felek megállapodása alapján legfeljebb a tárgyévet követő év december 31-ig adható ki a munkavállalót életkora alapján megillető pótszabadsága (kortól függően 1-10 nap), erről évente kell megállapodniuk a feleknek.
amennyiben kollektív szerződés lehetővé teszi, a szabadság egynegyedét a munkáltató legfeljebb a következő év március 31-ig adhatja ki, de ehhez szükséges a kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok.
 
Milyen előírást kell szem előtt tartani a szabadság kiadásakor?
 
  A szabadságot a munkáltatónak úgy kell kiadnia, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ettől a munkáltató akkor térhet el, ha azt a dolgozója kéri. A munkáltató legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal köteles közölni a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval.
 
  Szintén 15 napos határidő vonatkozik a munkavállalóra is, ha szabadságra kíván menni, ugyanis a szabadság kezdete előtt ennyi idővel kell bejelentenie a munkáltató felé.
 
  A munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni évente hét munkanap szabadságot – legfeljebb két részletben-, de a munkavállalónak ezen igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.
 
  Amennyiben a munkaadó elmulasztja a szabadság tárgyévi kiadását, az részéről akkor is automatikus jogszabálysértést jelent, ha a munkavállaló sem akart szabadságra menni, vagy nem időben kérte azt.
 
  Egy esetleges munkaügyi ellenőrzés kiterjedhet a szabadságok kiadásának és azok nyilvántartásának vizsgálatára is. A szabálysértőket a munkaügyi felügyelet akár tízmillió forintos bírsággal is sújthatja, ezért javasoljuk, fordítsanak kellő figyelmet a fent leírtakra.
 
Forrás: piacesprofit.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Van, hogy muszáj szabira küldeni a dolgozót.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector