Startlaphoz Csatlakozz!

Több mint 2 százalékkal nőnek a reálbérek idén

Hay Group: a cégek 15 százaléka fagyasztotta be a béreket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 27. hétfő, 13:28

Több mint 2 százalékos reálbér növekedéssel számol az idén Magyarországon a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése, amelynek eredményeit hétfőn juttatta el az MTI-hez.

    A felmérés szerint az idén 2,8 százalékos átlagos béremelés várható Magyarországon, a bérek reálértéke pedig - 0,7 százalékos inflációs előrejelzés mellett - átlagosan több mint 2 százalékkal nő.

    Az idén a cégek 15 százaléka fagyasztotta be a béreket, ami számottevő csökkenés a tavalyi 22 százalékhoz képes - írja a Hay Group. Leginkább a pénzügyi ágazatban tevékenykedő cégekre volt jellemző, hogy nem emelték munkavállalóik bérét, ennek ellenére még mindig a pénzügyi cégek fizetnek a legjobban Magyarországon.

    Ezeket szorosan követik az információtechnológiai és telekommunikációs, továbbá a gáz- és olajipari cégek, amelyek átlagosan több mint 10 százalékkal fizetnek jobban az országos átlagnál - derül ki az elemzésből.

    Sok év után először csökkent valamelyest a különbség a vidéki és a budapesti bérek között: a fővárosiak csupán 5 százalékkal keresnek többet, mint az országos átlag - ez 2009-ben még 8 százalék volt, Nyugat-Magyarország pedig 7 százalékkal van elmaradva ettől - 2009-ben a különbség még 11 százalék volt. E folyamat hátterében a munkavállalók növekvő mobilitása, illetve kifejezetten Győr környékének elsősorban az autóiparral összefüggő gazdasági fejlődése állhat - írja a tanácsadó cég.

    A bónuszok aránya 2014-ben egyértelműen nőtt a teljes jövedelmen belül. A magánszféra ugyanis egyre jobban kezdi bérpolitikáját a teljesítmény alapú bérezés irányába tolni. A nem készpénzben biztosított juttatások aránya átlagosan 17 százalékot teszi ki. A legnépszerűbb juttatás egyértelműen a SZÉP-kártya, szinte minden vállalat, amely a cafeteria rendszert használja, alkalmazza ezt is.

    A kutatás 488 cégre és 300 ezer munkavállalóra terjedt ki, amely a legnagyobb kört érintő javadalmazási felmérés Magyarországon - olvasható a közleményben.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hay Group: a cégek 15 százaléka fagyasztotta be a béreket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector