Startlaphoz Csatlakozz!

Pesszimista forgatókönyv

Pedagógusok Szakszervezete: a pedagógusok béremelésére nincs kellő fedezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 06. csütörtök, 07:12

Meglehetősen borúlátóan látja a költségvetés-tervezetet Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, a pedagógusok béremelésére nincs kellő fedezet, ráadásul intézmény-összevonásoktól és elbocsátásoktól is tartanak.

   Nyílt levelet írtak a minap, amely szerint a költségvetés jelen formájában történő elfogadása katasztrofális helyzetbe sodorná a köznevelés teljes rendszerét. Mire alapozzák a kemény kijelentést?

– A tervezet elemzésén most is dolgoznak a szakértőink. A számokból azonban az már látszik, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ előirányzott költségvetése még azt az összeget sem éri el, amelyet 2014-ben – többszöri kiegészítésekkel – elért. Ez nem elég a szeptemberi béremelés áthúzódó költségeinek, a januártól a Pedagógus II. fokozatba lépők megemelt fizetésének, a jövő szeptemberi béremelés további költségeinek fedezésére. A dologi kiadások előirányzata pedig még a legszükségesebb kiadásokat sem fedezi.

  – A céltartalék külön harmincnyolcmilliárd forintot tartalmaz a többletbérekre és -járulékokra. Ezzel együtt sem adódik ki a szükséges összeg?

 – Amellett, hogy a törvényben garantált bért nem a céltartalékban kell kezelni, mi sokkal nagyobb hiányt látunk a Klik költségvetésében, s így a bérek fedezetében. Ráadásul a 2015-ös költségvetés nem fogja a jövőre várható minimálbér-emeléshez igazítani a pedagógusok jövedelmét. Pedig a felemás béremelés pozitívumát korábban éppen abban láttatta a kormányzat, hogy a minimálbérhez kötötték, biztosítva így a pedagógusbérek értékállóságát.

– Ha ez így van, mire számítanak?

– A korábbi évek háttértanulmányai vagy éppen a második Széll Kálmán-terv alapján az ember össze tudja rakni azt a félelmét, hogy azért tervezték ilyen alacsonyra ezt a költségvetési sort, mert megvan az elképzelés, miként fognak kijönni ennyi pénzből: intézménybezárásokkal és -összevonásokkal, pedagógusok tömeges elbocsátásával. Az utóbbi időszak nyilatkozatai komoly átszervezést vetítenek előre a középiskolai férőhelyeket illetően. Ez több ezer pedagógusállást érinthet.

– Ennyire pesszimisták a költségvetési számok és a nyilatkozatok alapján?

– Nézze, meglehetősen borúsan látjuk ezt a költségvetés-tervezetet, mivel az előkészítés szempontjait, tartalmát nem egyeztették velünk, azt nem ismerjük. Többször kértük azokat az írásos dokumentumokat, háttérszámításokat, amelyek alapján a közoktatási rendszer fő számait kihozták. Ebből derülne ki feketén-fehéren, hogy mit terveznek, s akkor nem csak fantáziálnunk kellene. Egy szakszervezet részéről érthető hozzáállás, ha a legpesszimistább forgatókönyvre készül. Ezt a forgatókönyvet tényekkel bármikor megcáfolhatja a kormányzat.

Forrás: Magyar Hírlap

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pedagógusok Szakszervezete: a pedagógusok béremelésére nincs kellő fedezet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector