Startlaphoz Csatlakozz!

A közfoglalkoztatottak száma 195 ezerre nőtt

2,2 százalékkal emelkedtek a keresetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 21. kedd, 12:00

Augusztusban 4,4 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek a versenyszférában az előző havi 3,4 százalékos emelkedés után, és 2,3 százalékkal emelkedtek a költségvetési intézményeknél a közfoglalkoztatottak nélkül számolva. A nemzetgazdaság egészét tekintve 3,9 százalékkal emelkedtek a keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, míg a közfoglalkoztatottakat is beleszámítva 2,2 százalékos volt a bérnövekedés - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    A bruttó és a családi kedvezmények nélkül számított nettó keresetek változása megegyezett, mert nem volt érdemi adóváltozás, a reálkeresetek alakulása pedig a 0,2 százalékos augusztusi inflációval kalkulálva szintén alig tér el a bruttó adatoktól. 

    A versenyszférában a jutalom, prémium és más egyszeri különjuttatás nélkül 3,8 százalékos volt a keresetek éves növekedése augusztusban. 

    Augusztusban a közfoglalkoztatottak száma 195 ezerre nőtt, 32,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes munkaidőre számított keresetük 1,4 százalékkal magasabb, 77 ezer 519 forint volt.

    Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete a közfoglalkoztatottak nélkül 242 081 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 245 598, míg a költségvetésben dolgozók 234 278 forintot kerestek. 

    Idén január-augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 246 414 forint volt a közfoglalkoztatottak nélkül. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 251 034, míg a költségvetési intézményeknél 237 033 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak  adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 5,3, a vállalkozásoknál 4,7, a költségvetés területén 6,8, a nonprofit szervezeteknél 7,2 százalékkal nőttek a keresetek 2013. január-augusztushoz hasonlítva.

    A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, 489 300 forintot tettek ki. Ezt az információ és kommunikáció követte 451 800 forinttal, valamint az energiaipar (villamos-energia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 413 400 forinttal. 

    A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátásban, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban dolgozók keresték, 142 400 illetve , 153 100 forintot. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágakban dolgozók keresete 172 200 forint volt. 

    Január-augusztusban a költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 219 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült. A költségvetési szférában az erre jogosultak átlagosan 9800, a nonprofit szervezeteknél 9400 forintot kaptak ezen a címen.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 2,2 százalékkal emelkedtek a keresetek .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector