Startlaphoz Csatlakozz!

A szegénység és a szakszervezetek

A szociális normákról tartanak szakszervezeti konferenciát Budapesten

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 06. hétfő, 15:42
 
A szolidaritás a szakszervezetek számára nem az adakozásról szól, hanem érdekérvényesítési stratégia - mondta Krémer Balázs szociálpolitikus, egyetemi docens a kelet-európai országok ipari szakszervezeteinek értekezletén hétfőn Budapesten.
 
  A kétnapos rendezvényen kiemelten foglalkoznak a szegénység és a szakszervezetek viszonyával, illetve a minimális szociális normákkal.   

  Az IndustriAll Europe brüsszeli székhelyű, ipari munkavállalók érdekeit képviselő csoport ülésén Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország összesen 41 küldöttje vesz részt.

    Krémer Balázs előadásában elmondta: a szakszervezetek és a szegénység viszonya hagyományosan ellentmondásos. A szakszervezetek alapvetően a képzett, jó munkavállalói pozíciókat elfoglaló dolgozókat képviselik, szemben például a segédmunkásokkal és a napszámot vállalókkal.

    Kiemelte: a szolidaritás legfontosabb kérdése, hogy kivel együtt valósítsák meg, hiszen a közösségből nem hagyhatók ki a munkanélküliek és a szegények sem.

    Elmondta azt is, hogy a jelenlegi politika szerint az elsődleges cél a munkahelyek megtartása, s nem az, hogy több és jobb munkahely létesüljön.
   
 A szakszervezetek megváltozott szerepéről Krémer Balázs kiemelte: míg korábban egyértelmű volt, hogy a „tőkésekkel” szemben kell a dolgozók érdekeit védeni, mára ez a konfrontációs határvonal elmosódottá vált. A mai körülmények között a multinacionális vállalat egyszerűen más országba helyezi termelését, ha valahol nem találja meg a profitot és termelékenységi számításait - fejtette ki. Ezzel párhuzamosan az üzemméretek jelentősen csökkentek és a szolgáltatási szektor vált dominánssá, kisvállalkozások foglalkoztatják a munkavállalók nagyobb részét – tette hozzá Krémer Balázs. Így a szakszervezetek érdekérvényesítő képessége jelentősen gyengült - vélekedett.  

   Rabi Ferenc, a Bánya- Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSz) elnöke szerint az európai intézmények a gazdasági válság kezelésében nem tudtak megfelelően fellépni - a megoldás kezdeményezése teljes egészében a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) hárult.

    Úgy vélte, az európai integráció féloldalas maradhat, az egyik oldalon a nyugat-európai tizenötök támogatják a gazdasági és kereskedelmi integrációt, ugyanakkor az a politikai és szociális integráció, amely jellemző a tizenötökre, hiányzik a kelet-európai régióban. További hátrány, hogy a munkahelyteremtés a legnagyobb gazdasági fellendülés idején is gyenge maradt a régióban – tette hozzá.   

 Kérdés, hogy lehet-e európai minimálbér? – vetette fel, hozzátéve: több európai parlamenti képviselő is hangot adott ennek a gondolatnak mostanában. A minimális normák kialakításához meg kell találni a legkisebb közös nevezőt - hangsúlyozta. Hozzátette: a szociálisan fejlettebb országok nem hajlandók visszalépni nemzeti rendszerükben, illetve a másik oldalról a gyengébb gazdasági teljesítőképesség is korlátozza az országokat szociális rendszerük fejlesztésében.

    Alulról, regionális, illetve tagállami szinten kell indítani a vitát az európai minimálbérről, amiben a szakszervezeteknek kell a kezdeményezőknek lenniük – emelte ki Rabi Ferenc. A legkisebb közös európai nevezőt a szegénység és a társadalmi kirekesztés felszámolása mentén kell rögzíteni - vélekedett.

    Közölte, az olyan európai alapértékeket, mint a szolidaritás és a szociális Európa, a kedvezőtlen feltételek, elsősorban a válság, aláásták. Az európai integráció jövőjének biztosítása érdekében ezeket előtérbe kell helyezni, amihez elengedhetetlen az összehangolt szakszervezeti fellépés - zárta előadását a BDSz elnöke.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szociális normákról tartanak szakszervezeti konferenciát Budapesten.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector