Startlaphoz Csatlakozz!

A magyarok harmada próbálja

Éljen meg havi 65 ezerből

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 17. péntek, 14:42

Talán nem véletlen, hogy a naptárban egymás mellé kerültek: tegnap volt az élelmezési világnap, ma pedig a szegénység elleni küzdelem világnapja. Indok van mindkettőre – olvasható a Népszavában.

   Szegénység és éhezés összefügg. A naptárban október 16-a az élelmezés, 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja. 
 
   Égető probléma még egy olyan fejlett, európai uniós országban is, mint Magyarország, ahol az Eurostat legfrissebb adatai szerint a népesség harmadának, 3,285 millió embernek jut kevesebb, mint 65 ezer forint havonta, azaz veszélyezteti őket a mélyszegénység és a társadalmi kirekesztés.
 
   Még ennél is szélesebb rétegek egyensúlyoznak a lecsúszás peremén havi 70-80 ezer forintból. Köztük jelentős a gyerekek és a fiatalkorúak aránya, akik soha nem is ismertek más életkörülményeket, mint az őket körülvevő szegénységet.
 
   Ilyen mértékű szegénység esetén önhibát emlegetni, vagy a jó anyagi helyzetűeknek abba a hiú ábrándba menekülni, hogy ez a nyomor nem fogja befolyásolni személyesen az ő és családjaik életét is, értelmetlen hiúság.
 
   Az éhezés, mint társadalmi probléma Magyarországon is egyre többeket érint. Sok családban rendszeresen gond az élelmiszerek beszerzése.
 
   Az Eurostat által fent emlegetett lakossági harmad (köztük a nyugdíjasok és nagycsaládosok), nem engedheti meg magának , hogy húsfélét, csirkét, halat vásároljon legalább minden második napon, a további minőségi élelmiszerekről nem is beszélve.
 
   Ezt a jelenséget nevezik a szakemberek minőségi éhezésnek, ami bár nem azonos súlyú a mennyiségi éhezéssel, amikor valaki rendszeresen nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, mégsem lebecsülendő gond.
 
   Megdöbbentőek ugyanakkor az élelmiszer feleslegek kapcsán ismert adatok: Magyarországon éves szinten 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg, ami elegendő volna a gondok felszámolásához.

   E felesleg begyűjtésével és rászorulókhoz történő eljuttatásával Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank foglalkozik. Az Élelmezési Világnap alkalmából a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO közösen indította útjára tegnap a IX. Élelmiszerbank Adománykonvojt, amely több, mint 50 tonnányi ennivalót szállított magyarországi rászorulóknak.
 
Világnap magyar kezdeményezésre
 
  Az Élelmezési Világnapot magyar kezdeményezésre tartják meg. A napokban 85 éves Romány Pál (1975 és 1980 között mezőgazdasági miniszter) a FAO nemzeti bizottságának javaslatára terjesztette elő 1979-ben, a FAO éves római konferenciáján, ahol a volt miniszter emlékei szerint hatalmas ováció fogadta, főként a fejlődő országok részéről. 1980-ban aztán az ENSZ közgyűlés tette hivatalos világnappá, aminek következtében nem csak politikai, hanem megfelelő pénzügyi támogatást is kapott, s 1981-től már világszerte megemlékeznek róla. A történetet színesíti, hogy mint Romány Pál elmondja: abban az időben a FAO-ban nem volt állandó szovjet képviselet, csak megfigyelői szinten tartották a kapcsolatot a nemzetközi szervezettel.
 
Tiltakozás Budapesten
 
   Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992-ben nyilvánította október 17-ét a Szegénység Elleni Küzdelem Nemzetközi Világnapjává. Ez alkalomból a Magyar Szegénységellenes Hálózat "Össz(e)tűzés" címmel tiltakozó megmozdulást szervez a budapesti József Nádor térre délután 4 és fél 6 óra között. A rendezvény végén nyílt levelet adnak át a Nemzetgazdasági Minisztériumban és a Belügyminisztériumban.
 
FAO
 
   A FAO az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete. Legfontosabb célja és feladata az élelmezésbiztonság megvalósítása - az éhezés és alultápláltság, valamint a szegénység  megszüntetése és a természeti erőforrások fenntartható használata és megőrzése.A FAO-nak világszerte 194 tagországa és 1 tagszervezete van (az Európai Unió). A Szervezet központja Rómában, Olaszországban van.1996-ban Közép- és Kelet-Európai FAO Alregionális Iroda nyílt Budapesten, majd 2007-ben Budapestre költözött az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda. Szintén 2007-ben került Budapestre a FAO Központi Adminisztrációs Szolgáltató Központja.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Éljen meg havi 65 ezerből.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector