Startlaphoz Csatlakozz!

Előrehozott, csökkentett összegű

Nyugdíjkorhatár előtti ellátások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 02. csütörtök, 12:45

A különböző országok nyugdíjrendszereiben többféle megoldással találkozhatunk az öregségi nyugdíjra való jogosultság meghatározásánál. Van olyan ország, ahol csak a teljes nyugdíjkorhatár betöltésétől van mód az öregségi nyugdíj igénybevételére, és olyan ország is, ahol lehetséges az ún. korai nyugdíjbavonulás meghatározott feltételekkel – olvasható az ado.hu. oldalán.

  Magyarországon 2012. január 1-től történt változás ezen a területen, mely időponttól kezdve a korábbi korhatár előtti nyugdíjbavonulási lehetőségek megszűntek öregségi nyugdíj csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől vált megállapíthatóvá.
 
  A rendelkezés alól egyetlen eset képez kivételt, az életkorra tekintet nélkül igényelhető nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásának megállapítása.
 
   A 2011. évi CLXVII. törvény szerint 2011. december 31-ét követően nem állapítható meg korhatár előtt öregségi nyugdíj, azaz előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, bányásznyugdíj, korengedményes nyugdíj, művésznyugdíj, polgármesterek külön jogszabály alapján megállapított öregségi nyugdíja, valamint Európai Parlamenti és országgyűlési képviselők külön jogszabály alapján megállapított öregségi nyugdíja.
 
   A jogszabálymódosítás kapcsán természetesen azt a kérdést is rendezni kellett, hogy a 2012. előtti jogszabályi lehetőségek alapján megállapított korhatár előtti öregségi nyugdíjakkal mi történjen a nyugdíjkorhatár betöltésig terjedő átmeneti időszakban.
 
   Ezeket a korábban már megállapított korhatár előtti nyugellátásokat más jogcímen folyósítják a tovűbbiakban.
 
Az érintett korhatár előtti ellátások:
az előrehozott, és csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, korengedményes nyugdíj, bányász nyugdíj, művésznyugdíj, a polgármesteri, országgyűlési és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, és
a szolgálati nyugdíj.
 
   Ezek a megállapított ellátások a korhatár betöltéséig korhatár előtti ellátásként, átmeneti bányászjáradékként, balettművészeti életjáradékként illetve szolgálati járandóságként kerülnek folyósításra.
 
Jó tudni
 
   A korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék és az átmeneti bányászjáradék társadalombiztosítási szempontból nem minősül nyugellátásnak, de sok esetben ahhoz hasonlóan viselkedik, például az érintett személyek a nyugellátásban részesülőkkel azonosan egészségügyi szolgáltatásra jogosultak.
 
Korhatár előtti ellátás megállapítása
 
   A jogszabálymódosításkor a korábbi korai nyugdíjakhoz közel álló személyi kör részére különleges helyzetet biztosított a jogalkotó, amikor meghatározta, hogy 2012-től korhatár előtti ellátás újonnan kinek állapítható meg.
 
Néhány példa:
 
   Ilyen személy például az 1953-ban született nő, ha 2012. december 31-ig legalább harminchét év szolgálati időt szerzett.
 
   Az 1953-ban született hölgyek 2012-ben az ötvenkilencedik életévüket töltötték be, és a korábbi szabályozás szerint harminchét év szolgálati idő birtokában ötvenkilenc éves koruktól csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra váltak volna jogosulttá.
 
   Mivel erre a 2011. évi CLXII. törvény már nem adott módot, a nyugdíjnak már nem minősülő korhatár előtti ellátás igénybevétele vált lehetővé. Az 1953-as születésűek nyugdíjkorhatára, a hatvanhárom éves kor előtti keresőtevékenység abbahagyása így lehetséges.
 
   Szintén a szerzett jogok megtartásához igazodik a korhatár előtti ellátásra való jogosultság például azok számára, akik 2011. december 31-ig az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges életkort betöltötték, és a szükséges szolgálati időt (harminchét-negyven év) eddig az időpontig megszerezték.
 
   További figyelmet érdemel az is, hogy a korkedvezményre való jogosultsághoz kapcsolódva korhatár előtti ellátás a nyugdíj korhatár betöltését megelőzően annyi évvel kérhető, ahány év korkedvezményt az érintett személy legkésőbb 2014 december 31-ig szerez.
 
Keresőtevékenység korhatár előtti ellátás mellett
 
   A korhatár előtti ellátás mellett a nyugdíjkorhatár betöltéséig évente a minimálbér tizennyolcszorosáig lehet keresőtevékenységet folytatni. A keretösszeg túllépését követő hónaptól az adott év végéig az ellátás folyósítása szüneteltetésre kerül. Ha a túllépés decemberben következik be, a decemberi ellátást vissza kell fizetni.
 
   A korhatár előtti ellátás mellett szerzett keresetből történő nyugdíjjárulék fizetéssel további szolgálati idő szerzése történik.
 
   Ez a többlet szolgálati idő az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor előnyös lehet az ellátási összeg újraszámításakor.
 
Korhatár betöltés
 
  Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy betölti öregségi nyugdíjkorhatárát ellátása öregségi nyugdíjként kerül továbbfolyósításra.
 
   Ha viszont a korhatár előtti ellátásban részesülő személy a korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjigényt terjeszt elő, előzetes számítást kell végezni nyugellátása várható összegéről, és ha az érintett ennek ismeretében kéri korhatár előtti ellátása megszüntetését a kedvezőbb összegű nyugdíj megállapítása érdekében, a nyugdíjkorhatártól ez az összeg fog számára folyósításra kerülni.
 
  Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy az ellátás időtartama alatt legalább háromszázhatvanöt nap szolgálati időt szerzett, kérheti öregségi nyugdíja ismételt megállapítását. Ez a kérelem a nyugdíjkorhatár betöltésétől számított hat hónapon belül terjeszthető elő.
 
   Ha a nyugellátás ismételten kiszámított összege kedvezőbb, ezt az összeget a nyugdíjkorhatár betöltésének időpontjáig visszamenőleg folyósítani kell.
 
További szabályok
 
   A korhatár előtti ellátások igénylésére, megállapítására és folyósítására a nyugellátásokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
Forrás: ado.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíjkorhatár előtti ellátások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector