Startlaphoz Csatlakozz!

Elmaradt munkabérük miatt kezdeményeztek eljárást

Vesztettek a Volánbuszt beperlő buszsofőrök

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 31. péntek, 17:27

Hat év pereskedés után pénteken jogerősen, másodfokon elvesztették a pert a Fővárosi Törvényszéken azok a buszvezetők, akik elmaradt munkabérük miatt kezdeményeztek eljárást a Volánbusz Zrt. ellen – tudta meg a hvg.hu.

  Ahogy arról beszámoltunk, a sofőrök amiatt fordultak bírósághoz, mert szerintük nem rendelkezésre állási időnek, hanem rendes munkaidőnek számít az az idő, amit a helyközi utasszállítást bonyolító cég sofőrjei a járatuk megérkezése és a menetrend szerinti következő útjuk indulása között eltöltenek.
 
   Ezt az időt éveken keresztül a Volánbusznál készenlétnek, illetve rendelkezésre állási időnek számolták el, és nem a teljes alapbért, csak annak 60-65 százalékát fizették ki utána. Így előfordult, hogy egy 5-től 22 óráig tartó munkanapon – a sokszor többórás menetrend-lyukak miatt – is csak jóval kevesebb óra után kaptak fizetést.
 
  A sofőrök szerint ebben az időben is egy sor feladatuk van, másrészt ilyenkor is munkában vannak, vagyis nem tehetik szabadon, amit szeretnének. A törvényszék azonban pénteken kihirdetett ítéletében a Volánbusznak adott igazat, miszerint maguk rendelkeztek ezzel az idővel, így az nem munkaidő, csak készenlét. „A bíróság szerint sem kellett a rendelkezésre állási időben semmit sem csinálnunk. Pedig ez nem igaz” – mondta a pert kezdeményező egyik buszvezető, Demeter Zoltán. Nagyon elkeseredett a pénteki ítélettől, mert továbbra is úgy gondolja, hogy már csak a vonatkozó uniós szabályok alapján is nekik van igazuk. Állítja, a Volánbusz a perben hat olyan tanúval támasztotta alá, hogy a sofőröknek a rendelkezési időben nem kellett dolgozniuk, akiknek a többsége ma is a társaságnál dolgozik, így nem tekinthetők elfogulatlannak.
 
   „A strasbourgi bírósághoz fordulunk, tudom, hogy abból nem holnap vagy holnapután lesz valami, de végigvisszük” – tette hozzá. Információink szerint más munkaügyi bíróságon is vannak ugyanebből az okból indított eljárások, amelyekben valószínűleg hivatkoznak majd a mai döntésre – ami így rossz hír minden buszsofőrnek.
 
Forrás: HVG
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vesztettek a Volánbuszt beperlő buszsofőrök.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector