Startlaphoz Csatlakozz!

Nulláról 51 százalékra nő a cafeteriát sújtó közteher mértéke

A dolgozókon csattan az adóváltozás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 28. kedd, 16:56

Hat év alatt nulláról 51 százalékra nő a cafeteriát sújtó közteher mértéke. A korábbi adóemelés után a SZÉP-kártya bevezetése megmentette a rendszert a durva visszaeséstől, kérdés, jövőre bírja-e a meccset a juttatás a családi adókedvezménnyel – írja a Népszabadság.
 
   Az elmúlt években, 2010-től a 2015-ös tervekig nulláról 51 százalékra emelkedett a béren kívüli juttatások kedvezményesnek mondott adója. A rendszer az első pofont 2010-ben kapta, amikor 25 százalékos közteherrel sújtották az addig adómentes juttatásokat – adóköteles rész amúgy akkor is volt, a meghatározott értékhatár feletti juttatásokat 54 százalékkal terhelték. Akkor skandallumként hatott az adóemelés, amelyet legfeljebb ideiglenes jelleggel láttak bevezethetőnek az adószakértők, különben az egész rendszer mehet a lecsóba.
 
   Jövőre elképzelhető, hogy valóban ez történik. Az elmúlt években ugyanis a kezdeti 25 százalékos adóteher egy 2011-es átmenetet követően – akkor 19 százalékra csökkent az adó – szépen elkezdett fölfelé vándorolni. Az átmeneti csökkentés után 2012-ben 31, majd 2013-ban 35,7 százalék lett a kedvezményes adóteher.
 
   Ez az 1,19 százalékkal növelt juttatási érték után számolt 16 százalék szja-t és tíz, majd 14 százalék egészségügyi hozzájárulást jelentett. Emellett megmaradt a nem kedvezményes juttatás adója is, amely 51,3 százalék. Ezt a terhet kapja majd meg jövőre valamennyi cafeteriaelem. Kivéve a sportbelépőket, az ugyanis változatlanul korlát nélkül, adómentesen adható.
 
   Szakértők szerint az 51 százalékos adóterhet sok cég már nem vállalja fel. Így vagy felszámolják a cafeteriát (jobb esetben úgy, hogy az erre szánt összeget hozzácsapják a bérhez, rosszabb esetben az egészet lenullázzák), vagy a terhet rátolják a munkavállalókra, vagyis az adóemelést így ők fizetik meg. Praktikusan annyival kevesebb juttatást kapnak, amennyivel a munkáltatók terhe nő.
 
   Eddig nem látszott a béren kívüli juttatások piacán akkora visszaesés, mint azt a szakma minden év végén vizionálta. Az adómentes időszakban a teljes juttatási érték nagyjából 350 milliárd forintot tett ki, ebből az étkezési utalványok 200 milliárdot. Ez a piac 2011-ben lenullázódott, hiszen a korábban népszerű utalványok durva adót kaptak, ám az Erzsébet-utalvány rendszere csak nyögve indult el.
 
  Jelenleg az Erzsébet-utalvány a SZÉP-kártyával kiegészítve 240 milliárd forintot hasít ki a piaci tortából. Ezen belül az eloszlás nagyjából 140-100 az utalványok javára. A fennmaradó juttatások, így az egészség- és önkéntes nyugdíjpénztári számlákra befizetett munkáltatói juttatás 2010-ben 50-50 milliárd forint volt, tavaly pedig 39, illetve 37 milliárd. Vagyis összesen 320 milliárd körüli lehet az idén a teljes juttatási torta.
 
   Ez azt jelenti, hogy a durva adóemelések ellenére sem csökkent drasztikusan a munkáltatók által nyújtott juttatás, ám azt is hozzá kell tenni: ez a SZÉP-kártya sikerének köszönhető. Az utalványpiac nem tudott magához térni a 2010-es dózerolás után, amikor a francia utalványforgalmazók sokkal nagyobb adót kaptak, mint az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya. Látszik a csökkenés a pénztári befizetéseknél is. Az egyetlen, ami még mindig fölfelé ível, a SZÉP-kártya. Jövőre azonban az 51 százalékos adó már korántsem biztos, hogy annyira vonzó lesz.
 
   Az általános adóterhelés ugyan továbbra is jóval magasabb, mint a juttatások terhe, a nettó bérre vetítve 94 százalék. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy több mint egymillióan veszik igénybe a családi adókedvezményt.
 
  Ezzel egy gyerek után 84, két gyerek után pedig már csak 74 százalék az adóteher 100 forint nettó bérre vetítve. A bruttó bérből, illetve juttatásból kiindulva a terhelés 61,4 százalék helyett egy gyerek után 55, kettő után 48,4 százalék, szemben a juttatás 33,5 százalékos terhelésével. Három gyerek esetében a kedvezmény lényegében nullázza az adót, vagyis itt a cafeteria nem éri meg.
 
  Jóllehet van különbség a családi adókedvezménnyel enyhített bér és a juttatás adója között, ám a bér nagy előnye: figyelembe veszik a hitelfelvételnél, beleszámít a nyugdíjba, és táppénz is jár utána.
 
Veszélyben a hiánycél
 
   A Költségvetési Tanács (KT) több kockázatot azonosított a hiánycél teljesülésével kapcsolatban – derült ki a 2015-ös büdzséről kialakított véleményből. Nem biztos, hogy elérhető a 2,5 százalékra várt gazdasági növekedés, miként a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek tervezett bővülése sem, egyes kiadási előirányzatok csökkentését pedig adatok híján nem lehet értékelni.
 
Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A dolgozókon csattan az adóváltozás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector