Startlaphoz Csatlakozz!

Csak jogszabály dönthet a gyógypedagógiai asszisztensek illetményéről

Fizetéscsökkentés: a Klik felteszi a kezét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 14. kedd, 13:25

Csak jogszabály dönthet a gyógypedagógiai asszisztensek illetményének megemeléséről - ennyit válaszolt a Klik arra a helyzetre, hogy szeptembertől ugyanis az érzékszervi fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek pótlékát megvonták, emiatt van olyan, aki 20 százalékkal kevesebbet visz hazaírja a HVG.

   Nem jutottunk közelebb a Klik álláspontjához a tekintetben, hogy mit gondol a gyógypedagógiai asszisztensek bércsökkenéséről.
 
  Szeptembertől ugyanis jóval kevesebbet kapnak az érzékszervi fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek. Egy márciusi kormányrendelet ugyanis egységesítette a pótlékokat, mégpedig úgy, hogy mindenkitől elvették.
 
  Eddig ugyanis a gyógypedagógiai asszisztensek, NOKS-os dolgozók (nevelő-oktató munkát közvetlen segítők) az alapbéren felül különböző plusz anyagi juttatásokat kaphattak, úgy mint nehéz körülmények után járó (6000 forint), felzárkóztatási (3000 forint)  és egyéb pótlékot (10 000 forint). Ahogy az iskolák államosítása előtt a tanárok esetében nem minden iskola adott cafetériát, úgy itt is a fenntartó határozta meg, kinek melyiket adja. Ám a kormány – ahogy a tanárok esetében is – itt sem mindenkire terjesztette ki az összes pótlék megfizetését, hanem inkább elvette mindenkitől. Így összességében mindenkinek csökkent a fizetése, csak más-más mértékben. Van, ahol „csak” a 6000 forintos nehéz körülmények miatt járó pótlékot vették el, van, ahol azonban mindegyiket.
 
   Van olyan iskola, ahol a gyógypedagógiai asszisztensek bruttó 20 százalékkal kevesebbet visznek haza szeptembertől.  Jelenleg körülbelül havi nettó 80 ezer forintért dolgoznak, ez az összeg fog tovább csökkenni, amiből megélni nemigen lehet. Sőt, még inkább a KSH által meghatározott létminimum alatt van, ami jelenleg 87 510 forint.
A bércsökkenés bejelentése után egyre többen mondanak fel az iskolában. Szerettük volna megtudni a Kliktől, hogy látnak-e esélyt a kompenzálásra, és felkészültek-e a tömeges pályaelhagyásra, fluktuációra.
 
   A Klik végül másfél hét után azt válaszolta, „a pedagógus végzettséggel nem rendelkező, állami fenntartású köznevelési intézmények nevelő-oktató munkáját közvetlenül segítő, és technikai dolgozói a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény ( Kjt.) hatálya alá tartoznak. Illetményük emeléséről, a közalkalmazotti bértábla esetleges módosításról kizárólag jogszabály dönthet”.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Fizetéscsökkentés: a Klik felteszi a kezét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector