Startlaphoz Csatlakozz!

Alacsony fizetések, munkahelyi kiszolgáltatottság, rossz munkahelyi körülmények

KASZ: lassan tarthatatlanná válik a kereskedelemben dolgozók helyzete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 01. szerda, 19:21

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint az alacsony fizetések, a munkahelyi kiszolgáltatottság és a rossz munkahelyi körülmények miatt lassan tarthatatlanná válik a kereskedelemben dolgozók helyzete - erre kívánta felhívni a figyelmet az érdekképviselet szerdai, budapesti akciójával.

    A „Challenge day - avagy a szakszervezeti kihívás napja a kereskedelmi dolgozókért” című, szerdai rendezvény alkalmából a szakszervezet az Oktogonnál rendezett flashmobot, amelynek keretében kereskedelmi alkalmazottak mutatták be, milyen körülmények között dolgoznak, és egymást felsegítve, tántorogva szemléltették, hogy a munkahelyi stressz miatt milyen állapotba kerültek. A kezükben tartott táblákon többek között olyan feliratok voltak olvashatók, hogy „Legalább három ember munkáját végzem, ugyanannyi pénzért”, „Éhes vagyok!”, „Nem fizették ki a túlórámat”, vagy „Nem tudom fizetni a hitelemet”. 

    Sáling József, a KASZ elnöke az MTI-nek elmondta: az akcióval a kereskedelemben dolgozók rossz helyzetére szerették volna felhívni a társadalom és a kormány figyelmét. A szakszervezet egyben arra kéri a kormányt, hogy a munkahelyi visszaélések csökkentése érdekében az illetékes hatóságok azonnal kezdjenek ellenőrzést a kereskedelem területén a nyilvántartások vezetésével, a munkaegészségügyi és munkabiztonsági szabályok betartásával kapcsolatban - mondta az elnök, hozzátéve, hogy gyakorlatilag megszűntek a munkaügyi ellenőrzések a kereskedelemben. 

    Kiemelte, hogy a kereskedelmi dolgozók sokszor több ember munkáját látják el ugyanazért a fizetésért, munkabeosztásukat nem tudják előre tervezni és nem tudnak megélni a szakmunkás minimálbér nettóját jelentő havi 77 ezer forintból, az őket érő munkahelyi stressz pedig egyre csak nő.     

    A KASZ által a kereskedelmi dolgozók körében készített reprezentatív kutatás szerint a dolgozók 94 százaléka úgy gondolja, hogy túlterhelt az állandó munkaerőhiány miatt, sőt 70 százalékuk azt mondta, hogy az utóbbi időben is nőtt a munkateher. A dolgozók 69 százalékának az elmúlt negyedévben túlóráznia kellett, 43 százalékuk szerint pedig problémák voltak a túlóra kifizetésével - ismertette Sáling József. 

    Felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmának bevezetése a kereskedelemben továbbra is a KASZ egyik fő célkitűzése, amely eszköz lenne a munkahelyi terhek csökkentésére is. Éppen ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség - amelynek a KASZ is tagja - által kezdeményezett bérfelzárkóztatási program tárgyalásával egyidőben szükségesnek tartják ezt a kezdeményezést újra napirendre tűzni. A bérfelzárkóztatási program célja, hogy heti ötnapi munkából, még ha azért minimálbért is kap a dolgozó, tisztességesen meg lehessen élni - emelte ki Sáling József. 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - KASZ: lassan tarthatatlanná válik a kereskedelemben dolgozók helyzete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector