Startlaphoz Csatlakozz!

A térségben 10 százalék felett áll a munkanélküliség

Közmunkások nélkül olyan rossz a helyzetünk, mint az EU-é

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 29. hétfő, 16:20

A világgazdasági válság kirobbanása óta soha nem volt olyan alacsony a munkanélküliségi ráta Magyarországon, mint idén nyáron. Utoljára 2008 második negyedévében láthattunk 7,6 százalékos munkanélküliséget, azóta viszont minden megváltozott. Az Európai Unió gazdaság nem tud talpra állni, a vállalatok nagyon nehezen vesznek fel új dolgozókat, így a térségben 10 százalék felett áll a munkanélküliség – írja a Vilggazdaság.

   A magyar adatok viszont az elmúlt másfél évben folyamatosan javultak, és 2013 eleje óta több mint 4 százalékpontot csökkent a ráta. A tavalyi helyzetre nehéz lenne bármilyen közgazdasági összefüggést ráhúzni, hiszen a gazdaság alig növekedett. Szerencsére nem is kell ilyesmin gondolkozni, hiszen a statisztikai hivatal egy másik tájékoztatójából látszik, hogy leginkább a közmunkások számának a növekedése okozta a szebb számokat. A tavalyi év egészében több mint 100 ezer közfoglalkoztatott volt, ami majdnem 60 százalékos növekedés egy év alatt.
 
   Idén azonban már a gazdaság is dinamikusan növekszik, így pedig könnyebb magyarázatot találni a kedvező adatokra. Az első féléves, mindenkit meglepő, majdnem 4 százalékos gazdasági növekedés után nem is kellene csodálkoznunk a kedvező munkanélküliségi számokon. Ha mélyebbre ásunk, akkor viszont megint az látszik, hogy az idei év első hat hónapjában már 180 ezer közmunkás volt, 70 ezerrel több, mint tavaly. Nyáron viszont nem emelkedett a számuk. A külföldön dolgozók – akik egy évnél kevesebb ideje tartózkodnak ott – sem szépítik a statisztikát, mert már elmúltak azok az idők, amikor folyamatosan nőtt a létszámuk.
 
   Vagyis a jó nyári adatokra már tényleg a versenyszféra létszámbővítése lehet a magyarázat? Tény, hogy a vállalatoknál egyre többen dolgoznak, aminek örülhetünk, ám a költségvetési szférában mostanában a közmunkások nélkül számítva is sokan találnak állást.
És ha már a béreket a közmunkások lefelé „torzító” hatását kiszűrve is szokás nézni, akkor lássuk a munkanélküliséget is. Így kiderül, hogy az áttörésre még várni kell, hiszen nélkülük az EU-átlag felett lenne a munkanélküliség.
 
 
Forrás: Világgazdaság
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunkások nélkül olyan rossz a helyzetünk, mint az EU-é.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector