Startlaphoz Csatlakozz!

Jogeset:

Rendeletetésellenes jogviszony-megszüntetés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 06. hétfő, 13:45

Visszavonható-e az osztályvezetői megbízás a munkavállalók elégedetlensége miatt? Amunkaügyi bíróság által megállapított tényállás szerint   a felperes 1993. március 22-én létesített közszolgálati jogviszonyt az Sz. Munkaügyi Központtal (alperesi jogelőd), mint ügyintéző. 2003. március 5-étől a Jogi Osztály vezetésével bízták meg. A felperes osztályvezetői időszaka alatt, 2005-ben az osztályon dolgozók többsége a munkavégzés körülményeivel és hatékonyságával elégedetlen volt, feszült légkör alakult, ezért az akkori megbízott igazgató belső ellenőrzést rendelt el a Jogi Osztály leterheltségének vizsgálatával – olvasható a munkajog.hu oldalán.

  Az ellenőrzés eredményeként megállapították, hogy a munkatársak és a felperes között kialakult feszült viszony okozta a munkavállalók elégedetlenségét. Ezt követően a  megbízott igazgató a felperes osztályvezetői megbízását visszavonta, és ügyintéző munkakörben foglalkoztatták tovább.
 
  A felperes munkájának 2005. évi teljesítményértékeléseiben megállapították, hogy a felperes a jogszabályokban és az igazgatói utasításokban foglaltaknak maradéktalanul nem tett eleget. A teljesítményértékelések kioktatást tartalmaztak arra nézve, hogy a felperes bírósághoz fordulhat, amennyiben azokkal nem ért egyet. A felperes ezen lehetőséggel határidőben nem élt.
 
   Mivel kormányhatározat az alperesi jogelődnél  létszámcsökkentés végrehajtását rendelte el,  a munkáltatói  jogkörgyakorló  2006. július 27-én a felperes közszolgálati jogviszonyát a Ktv. 17. § (1) bekezdés a) pontja alapján megszüntette.
 
  A felperes a keresetében a felmentés jogellenességének megállapítását és eredeti munkakörben történő továbbfoglalkoztatását kérte elmaradt illetmény, egyéb járandóságok, és 500.000 forint nem vagyoni kártérítés megfizetését igényelve. Hivatkozása szerint a munkáltató a jogviszonyt a rendeltetésszerű  joggyakorlás elvébe ütköző módon szüntette meg.
 
  A munkaügyi bíróság a megismételt eljárásban – a kereseti kérelemnek megfelelően – már kizárólag a rendeltetésellenes joggyakorlásra hivatkozást vizsgálhatta. Ítéletével kötelezte az alperest, hogy fizessen meg a felperesnek nem vagyoni kártérítés címén 500.000 forint tőkét és annak 2008. október 14-étől a kifizetés napjáig esedékes késedelmi kamatát. Ezt meghaladóan a keresetet elutasította.
 
   A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletének nem fellebbezett részét nem érintette, fellebbezett részét helybenhagyta.
 
   A felperesnek a jogerős határozat ellen benyújtott felülvizsgálati kérelme nem alapos.
 
   A felperes eltávolítását célzó kereseti előadást a rendeltetésellenes joggyakorlásra vonatkozó bizonyítási szabályok alapján kellett vizsgálni, amely szerint a bizonyítási teher a felperesre hárult [Pp. 164. § (1) bekezdés].
 
   A felülvizsgálati eljárásban is irányadó tényállás szerint az alperes a felperes által irányított osztály munkavállalóival – anonim módon – kérdőívet töltetett ki, és ennek alapján jutott arra a megállapításra, hogy a munkahelyi légkör nem problémamentes. A meghallgatott tanúk nevüket vállalva vallomásukban megerősítették a kérdőívben foglalt nyilatkozatukat. Így megalapozatlan azon felülvizsgálati érvelés, hogy a bíróságok nem folytattak le bizonyítást az osztályon uralkodó munkahelyi légkört illetően.
 
  A felperes a 2005. évi minősítéseket jogorvoslati lehetőségre történő kioktatás ellenére nem támadta, így azok valóságának vizsgálatára a jelen perben már nem volt jogi lehetőség. Az pedig, hogy a felperesnek az új vezetéssel a munkakapcsolata nem volt jónak mondható, önmagában a munkáltatói rendeltetésellenes joggyakorlást nem bizonyítja.
 
  Az 500.000 forintos kártérítési összeget az alperes sem vitatta, így a felülvizsgálati kérelemmel érintett kamatfizetés kezdő időpontja volt a jelen eljárásban vizsgálat tárgyává tehető [Pp. 275. § (2) bekezdés].

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rendeletetésellenes jogviszony-megszüntetés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector