Startlaphoz Csatlakozz!

Az uniós pénzeknek már jóval kisebb lesz a hatása

Jövőre sereghajtók leszünk a visegrádi országok között

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 09. csütörtök, 13:45

Miközben az idei év a gazdaságunk látványos feltámadásáról szólt, mellyel nemcsak a régiónk, de Európa éllovasai is lettünk, jövőre elbúcsúzhatunk ettől a szereptől – írja az mfor.hu.

   A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi inflációs jelentésében rejtőzik az a diagram, melyről eddig kevés szó esett. Ez alapján ugyanis a magyar gazdaság jövőre elveszíti az éllovas szerepet a visegrádi országok között. Pedig idén még a legjobbak voltunk/vagyunk. Ez pedig olyannyira jó hír, hogy Orbán Viktor ezt már tavaly év végén előre vetítette és az aktuális GDP-statisztikák megjelenése után a kormány rendre szerette kiemelni a tényt, miszerint a magyar gazdaság mindenkit maga mögé utasított Európában.
 
   Látván a sorozatban meglepetéseket okozó adatokat, a kormány az áprilisi 2,3 százalékról már 3,1 százalékra növelte idei GDP-várakozását is. A jövő év azonban megtorpanást hozhat. Éllovasokból ismét sereghajtók leszünk ugyanis.
 
   És mindezt annak ellenére, hogy a fogyasztás igazán még be sem indult - ahogy arra Orbán is kitért a második negyedéves GDP-adat közlése után -, viszont idén rengeteget számított az uniós pályázati pénzek gyorsított ütemű lehívása. Ez ugyanis a bruttó állóeszköz-felhalmozás nyomán támogatta a 8 éves csúcsra ugró gazdasági növekedésünket.
 
   Jövőre azonban az uniós pénzeknek már jóval kisebb lesz a hatása, az MNB szerint is az idei 12,5 százalékos beruházás-növekedés jövőre 2,6 százalékra szelídül majd. Emellett még egyébként az exportunk bővülése is 6,5-ről 5,9 százalékra mérséklődik. Ezt a „visszalépést” pedig képtelen lesz a háztartások fogyasztása ellensúlyozni, mivel a jegybanki várakozások szerint az idei 2,2 százalékos plusz „mindössze” 2,6 százalékra gyorsul majd.
 
   Így miközben az IMF tegnap publikált World Economic Outlook kiadványa szerint jövőre 2,3 százalékkal nő a magyar gazdaság (a kormány és a jegybank szerint 2,5, illetve 2,4 százalékkal), a visegrádi országok ismét egy kicsit elhúznak majd mellettünk. Igaz, a leszakadás veszélye csak a jövő év vonatkozásában egyelőre nem fenyeget.
 
   Az IMF prognózisa alapján a magyar gazdaság 2,3 százalékos növekedése mellett a cseh 2,5-tel, a szlovák 2,7-tel, a lengyel pedig 3,3 százalékkal fog növekedni 2015-ben. Ugyanakkor érdemes azt is megjegyezni, hogy ezek inkább pesszimista forgatókönyvnek tekinthetők, hiszen például a lengyelek a Morgan Stanley nyári várakozása szerint a 4 százalékos pluszt is összehozhatják és a csehek is nőhetnek 2,6-tal.
 
   Úgy tűnik tehát, hogy hiába az idei fellendülés, az európai vezető szerepünk „tiszavirág” életűnek bizonyulhat, hiszen hazánk idei lényegében kiugróan jó teljesítménye döntő mértékben az egyedi és egyszeri tényezőként is nevezhető hatalmas uniós pénzbeáramlásnak és a beruházások hirtelen megugrásának köszönhető. A többi terület ennél csak lassabb, kiegyensúlyozottabb ütemben tud növekedni. Persze mindezt nagyban átalakíthatja még az orosz-ukrán konfliktus továbbfejlődése és végkimenetele.
 
Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jövőre sereghajtók leszünk a visegrádi országok között.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector