Startlaphoz Csatlakozz!

A köznevelés átszervezéséről, a szakképzés átalakításáról egyeztetnének

A PSZ azonnali tárgyalást kezdeményez a kormánnyal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 12. vasárnap, 09:20

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szorgalmazza, hogy mielőbb kezdődjenek tárgyalások a kormánnyal a köznevelés átszervezéséről, a szakképzés átalakításáról és az ágazat jövő évi finanszírozásával kapcsolatos elképzelésekről.

    Ezt az érdekvédelmi tömörülés közölte szombaton az MTI-vel a PSZ XXIII. kongresszusa után.

    A közlemény szerint a tanácskozáson a küldöttek felszólították a szakszervezet elnökét, Galló Istvánnét, hogy haladéktalanul kezdeményezze az oktatásért felelős miniszternél a tárgyalások megkezdését, összhangban a pedagógus sztrájkbizottság és a kormány közötti megállapodással.  

    „A PSZ tisztában van azzal, hogy a mindezideig cáfolt, akár az 1700 milliárd forintot is elérő kormányzati megtakarítási szándék érintheti a köznevelést is” - fogalmaztak, megállapítva, hogy a törvény lehetőséget ad az intézményrendszer átalakítására, a tanárok munkaterhének növelésére, a pedagógusok elbocsátására, mert csupán egy kormányrendelet írja elő a foglalkoztatható pedagóguslétszám meghatározását. 

    Kiemelték: a Pedagógusok Szakszervezete - miként eddig is tette - elutasítja a köznevelés előkészítetlen átalakítását. Elutasítják az állami intézményfenntartó központ (Klik) előzetes egyeztetés nélküli, további átszervezését, a szakképzés kiemelését a köznevelés rendszeréből, a fenntartói irányítás tervezett megosztását a kormányhivatalokkal - sorolták.

    Álláspontjuk szerint óriási feszültséget szül az óvodákban és az iskolákban, hogy miközben emelkedett a pedagógusok fizetése, az oktatást-nevelést segítő adminisztratív-technikai dolgozók 2008 óta nem kaptak fizetésemelést. A közoktatásban 40-50 ezer ember él havi 70-80 ezer forintból. Ezért a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezi, hogy a kormány mielőbb rendezze az ő bérüket is - erősítették meg korábbi követelésüket. 

    A szakszervezet a közlemény szerint arra kéri tagjait, a köznevelési rendszer valamennyi alkalmazottját, hogy ha sikertelen lenne a tárgyalásokat szorgalmazó kezdeményezés vagy maga a tárgyalás a kormányzattal, tegyék egyértelművé: vállalják a közös fellépést a köznevelés rendszerének megvédésére. 

    A kongresszus szolidaritását fejezte ki a szociális és kulturális területen dolgozók bérharcával, a küldöttek elfogadták a vagyongazdálkodásról szóló szabályozást, és döntöttek arról, hogy csatlakoznak a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A PSZ azonnali tárgyalást kezdeményez a kormánnyal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector