Startlaphoz Csatlakozz!

A jövő két legfontosabb iparága az egészségipar és a járműipar

Orbán: a következő négy év kulcskérdése a szakképzés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 11. szombat, 13:46

A következő négy év egyik kulcskérdése, hogy képesek leszünk-e elegendő mennyiségű és minőségű munkaerőt képezni Magyarországon annak érdekében, hogy sikeresen működtetni tudjuk az újraiparosított magyar gazdaságot - jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Szombathelyi Városi Televíziónak adott interjúban.

    A kormányfő szerint a munkaerőhiány kérdése ma még speciálisnak tűnő szombathelyi probléma - a vasi megyeszékhelyen három százalék alatti a munkanélküliség -, de két-három év múlva az lesz Magyarország egyik fő kérdése, hogy kik fognak dolgozni, és akik dolgoznak, azok milyen minőségű munkát tudnak végezni - ezekre a kérdésekre pedig szerinte már most meg kell találni a válaszokat.

    Most még ugyan a munkanélküliségről beszélünk, de az országos átlag 7,6 százalék, a közmunka révén a képzetlen embereknek folyamatosan munkát tudunk adni - hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a jövő a szakképzésben van, amely a szakiskolákban kezdődik és a mérnöki világnál végződik, ebben a világban pedig mindenki attól függően juthat majd előre, hogy mennyit hajlandó tanulni, hogy mennyi tehetsége, képessége, elszántsága van.

    Orbán Viktor a szombathelyi gépészmérnökképzés beindításáról szólva - amelyhez a kormány 1,5 milliárd forintot szavazott meg - úgy fogalmazott: Szombathelyen a mérnökképzésnek megvan „az intellektuális háttere és a termelési héttere is, tehát miért ne vágnánk bele?”

    A térség gazdasága és a szombathelyi emberek számára is döntő fontosságú fejlesztésről, a 86-os főút négysávos autóúttá építéséről szólva a miniszterelnök megjegyezte: „eddig azt vettem észre, hogy ha errefelé jöttem, azért nem tudtam jönni, mert óriási volt a forgalom az úton, most pedig azért nem lehet jönni, mert építkezések zajlanak, tehát egyelőre a helyzet még mindig áldatlan, de legalább van fény az alagút végén”.

    Elmondta: a tervek szerint 2016 végéig, de jó esetben már 2016 nyarán négysávos úton lehet majd eljutni Szombathelyről Győrbe. Nem állnak meg az építéssel, hiszen az országnak és Szombathelynek is az az érdeke, hogy az autóút elérje az országhatárt, csatlakozzon a határon az osztrák autópálya-rendszerre - tette hozzá. 

    Hozzátette: a régióban megépül a Csornát Sopronnal összekötő négysávos autóút is, mindez pedig része annak a vállalásnak, hogy minden megyei jogú városba négysávos autóúton lehet majd eljutni 2018-ig, ezek az autóutak pedig el fogják majd érni az országhatárt. Szavai szerint ez egy nehéz, de teljesíthető vállalás.

    Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a jövő két legfontosabb iparága az egészségipar és a járműipar, melynek Szombathelyen olyan hagyományai vannak, amelyekre szavai szerint jövőt lehet alapozni. A kormányfő ezzel utalt arra, hogy az elmúlt négy évben Szombathelyen 12 milliárd forintot fordítottak a Markusovszky kórház fejlesztésére és kiemelten kezelik, hogy a térség az ország egyik járműipari központjává váljon.

    Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Szombathelyen 2016-ban ünneplik Szent Márton születésének 1700. évfordulóját és a városba várják Ferenc pápát, úgy fogalmazott: „felekezeti hovatartozás nélkül mindannyian nagyon örülnénk a Szentatya látogatásának”, de ez a kérdés a Vatikánban dől el. A kormányfő szerint a Szent Márton-programnak egy olyan nagy ívű, 10 milliárd forintot elérő városfejlesztési programnak kell lennie, amely a pápalátogatástól függetlenül is maradandó értéket eredményez Szombathely városában.

    Orbán Viktor az interjúban a vasárnapi önkormányzati választásról azt mondta: az elmúlt négy év eredményei alapján, a közösen elvégzett munka eredményeként a kormánypártok jelöltjei komoly előnnyel indulnak, de olyan választást még nem látott, „ahol az esély saját magát beváltotta volna”, éppen ezért azt kérte a szombathelyiektől, hogy menjenek el választani és adják szavazatukat Puskás Tivadarra és a Fidesz-KDNP jelöltjeire.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Orbán: a következő négy év kulcskérdése a szakképzés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector