Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre nagyobb a bérfeszültség

Bérrendezés: pécsi gondnok indított országos akciót

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 21. kedd, 09:26

A nem pedagógus közalkalmazottak bérezése miatt fordult a köznevelésért felelős államtitkárhoz Farkas József, pécsi iskolai gondnok. A kezdeményezést azonnal felkarolta egy országos szakszervezet – olvasható a pecsistop.hu oldalán.

   Ma már ritka, hogy egyetlen ember a nevét vállalva indít el olyan kezdeményezést, mint Farkas József. A pécsi iskolai gondnok az alábbi levélben fordult Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárhoz:

„Tisztelt államtitkár asszony!

   A közoktatási intézményekben dolgozó közalkalmazottak (adminisztratív-, karbantartó személyzet, portás, gondnok, gépkocsi vezető, kézbesítő, takarító), valamint a pedagógus munkáját közvetlenül segítő dolgozók nevében keressük meg Önt sürgető problémánkkal.
 
   A fent említett dolgozók a mai napig a 2006-os közalkalmazotti bértábla alapján vannak besorolva, nettó 77.000 (középfokú végzettségnél) és 130.000 Ft (felsőfokú végzettségnél) között. 2006 óta csupán a minimálbér emelkedett, a bértáblát nem igazították hozzá, így a jelenlegi jövedelmek már nem adnak lehetőséget a differenciálásra. Egyre nagyobb a bérfeszültség, hiszen pl. a pályakezdő középfokú végzettséggel rendelkezők ugyanúgy minimálbért kapnak, mint a már több tíz éve az iskolában dolgozók”.

   Farkas József kifejti egy táblázatban, hogy milyen juttatásokat vontak meg a dolgozóktól 2007 óta, és azzal folytatja: az átszervezések és elbocsátások miatt jelentős mértékben megnövekedett a végzendő munka mennyisége.

„Az oktatási szférában a pedagógusok bérét rendezték, de erről a dolgozói rétegről feltételezzük, hogy megfeledkeztek. A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint a
   2013. évi átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 151.100 Ft volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 104.400 Ft, a szellemi foglalkoztatásúaké 201.300 Ft volt. Iskolánkban a családi kedvezmény nélkül számított átlagos havi nettó kereset nem pedagógus munkakörben 86.023 Ft.

   Fent felsorolt tényekre hivatkozva kérjük segítő közreműködésüket a bérek rendezése ügyében”.

  Megkeresésünkre a gondnok annyit mondott: egyszerűen kénytelen volt ehhez a módszerhez folyamodni, mert az elmúlt 7-8 év megszorításai sok embert érintenek. Ráadásul legutóbbi érdeklődésére azt mondták a minisztériumban: nem is valószínű, hogy várható valami az ügyükben, mert „valamit már kaptak a közalkalmazottak”.

   A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonnal felkarolta az ügyet, most országosan gyűlhetnek az aláírások.
 
Forrás: pecsistop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bérrendezés: pécsi gondnok indított országos akciót.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector