Startlaphoz Csatlakozz!

A kikényszerített túlmunka jogsértő

Válaszolt a BKK a perrel fenyegető szakszervezetnek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 16. csütörtök, 07:32

Életveszélyes és törvénytelen akcióba kezdett a BKV: 480 óra, vagyis 3 havi túlmunkára kötelezné a sofőröket, akiknek így 12 helyett 15 hónapot kellene dolgozniuk egy évben. Ráadásul mindezt az érintettek kérelmeként, szerződésmódosításban tüntetik fel. A járművezetők ilyen mértékű túlhajszolása nemcsak törvénytelen, de tragikus következménnyel is járhat – véli a cég egyik legnagyobb szakszervezete. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet az eljárás azonnali leállítását követeli, s ha ez nem történik meg, törvénysértésért feljelenti a BKV-t - állt a szakszervezet közleményében, amire a BKV válaszolt – írja aVilággazdaság.
 
  „Az érdekképviselet vezetőjének sajtóközleményében foglaltakkal ellentétben a járművezetők folyamatosan jelezték a munkáltató felé, hogy amennyiben erre lehetőség van, szívesen dolgoznának az alapórán felül. Ennek érdekében (mely a munkáltatóra nézve nem csak előnyökkel jár, hiszen a túlóra végett pótlékot kell fizetni) a munkavállaló kérésére, közösen módosítják a munkaszerződést, melyben a hatályos jogszabályok alapján a munkavállaló javára el lehet térni. Mivel mindez a munkavállaló kifejezett írásos kérésére és javára történik, Társaságunk törvényesen és a jogszabályoknak megfelelően jár el” - írja a BKV közleményében.
 
  „A BKV  tehát a túlóra végzésére semmilyen körülmények között nem kényszeríti a munkavállalókat. A munkáltató a pihenőidők tekintetében is maximálisan a törvényes keretek között működik, azonban – az EKSZ sajtókommunikációjának eredményeként, és kérésére – a BKV kész megvizsgálni a járművezetői túlórák csökkentésének, esetleges megszüntetésének lehetőségét, melynek következményeként értelemszerűen a dolgozók jövedelme is csökkenne. Ez esetben a munkavállalókat képviselő érdekképviseletnek sikerül elérni a dolgozók érdekeivel ellentétes alacsonyabb keresetet” - folytatta a BKV.
 

   A BKV tehát arra törekszik, hogy a munkavállalók és aTársaság érdekeinek megfelelően járjon el ebben a kérdésben is , jelen helyzetben azonban úgy látja, hogy a szakszervezet az érintett dolgozók kifejezett kérése ellenére kívánja a túlórák kiadását megszüntetni.
 
Szerző: Világgazdaság Online
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Válaszolt a BKK a perrel fenyegető szakszervezetnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector