Startlaphoz Csatlakozz!

Menedzserszemlélet a felsőoktatásban

Bejelentette a felsőoktatási intézmények kancellári kinevezéseit Balog Zoltán

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 31. péntek, 19:02

Huszonegy felsőoktatási intézmény kancellárjának nevét jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken, a tárcavezető szerint a kancellári rendszer a menedzserszemléletet erősíti a felsőoktatásban.

    A miniszter kiemelte: az intézmények gazdálkodásáért és üzemeltetéséért felelős kancellároknak megfelelő gazdasági ismeretekkel kell rendelkezniük, és ismerniük kell az adott felsőoktatási intézményre jellemző szakterületet is. 

    Bár nyolc felsőoktatási intézmény esetében nem találtak megfelelő jelöltet a kancellári posztra, Balog Zoltán szerint az év végére minden intézményben lesz kancellár. 

    A most kinevezett kancellárok november 15-től kezdhetik meg munkájukat, és azokra a helyekre, amelyekre nem érkezett kellően meggyőző pályázat, a jövő héten új pályázatot írnak ki - közölte. 

    A miniszter hozzáfűzte, hogy a felsőoktatási intézmények saját jövedelemre tehetnek szert, amelyet fejlesztésre fordíthatnak, emiatt is szükség van a menedzserszemléletű kancellárokra. 

    Palkovics László államtitkár elmondta, hogy a kancellárok alapvetően az intézmények működtetésével foglalkoznak, az ezzel kapcsolatos feladatokat veszik át a rektortól, akivel szorosan együtt kell működniük. A 29 helyre több száz pályázat érkezett - jegyezte meg.

    Balog Zoltán kifejtette: a magyar felsőoktatási rendszer átalakításának célja a versenyképes tudás átadása a hallgatóknak. Ehhez hatékony, fenntartható és rugalmas rendszer kell, amely megfelel a gazdaság igényeinek és azokénak is, akik az anyagi eszközöket biztosítják: az adófizetőknek. A miniszter a PPP-konstrukciókra utalva fontos feladatnak nevezte a rossz gazdasági működés felszámolását, valamint azt is, hogy a magyar felsőoktatás értékeit erősítsék, fejlesszék.

    Az elmúlt időszak eredményei között említette a Felsőoktatási Kerekasztal létrehozását, valamint azt, hogy a bejutáshoz szükséges minimum pontszám emelése ellenére több fiatal került be a felsőoktatásba, mint korábban. Hozzátette: a Felsőoktatási Kerekasztal keretében a hallgatói önkormányzati rendszer minden területét megvizsgálják.

    Balog Zoltán tájékoztatása szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen Pavlik Lívia, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemen Barta-Eke Gyula, a Debreceni Egyetemen Bács Zoltán, a Kaposvári Egyetemen Borbás Zoltán, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Rakonczai Éva, a Miskolci Egyetemen Deák Csaba, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen Nagy Zsombor, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen Dinnyés Álmos, az Óbudai Egyetemen Monszpart Zsolt, a Semmelweis Egyetemen Szász Károly, a Szent István Egyetemen Figler Kálmán, a Széchenyi István Egyetemen Filep Bálint, a Testnevelési Egyetemen Genzwein Ferenc, a Budapesti Gazdasági Főiskolán Dietz Ferenc, a Dunaújvárosi Főiskolán Mészáros Virág, az Eszterházy Károly Főiskolán Csathó Csaba József, a Károly Róbert Főiskolán Szentgyörgyvölgyi László, a Magyar Táncművészeti Főiskolán Antal József, a Nyíregyházi Főiskolán Kvantz József, a Pető András Főiskolán Mihályi Máté Győző, valamint a Szolnoki Főiskolán Varga Csaba tölti be a kancellári posztot.

    Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös József Főiskola és a Kecskeméti Főiskola esetében nem találtak alkalmas jelöltet a kancellári posztra.

    Balog Zoltán a 2015-ös költségvetési tervezettel kapcsolatos kérdésre elmondta: a számok nem véglegesek, korábban is úgy látta, hogy az EU-forrásokkal és más pluszforrásokkal együtt növekszik minden államtitkárság költségvetése, és ez továbbra is így van.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bejelentette a felsőoktatási intézmények kancellári kinevezéseit Balog Zoltán.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector