Startlaphoz Csatlakozz!

Az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok integrációja egy hónap múlva zárul

Előre menekülnek, egyesül három nagy szakszervezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 09. csütörtök, 19:03

Nincs más kiút a munkavállalói érdekképviseletek számára, mint a szervezeti és a tartalmi megújulás – mondják a téma szakértői. A hazai nagy szakszervezeti konföderációk is tudják ezt: az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok integrációja egy hónap múlva zárul, a Liga közben alulról építkezik, és a kis- és középvállalkozásokban dolgozók közül igyekszik minél többeket megnyerni – olvasható a Világgazdaságban.

   Van-e jövőjük a szakszervezeteknek egy olyan világban, ahol az identitás alapja nem a kereső tevékenység? – teszi fel a költőinek egyáltalán nem nevezhető kérdést a Munkaügyi Szemlében megjelent tanulmányában a téma egyik hazai szakértője. Benyó Béla az Európai Szakszervezeti Intézet kutatásait összefoglaló publikáció alapján úgy véli, igen, de csak akkor, ha minden szempontból megújulnak az érdekképviseletek.
 
  A gazdasági válság miatt romló foglalkoztatási viszonyok éppen az érdekképviseleti munka fundamentumát, a könnyen megszervezhető, munkavállalói tömegeket, és ily módon a tagszervezést veszélyeztetik. Ahogyan az atipikus foglalkoztatási formák térnyerése is. Emellett a munkaerőpiacon meglévő különbségek ma nagyobbak, mint valaha. Az emberiségnek eddigi történelme során még soha nem kellett szembenéznie azzal, hogy a társadalom nagyobbik hányadának nem adatik meg, hogy dolgozhasson. Sokan már korábban megkongatták a vészharangot, és a munkaparadigma válságáról beszéltek.
 
  A szakszervezetek egyelőre nem tudnak mit kezdeni a munkanélküliséggel, nem sokat tudnak nyújtani azoknak, akik kiszorulnak a munkaerőpiacról. Emiatt sokan már most elfordulnak a meglévő, intézményesített érdekvédelmi szervezetektől. A folyamat egyik következménye az érdekképviseleti szervezetek tagságának általános csökkenése. De a bizalomvesztésen túl ennek más oka is van: a hagyományos monolit iparágak felbomlása, a munkaerőpiac szegmentálódása, ami egyre nehezebbé teszi a tagszervezést.
 
   A munkavállalói érdekképviseletek számára ebben a helyzetben több alternatíva körvonalazódik – írja Benyó Béla. Az egyik, ha felvállalják, hogy a jövőben túllépnek a szűken vett érdekképviseleten, a másik, hogy a munkaerő-piaci struktúrákat jobban követő, kisebb, rugalmasabb, sajátos szakmai igényeket kielégítő formában működnek. Talán elkerülhetetlen lesz a profilbővítés, a professzionalizálódás és a szolgáltató szemlélet erősítése is. A „tagság” ilyen felfogása már valami más minőséget jelent, ugyanakkor a szakszervezetek képessége arra, hogy kapcsolatba tudtak lépni és maradni az emberekkel, jelenti a továbbélésük zálogát – állítja a szakember.
 
A kkv-kban dolgozókat is beszerveznék
 
  A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Autonóm Szakszervezetek az integrációban látják a jövőt, ezért hozták létre tavaly a Magyar Szakszervezeti Szövetséget. Az egyesülés a november 21-i kongresszussal zárul – mondta lapunknak az MSZOSZ elnöke. Pataky Péter azt reméli, hogy az 58 tagszervezettel megalakuló szövetség aktív tagjainak száma az év végén 250 ezer körül lesz. 
A Liga Szakszervezeteknek a 2007-es kicsivel több, mint százezres taglétszámot mára 120 ezer közelébe sikerült feltornáznia. A szövetség ugyanis meghallotta az idők szavát, és területi szervein keresztül tevékenységét a kis- és középvállalkozások munkavállalóira is igyekszik kiterjeszteni. Mint Borsi Endre, a LIGA Elnöki Kabinet irodavezetője fogalmazott, nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a munkavállalók 70–75 százaléka ma már kkv-kban dolgozik.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Előre menekülnek, egyesül három nagy szakszervezet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector