Startlaphoz Csatlakozz!

A tanári diploma sok mindenre jó lehet

Milyen területen helyezkednek el a munkatársai pályaelhagyó pedagógusok?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 26. péntek, 10:25

 A tanári diploma sok mindenre jó lehet. A profession.hu munkatársai pályaelhagyó pedagógusokat kérdeztek: mire tudják használni a diplomájukat, milyen területen helyezkedtek el?
 
   Takács Eliza már majdnem egy évtizede szerezte meg a diplomáját, egyszakos magyartanárként végzett egy vidéki egyetemen. Úgy érzi, nem volt elvesztegetett az az öt év, amit az intézmény falai között töltött, nagyon sok dolgot tudott hasznosítani a tanultakból a későbbi munkahelyein.
 
- Miért döntött úgy, hogy nem a tanítással keresi a kenyerét?
- Nem volt tudatos döntés, de valójában sosem dolgoztam a végzettségem szerinti szakmában, vagyis magyartanárként. Már a pályaválasztáskor sem feltétlenül ezzel a céllal mentem a magyar szakra az egyetemre. Csupán ez ment a legjobban. Nem tudtam még, mit szeretnék hivatásként csinálni. Nagyon jó 5 év volt, szerettem, de végül más területen dolgoztam.
 
 Megtalálta a számítását az "új" hivatásában?
- A diploma után 10 évig szerkesztőként, korrektorként dolgoztam, amit nagyon szerettem a kreatív munkafolyamatok miatt. Most kénytelen vagyok pályát módosítani, mert a munkahelyem megszűnt. Jelenleg ismét tanulok, egy OKJ-s képzésben veszek részt, ugyanis a bölcsész diplomámmal sajnos nem tudok elhelyezkedni.
 
- Mai eszével mit gondol: jól döntött, hogy nem tanít?
- Továbbra sem szeretnék tanárként dolgozni két ok miatt: egyrészt gyakorlat nélkül nem merek, másrészt egyszakos tanárként nehezen tudnék elhelyezkedni.
 
- Ha valamikor a közeli vagy a távoli jövőben mégis kapna egy ajánlatot, elmenne tanítani?
- Ha egy igazán jó iskolában taníthatnék, és nem érne hátrány az első időben a gyakorlat hiánya miatt, akkor azt hiszem, igen.
 
- Tudta hasznosítani az egyetemen tanultakat a munkájában?
- Szerkesztőként és korrektorként igen, nem állt egymástól nagyon távol a két terület. Az új szakmám tanulása során is úgy érzem, hasznát veszem a korábbi tanulmányaimnak. Nem feltétlenül a magyar szak miatt, de hasznos, hogy van tapasztalatom a tanulás, vizsgázás, szakdolgozatírás terén.
 
- Mit tanácsolna azoknak a fiataloknak, akik tanárnak tanulnak? Mire figyeljenek, hogy ne legyen belőlük is pályaelhagyó pedagógus?
- Ha visszamehetnék az időben, bevallom, én más szakot választanék. Csak annak javaslom, hogy tanárnak tanuljon, aki szívvel-lélekkel ezt szeretné, mert ez egy nagyon nehéz pálya, amit csak elhivatottan, nagy munkabírással és sok-sok türelemmel szabad csinálni. Aki már tanulmányai során sem érzi ezt, annak ajánlom, álljon több lábon, tanuljon mást is.
 
Forrás: profession.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milyen területen helyezkednek el a munkatársai pályaelhagyó pedagógusok?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector