Startlaphoz Csatlakozz!

A közfoglalkoztatottak száma körülbelül 30 ezerrel nőtt júliusban

Az év hátralévő részében kissé emelkedhet a munkanélküliségi ráta

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 26. péntek, 14:41

 A szezonális munkák kifutásával az év hátralévő részében kissé emelkedhet, de várhatóan 8 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta Magyarországon - mondta a Buda-Cash és a Raiffeisen elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt friss munkaerő-piaci adatokkal kapcsolatban pénteken.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH legfrissebb munkaerő-piaci adataira reagálva közölte: töretlen a foglalkoztatottak számának növekedési üteme, a 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta 2008 áprilisa óta a legkedvezőbb adat.  

    A kormány foglalkoztatási programjainak - így például az Első Munkahely Garancia Programnak, a lakhatási támogatásnak vagy a kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtését támogató pályázatnak - is köszönhetően a foglalkoztatottak számának növekedéséből a versenyszféra  egyre nagyobb arányt képvisel. „A közelmúlt kiváló makrogazdasági adatai a foglalkoztatás további bővülését jelzik, ami megfelel a kormányzat célkitűzéseinek” - emelte ki az NGM.

    Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője az MTI-nek elmondta, hogy a következő hónapokban nem várható a foglalkoztatás további bővülése, a munkanélküliségi ráta pedig az év végéhez közeledve a szezonális munkák kifutásával ismét emelkedhet kissé.

    A szakértő kifejtette: a munkanélküliségi ráta 7,6 százalékra esett vissza, így az egy évvel korábbinál 2,4 százalékponttal kisebb és természetesen hosszú évek óta a legalacsonyabb érték.

    Más becslés szerint a közfoglalkoztatottak száma körülbelül 30 ezerrel nőtt júliusban éves összevetésben, a foglalkoztatás 177 ezres javulásának zöme így vélhetően nem ezen állami programnak köszönhető - mondta Török Bálint. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sok valójában külföldön dolgozó marad benne a hazai statisztikákban, de még így is a munkaerőpiac „tényleges” javulásának jeleit mutathatják a KSH friss adatai, a sokéves csúcson lévő mutatók - vélekedett.

    A foglalkoztatás javulása az egyik fontos feltétele annak, hogy a háztartások fogyasztása tartósan bővülhessen. Emellett lényeges még a jövedelmek alakulása, a hiteltörlesztésre fordítandó összegek alakulása, és fontos a kilátások megítélése is - fűzte hozzá. 

    Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is azt emelte ki: várható volt, hogy a nyári szezonban, főleg a turizmus és a mezőgazdaság miatt javulni fog a munkanélküliségi ráta. A téli hónapokban újra emelkedhet a munkanélküliség, de az év hátralévő részében marad a 7,5 és 8 százalék közötti munkanélküliségi ráta - mondta a szakértő.

    Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közmunkaprogramok időzítése még nem ismert, ami bizonytalanságot visz a rendszerbe.

    Kitért arra, hogy az eredmény európai összehasonlításban jónak számít, az Európai Unióban a legutóbbi, júliusi adat szerint szezonálisan kiigazítva 10,2 százalék volt a munkanélküliség. A régión belül vegyes a kép, a magyar adat a középmezőnynél jobb - mondta Török Zoltán.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az év hátralévő részében kissé emelkedhet a munkanélküliségi ráta.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector