Startlaphoz Csatlakozz!

Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség

Álomállás nőknek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 24. péntek, 12:26

Milyen munkáról álmodik a lány? Majdnem olyanról, mint a férfiak. Ám számára az is lényeges, hogy a pelenkázás, vacsorafőzés teendőit sikerüljön összeegyeztetni a nagyra törő célokkal. Ebben segíthet a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) – olvasható a Szabad Földben.
 
   Jó esetben a munkahelyi előmenetelt olyan lépcsőnek képzeljük el, ami egyre feljebb vezet. A valóságban azonban gyakran lépcsőfordulókon kell álldogálni, s kérdés, merre tovább. Vajon törekszenek-e a hazai munkaadók arra, hogy lehetőséget adjanak a kibontakozásra a kisgyermekes anyáknak vagy éppen az ötvenen túli asszonyoknak? – kérdeztük Hajós Katalint, az MNKSZ elnökségi tagját.
 
   – A jó munkahely tisztességes munkafeltételeket és tervezhető karriert kínál a munkatársainak. Egy nőnek azonban más karriertervet kell készítenie, mint a férjének, hiszen bele kell kalkulálnia, hogy egy ideig egy vagy több gyerekkel otthon marad. Számos jó példát látunk már: a cégek igyekeznek lehetőséget adni rá, hogy a nőknek a családalapításról se kelljen lemondaniuk.
 
  Akad, ahol céges óvodát nyitottak, máshol rugalmasan alakítják a munkabeosztást, otthonról is megoldható feladatokkal bízzák meg az anyákat. A cégek részéről ez nem annyira áldozat, hanem befektetés, ugyanis így megtarthatják a számukra fontos kollégákat. Az idén már 7. alkalommal írtuk ki a pályázatunkat, amellyel a jó, bemutatásra méltó példákat keressük. Most először az önkormányzatok és intézményeik jelentkezését is várjuk, hiszen vidéken sokszor ezek jelentik a munkalehetőséget – magyarázza Hajós Katalin.
 
  Ha lehet, még nehezebb életszakasz az idősödő nőké. Megesik, hogy a versenyszférában már egy 35 éves hölgy is „túlkorosnak” számít. Külföldön számos cég belátta, hogy érdemes hasznosítani a korosodók szakmai és élettapasztalatát. Például úgy, hogy a tanácsaikkal segítik és mentorálják a fiatal tehetségeket.
 
  Miként adhatják át tudásukat mondjuk az idős kézművesek fiatalabb követőiknek? – erre keresnek választ egy európai uniós támogatással zajló programban, melyben az MNKSZ négy másik ország szervezeteivel közösen vesz részt. Ebben az évben budapesti, nyíregyházi és más vidéki kézműves csoportok körében szerveztek tréningeket.
 
   Augusztusban a gútai kézműves alkotótáborban jártak, ahol három generáció képviseltette magát. E programban a tudás átadásának olyan módszerét dolgozták ki, amelynek angol kifejezését úgy fordíthatnánk le: önelbeszélés. Ennek során a korosodó szakember nem csupán a műhelytitkokat osztja meg az ifjakkal, hanem az élettörténetét is. Azt a bölcsességgé érő tudást, amellyel túltette magát a válságokon, s jó esetben újabb lépcsőfokra léphetett…
 
ÚTMUTATÓ
 
   A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség október végéig várja a pályázatokat a Legjobb Női Munkahely 2013 díj elnyerésére. Két munkaadói kategóriában lehet jelentkezni: 20–250 munkavállalót foglalkoztató és 250-nél több dolgozónak munkát adó cégeket, önkormányzati intézményeket várnak. A kezdeményezést 2007-ben indították el, hogy rámutassanak: az esélyegyenlőség mellett a gazdaság érdeke is azt kívánja, hogy foglalkoztassák a nőket. A pályázat jó alkalom arra is, hogy a cégek megismerjék egymás módszereit és példát mutassanak, miként lehet egyengetni a nők útját a karrierépítésben. Az elismerést november 13-án a Női Fórumon a budapesti SYMA Csarnokban adják át.
 
Forrás: Szabad Föld
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Álomállás nőknek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector