Startlaphoz Csatlakozz!

A napvilágra került terveket már most sokan vitatják

Szakmák térképe

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 14. kedd, 18:58

Egy dolgot biztosan tudunk: munkások nélkül nem fog előremenni az ország – jelentette ki Orbán Viktor a minap Nagyatádon, egy új szerszámgépgyártó üzem tanműhelyének avatásán. A jövő évtől a kormány átszervezné a szakképzési rendszert, de a napvilágra került terveket már most sokan vitatják – olvasható a Szabad Földben.

   Megoldhatatlan helyzet elé állítja a tervezet azt a nyolc általánost végzett diákot, aki Zala megyében él és aranyműves mesterségre adná a fejét. A jövő tanévtől ugyanis az országban mindössze Budapesten, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében oktatnák ezt a szakmát, de díszműkovácsnak is például csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehetne tanulni. Megyénként határoznák meg, hogy melyik szakmából hol, hány főt lehet kiképezni, illetve bizonyos szakmákból egyáltalán indítanának-e államilag finanszírozott oktatást.
 
   A tervezet szerint a legtöbb szakmát Budapesten, a legkevesebbet Zala megyében lehetne tanulni.
Négy szakmát valamennyi megyében felső létszámhatár nélkül támogatna az állam: 
-épület- és szerkezetlakatos
- gépi forgácsoló y hegesztő,
- ipari gépész. 
Két szakmát viszont egyetlen megyében sem finanszíroznának: 
- cukor- és édesipari szaktechnikus 
- tejipari szaktechnikus.
 
   A cél az, hogy csak olyan szakembereket képezzenek az adófizetők pénzéből, akikre valóban szüksége van a gazdaságnak, s a megszerzett tudás birtokában el is tudnak helyezkedni – magyarázza az oktatásügyi tárca az elképzelést.
 
  Mindeddig a diákok után járó támogatásból jutott az állami iskoláknak, egyházi intézményeknek és alapítványi tulajdonú szakképzési központoknak is, a jövő tanévtől azonban a legtöbb szakmában csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) felügyelete alá tartozó oktatóhelyek kapnának állami pénzt. Így az alapítványi és egyházi iskolákban az oktatás teljes költségét a diákoknak, pontosabban a szüleiknek kellene majd kifizetni. Ha ezek a jól működő iskolák nem tudják pótolni a kieső támogatást, bezárhatják a kapuikat.
 
   – A szakképzés kibocsátását össze kell hangolni a gazdaság igényeivel, de a kormány tervezete nem számol a meglévő szakképzési kapacitásokkal. Az alapítványi és egyházi iskolák működését az állam eddig is csak részben finanszírozta. A hiányzó összegeket az intézmények szülői és gazdálkodói befizetésekből teremtették elő – osztotta meg a Szabad
Földdel az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) véleményét Naderi Zsuzsanna szakképzési tagozatvezető. A terv ebben a formájában a magánintézmény-hálózat létét fenyegeti. A jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetben ugyanis irreális azt feltételezni, hogy bármilyen más forrásból pótolható az állami finanszírozás.
 
   Állítólag az államnak hatalmas felesleges kapacitásai vannak, azért tervezi ellátni ezt a feladatot is.
 
   Akkor eddig miért nem látta el?
 
   Valószínűleg azért, mert nem képes rá – véli a szakértő. Ilyen rövid idő alatt nem lehet előteremteni a szakmai képzés elindításának, bővítésének a feltételeit, ugyanis minden mesterségnek speciális az eszközigénye. S lesz-e elegendő szakoktató? Valószínűleg abban bíznak, hogy a tanárok egy részét át lehet majd szervezni az állami szférába, ám számolni kell azzal, hogy a magánintézmények szakoktatói nem csak az iskolák, de a gazdaság számára is piacképesek, s egyáltalán nem biztos, hogy a jelenleg csatamezőre hasonlító állami iskolarendszerben képzelik el a jövőjüket – magyarázza Naderi Zsuzsanna.
 
   Még nem tudni, mekkora kollégiumi kapacitással rendelkeznek a szakképzési feladatokat bevállalni szándékozó oktatóhelyek. Az AME többek között azt szeretné elérni, hogy a nappali rendszerű szakképzést ellátó, komoly szakmai múltat és eredményeket felmutató iskolák ezután is kapjanak keretszámokat, s élvezzenek előnyt a jelentős számú tanulószerződéssel rendelkező intézmények.
 
   A tervezetet még csiszolgatják, folynak a szakmai egyeztetések. A jövő szeptemberi iskolakezdésig már egy év sincs hátra…

Forrás: Szabad Föld

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakmák térképe .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector