Startlaphoz Csatlakozz!

Az adómentes juttatás nagyban növelheti a munkavállalók lojalitását

A munkáltatói lakáscélú támogatás a cafeteriarendszer kannibálja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 02. csütörtök, 11:57

A munkáltatói lakáscélú támogatás olyannyira népszerűvé válhat, hogy „fölfalhatja” a többi cafeteriaelemet – hangzott el az a lapunkat is kiadó Wolters Kluwer Rodin Felnőttképzési Üzletágának konferenciáján.  A támogatás bevezetése egyáltalán nem egyszerű, de megéri, hiszen az adómentes juttatás nagyban növelheti a munkavállalók lojalitását – olvasható az ado.hu oldalán.

   Az összetett szabályozás, s a „vegyes” banki hozzáállás is oka annak, hogy a munkáltatói adómentes lakás célú támogatás bevezetésére érdemes több hónapot is rászánni – derült ki a Wolters Kluwer keddi konferenciáján.  Érdemes azonban legyőzni a bevezetéssel járó nehézségeket, minthogy egy olyan adómentes juttatásról van szó, amely rendkívül népszerű válhat az érintett dolgozók körében.
 
  Akad néhány olyan buktató, amelyek aligha lepik meg a béren kívüli juttatások világát már ismerő munkáltatót:  a munkáltatói adómentes lakás célú támogatásnál is figyelni kell mindarra, amire a béren kívüli juttatásoknál általában. Így a bér nem csökkenthető a juttatással, ha a szakszervezetek könyörögnek érte akkor sem, az Mt. védi a munkabért - figyelmeztetett Fata László cafeteria szakértő. Nem lehet diszkriminálni:  nem lehet nem szerint, vagy mondjuk vallás szerint meghatározni, ki kaphatja meg a támogatást. De például azt sem lehet mondani, hogy a részmunkaidősökből, vagy a határozott munkaszerződéssel foglalkoztatottakból alkotunk egy külön csoportot, s nekik nem járhat a támogatás – tette hozzá Fata László.  Részmunkaidősök természetesen arányosan kaphatnak kevesebbet – fűzte hozzá. Munkakör, tapasztalat szerint viszont legitim módon határozható meg az a csoport, amelynek tagjai kaphatnak ilyen támogatást -magyarázta a szakértő.
 
Egyedi buktatók
 
   Vannak azonban sokkal speciálisabb, csak erre a támogatásra jellemző buktatók. Csak olyan lakáshitelre jár támogatás, amely méltányolható lakásigényt elégített ki, ez például 1-2 főnél maximum 3 szobát jelent.  De mit is értünk szoba alatt a jogszabály szerint? Nem pontosan azt, amit a mindennapi életünkben. Ha a lakóhelyiség 30 négyzetméter fölötti, akkor két szobának kell számolni, akkor is, ha történetesen a maga fizikai valójában egy szoba. Ha 31 négyzetméter, akkor is két szoba, ha 90 négyzetméter, akkor is két szoba – tette megragadhatóvá a jogszabályi előírás gyakorlati következményeit Fata.  Négy darab 12 négyzetméter alatti szoba azonban nem négy szoba, hanem 4*1/2=2 azaz kettő szoba. A 6 négyzetméter alapterületet el nem érő szoba azonban még félszobának sem számít, nem kell számolnunk? S mi a helyzet, ha a szoba alapterülete épp 12,0 négyzetméter, akkor félszoba vagy egész szoba? Nos, akkor még félszobaként számíthatjuk. Szerencsére a támogatáshoz nem kell alaprajzot készíteni, az alapterületekről kell csak nyilatkozni.
 
  S mikor már azt hihették a konferencia résztvevői, mindent tudnak , amit csak a szobákról ebben a vonatkozásban tudni lehet, váratlanul elhangzott egy kérdés:  szükséges-e  a galériát „bevallani”, szobának tekinteni? Fata László szerint a válasz egyszerű: ha a munkavállaló szobának vallja be, akkor a munkáltató annak tekinti, ha nem, nem. Hozzátette:  amihez nem kell építési engedély, s papíron nem is létezik, azért azt aligha szükséges „bevallani”.
 
   Hogy mit „vall be” a munkavállaló, helyes adatokat ad-e meg, az ő felelőssége, nem a munkáltatóé. Fata tanácsa szerint mindenesetre érdemes aláíratni a dolgozóval, ha az általa helytelenül megadott adatok miatt végül vissza kell fizetnie a vállalatnak az adókedvezményt, akkor a dolgozó azt befizeti a cég pénztárában. Igaz, ezt a követelést adott esetben így sem lesz könnyű érvényesítenie a vállalatnak – tette hozzá.
 
   A szobák meghatározása persze még tán a legegyszerűbb eleme a folyamatnak, hiszen még az sem annyira egyértelmű, mi számít lakáscélú hitelnek. Míg például a felújítási célú hitel nem, addig a korszerűsítésre felvett hitel annak számít. A szabad felhasználású jelzáloghitel sem lesz attól lakáscélú hitel, hogy lakásvásárlásra vették föl, kivéve, ha a hiteligénylésben szerepel, hogy lakás célra kívánják fölvenni – magyarázta Fata. Ez utóbbi esetben viszont nyugodtan tekinthető lakáscélúnak a hitel, s adható rá támogatás.
 
  A  folyamat időigényes szakasza a hitelt folyósító bankkal történő egyeztetés, amely  átcsaphat egyezkedésbe.  Fata szerint háromféle bank van: az első csoportba tartozó azt mondja: adom a nyomtatványt.  A második csoportba tartozó úgy nyilatkozik: még dolgozunk rajta. A harmadik csoportba tartozó szerint még nincs kidolgozott rendeleti háttér.
 
   Ám ha itt nem is akad meg az ügy, még mindig nem biztos, hogy nyílt a pálya. Nem könnyű  pontosan közölni  a dolgozóval, mire is van pontosan szüksége a munkáltatónak úgy, hogy azt a dolgozó úgy adja át a banki ügyintézőnek, hogy megértse. Így nem egyszer olyan igazolást hoznak a dolgozók bankoktól  – amelyet a pénzintézet kiad valahol  5 és 11 ezer forint közötti összegért -  amelyre a munkáltatónak nincs is  szüksége - figyelmeztetett Fata. 
 
Banki szolgáltatással?
 
  Gál Tamás, az OTP cafeteria szolgáltatási vezetője úgy vélte:  egy HR szakembernek nincs kapacitása, hogy elmerüljön abban például, mi is számít lakáscélú hitelnek, s mi nem, ezért  - illetve elkerülendő a többi buktatót is - célszerűbb az egész folyamatot kiszervezni egy banknak. Hasonlóan vélekedett Németh László, a  K&H Bank kkv marketing főosztály vezetője is.
 
   Ezen  szolgáltatás nyújtására az NGM rendelete feljogosítja a bankokat, s az Adó Online korábbi kérdésére az MNB is közölte, hogy az NGM rendeletének ezen része nem mond ellent a hatályos szabályozás elemeinek.
 
   Az MNB szerint „az NGM rendelet értelmében a munkáltatóval kötött megállapodás alapján munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításában bizonyos egyéb munkáltatói feladatokat átvállalhat  (a munkavállalóktól azon okiratokat begyűjtheti –bizonyos adminisztrációs tevékenységet végezve – melyek alátámasztják a hitel adómentes jellegét). Ezen utóbbi tevékenysége a Hpt. 7. § (3) bekezdés j) pontja szerinti követelések megbízás alapján történő kezelésére, behajtására irányuló tevékenység részét képezheti, melyet a fenti rendelkezés értelmében a pénzügyi intézmény üzletszerűen végezhet.”
 
   A kényelemnek persze ára van: a támogatás 3-5 százaléka, ami egy bruttó szemléletű cafeteriarendszerben – ha a munkáltató úgy dönt – egyszerűen átháríthat a dolgozóra azzal, hogy nem egyszeres, hanem 1,03-1,05 szorzóval helyezi el a cafeteriaelemet.
 
 
   Gál Tamás hangsúlyozta, hogy ezért a pénzért felelősséget vállalnak át, s ha hibáznak, s a vállalatnak vissza kellene fizetnie az adókedvezményt, úgy azt az OTP állja.  Az viszont – tette hozzá – már a bank felelőssége, ha a munkavállaló téves, hamis adatokat közölt, a  „garbage in garbage out” elve alapján  ha nem jó információ megy be, akkor nem jó információ megy ki – mondta.
 
  Gál Tamás úgy jellemezte a munkáltatói lakás célú támogatást, mint a legbonyolultabb béren kívüli juttatás, amellyel pályafutása során találkozott. Gál arról is beszélt: a munkavállalók részletes  tájékoztatása rendkívül fontos, egyik partnerük például külön belső magazint jelentett meg a témában.
 
  Úgy vélte: ha nehézkes is a támogatás bevezetése, érdemes, hiszen ez az új támogatás olyannyira népszerűvé válhat, hogy számos munkavállaló ezt választja majd az eddigiek helyett cafateriakeretéből, ha lehetősége lesz rá, valóságos „cafeteriakannibalizmussal” lehet számítani.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkáltatói lakáscélú támogatás a cafeteriarendszer kannibálja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector