Startlaphoz Csatlakozz!

Az alibiképzések után sem kellenek senkinek

A közmunkások legfeljebb nyolc százaléka tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 29. hétfő, 10:30

Hiába ígérte a kormány, hogy megoldást talál a munkanélküliségre, úgy tűnik, nem sikerült jól felmérniük, mire van szükség a munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatás 2013–2014-es oktatási programjában részt vevők alig ötöde talált magának munkát: a képzést 99 ezren kezdték el, 93 ezren tettek sikeres vizsgát, ám mindössze 15 ezren tudtak munkába állni – olvasható a Vasárnapi Hírekben.

  A Belügyminisztérium által megrendelt és a közmunkások helyzetével foglalkozó kutatás szerint „a képzéseket a résztvevők kétharmada hasznosnak értékelte, de csupán felük vélte úgy, hogy azok hozzásegítik a munkába álláshoz”. Pedig ezeket az embereket azért ültették vissza az iskolapadba, hogy esélyt kapjanak egy olyan tudás megszerzésére, amellyel bátrabban vághatnak neki az álláskeresésnek. Úgy tűnik azonban, hogy mind a becslések, mind pedig a várakozások optimisták voltak – és a helyzet még rosszabb, ha a teljes képzési létszámot nézzük: a kutatások ugyanis legfeljebb 8 százalékra teszik azok számát, akik utat találtak a közmunkából a nyílt munkaerőpiacra.
 
   Hogy hol a hiba? Csak egy példa: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 2013–2014-es téli közfoglalkoztatási program három legnépszerűbb OKJ-s képzése a motorfűrész-kezelő (1240 fő), a mezőgazdasági munkás (318 fő) és a kisteljesítményű kazánfűtő volt (266 fő). A mezőgazdasági munkáknak lassan vége, arról nem beszélve, hogy jelenleg 1 motorfűrész-kezelőt keresnek, azt is Németországba, ám a kazánfűtőknek szóló hirdetésből is csak kilencet találtunk a különböző internetes álláskereső portálokon – közülük egy sem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érdekelt. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy az átképzett közfoglalkoztatottak tudására nincs nagy igény.
 
   Kordás László, a Közmunkás Szakszervezet főtitkára „alibiképzéseknek” nevezte a program kínálta lehetőségeket, bár hozzátette: az elképzelés alapvetően jó és hasznos, hiszen csak úgy lehet a munkanélküliséget felszámolni, ha megadjuk az embereknek azt a tudást, amellyel képesek elhelyezkedni.
 
   „Úgy látjuk, a képzéseket nem hangolták össze az igényekkel helyi szinten, így hiába végeztek el sokan valamilyen tanfolyamot, nem tudnak elhelyezkedni. Ezt a problémát úgy lehetne kivédeni, ha az önkormányzatokkal konzultálva indítanák a képzéseket, hiszen csak ők tudják, milyen munkaerőre van szükségük” – fogalmazott az alelnök.
És ez csak az OKJ-s végzettséget szerzett közfoglalkoztatottak problémája. Azoknak, akik alapkompetencia-fejlesztő vagy kompetenciafejlesztő képzésen, esetleg a 7-8. osztályos felzárkóztató programon vettek részt, még ennél is szűkösebbek a lehetőségeik. Márpedig 52 ezer emberről van szó. Pintér Sándor belügyminiszter szavaiból az derül ki, hogy őket az eddigi tudásukra épülő szakmai képzésekkel segítenék a továbbiakban.
 
   A 2014–2015-ös téli közfoglalkoztatási programban 30 ezer közmunkás vehet részt novembertől. Hogy miért csak ennyien, változik-e a program az előző év tapasztalatai alapján, sikerül- e jobban összehangolni az igényeket és a lehetőségeket, azt – bár hamarosan indulnak a képzések – egyelőre nem tudni.
 
VÉLEMÉNY
 
   Nem nehéz észrevenni a szándékot: idén tavasszal, amikor dübörgött a választási kampány, a közmunkások számára is ígéretekkel volt teli a padlás. Aztán elült az eufória, és április végén már azt lehetett hallani: nincs pénz a közfoglalkoztatottak állásban tartására. Most, az őszi kampányszezonban ismét sikeres a közmunka – legalábbis a kormányzati kommunikáció szerint –, s bár a megszorítások ezt a szegmenst is érintik, már kész a „kormányszlogen”: a jövőben sem hagyják őket az út szélén.
 
 
Forrás: Vasárnapi Hírek

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közmunkások legfeljebb nyolc százaléka tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector