Startlaphoz Csatlakozz!

A költségvetési többlet egy csapásra jelentős mínuszba fordult

Újrakönyvelték a gigantikus nyugdíjvagyont

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 05. vasárnap, 15:42
 
Az új uniós statisztikai módszertan miatt nemcsak a GDP-számokat kellett átírni, hanem a 2011-ben, az államhoz került nyugdíjvagyon elszámolását is. Ezért a három évvel ezelőtti jókora költségvetési többlet egy csapásra jelentős mínuszba fordult - írja a KSH-ra hivatkozva a Portfolio.hu.

   2014 szeptemberétől új uniós, ESA 2010-nek nevezett módszertan szerint kell összeállítania Magyarországnak is a nemzeti számlákat. A Központi Statisztikai Hivatal az új módszertani átállás miatt tájékoztatást adott ki, mely ennek kapcsán emlékeztet arra, hogy a nyugdíjvagyon 2011-es átvételét a korábbi, ESA95 módszertan szerint bevételként kellett elszámolni. „Ebből adódott, hogy 2011-ben a mintegy 2700 millárd forintos magán-nyugdíjpénztári eszközátvétel nagymértékben javította a kormányzat egyenlegét, és a statisztikában jelentős GDP-arányos többletet okozott” - jegyzi meg a KSH. 

   „Az ESA2010 új módszertan szerint az átvett kötelezettségeket/eszközöket nem az átvételkor kell a kormányzatnál bevételként elszámolni, hanem a jövőbeni nyugdíjfizetéseket kell a bevétellel ellentételezni. Eszerint az átvett eszközök értékét nem egy összegben, hanem hosszú időre elosztva, a kifizetett nyugdíjakkal egyidőben kell bevételként elszámolni. Ez esetünkben azt jelenti, hogy 35 évre elosztva számoljuk el az egyszeri bevételeket” - részletezi a KSH. 
 
   Ez azt is jelenti, hogy míg korábban a 2011-es költségvetés végleges egyenlege 1194 milliárd forintos pluszt mutatott, most már ez 1538 milliárdos mínuszt mutat. A GDP-arányában a 4,2 százalékos többlet így 5,6 százalékos hiányba fordult át. 

Forrás: portfolio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újrakönyvelték a gigantikus nyugdíjvagyont.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector