Startlaphoz Csatlakozz!

Nem az egyén, hanem a szervezet problémája 

A magyarok több mint felének stresszes a munkahelye

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 16. csütörtök, 18:25

 A magyar munkavállalók több mint fele tartja úgy, hogy munkahelye gyakran stresszes. Ez az egészségi kockázatokon túl komoly - becslések szerint 440 milliárd forint - veszteséget okoz a vállalkozásoknak is - ismertették egy uniós felmérés adatait a jövő heti Európai Munkavédelmi Hét alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

    A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) által működtetett Nemzeti Munkavédelmi Fókuszpont eseményén ismertetett kutatásból az is kiderült: tízből minden negyedik munkavállaló szerint munkahelyén nem, vagy nem megfelelően kezelik a stresszt.

    Jáczku Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője elmondta: a munkavédelmi hét célja, hogy felhívja a figyelmet az akut problémákra. Hozzátette:  megváltoztak a munkahelyek, nőttek a teljesítményelvárások, terjed az éjszakai, hétvégi munkavégzés, ami növeli a stresszt is.

    Bakos József, a NMH Munkavédelmi és Munkaügyi igazgatóságának főigazgató-helyettese elmondta: a munkavédelmi hét célja a tudatosság növelése a munkahelyi stresszel kapcsolatban, az idei év kiemelt témája a pszichoszociális kockázat.    

    Magyarországon hetente három súlyos munkahelyi baleset történik, amelyből egy végződik halállal – ismertette a statisztikát Bakos József. Ezek többségében a hatóság azt állapította meg, hogy emberi mulasztás történt.   

  Kiemelte: a mikro-kis- és közepes vállalkozások adják a súlyos munkahelyi balesetek döntő többségét. A leginkább érintett korosztály a 35-44 év közöttiek, az ágazatok közül, pedig a gépipar és a feldolgozóipar.  

   Balogh Katalin, a Nemzeti Fókuszpont vezetője kifejtette: nem az a cél, hogy stresszmentesek legyenek a munkahelyek, mivel a stressz a szervezet általános védekezési reakciója, amely összefügg a végzett tevékenység jellegével. A pozitív stresszre szükség van, a negatív stressz viszont kerülendő. 

    Hozzátette: a munkahelyi stressz nem az egyén, hanem a szervezet problémája. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség elektronikus útmutatót dolgozott ki annak érdekében, hogy segítse a munkaadókat a munkahelyi stressz felmérésében és kezelésében.  

   Ezt követően adták át az Európai Helyes Gyakorlat magyarországi díjait. Az idén díjazott volt az Arkon Zrt. informatikai cég  a munka-magánélet egyensúlyának példa értékű kialakításáért és a Chinoin Zrt. gyógyszergyártó veresegyházi telephelye, ahol hosszú távú programot valósítanak meg a munkahelyi stressz kezelésére. 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A magyarok több mint felének stresszes a munkahelye.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector