Startlaphoz Csatlakozz!

Belátható időn belül vége az utalványok világának

Készpénzt a dolgozónak?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 06. csütörtök, 09:58

Meghökkentő magyarázatát adta Varga Mihály annak, hogy miért emelnék meg a cafeteria adóterhét: azért, hogy inkább készpénzt adjanak a cégek a dolgozóknak. Az adótörvény ezen eleme kísértetiesen hasonlít az internetadóhoz - átgondolatlan, és többet árthat, mint használna. Ezt csak erősíti Rogán Antal tegnap délutáni bejelentése, miszerint a Fidesz-KDNP azt javasolja, hogy 200 ezer forintos összegig ne változzon a cafeteria adózása – írja a Népszava.

  Az embereknek nem utalványokat vagy jegyeket kell adni, „egy tisztességes országban, tisztességesen ledolgozott munkaidő után készpénzt adnak az embereknek” - fejtette ki Varga Mihály a HírTv műsorában. Ezzel még egyértelműbben tudtára adta a munkáltatóknak, munkavállalóknak és nem utolsó sorban a az effajta dolgozói juttatások haszonélvezőinek, főként az idegenforgalmi és vendéglátóhelyeknek, hogy belátható időn belül vége az utalványok világának. Szakértők eltérő módon értelmezték a miniszter azon kijelentését, hogy a SzÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt a tervezett adóemelés nem érinti, hiszen az a cél, hogy a belföldi turizmus élénküljön.
 
  Nehezen értelmezhető, hogy hogyan lehetne a béren kívüli juttatás elemeit megkülönböztetni és eltérő módon adóztatni, inkább arról van szó, hogy a kártyákat és utalványokat kibocsátó trendszer változatlanul megmarad – válaszolt a Népszava kérdésére Puskelyné Király Ágnes a TopCafetéria ügyvezetője. A szakértő véleménye szerint is a kormány igyekszik a bérfizetés irányába tolni a kifizetéseket, csak azt nem vették figyelembe, hogy a legtöbb vállalatnál ez a juttatás nem csak, illetve nem elsősorban adózási kérdés, sokkal inkább a dolgozókról való gondoskodás egyik eleme. Az eddigi visszajelzések alapján a dolgozók húzhatják a „rövidebbet”, ugyanis a 35,7 százalékról 51,17 százalékra emelkedő adóterhelést vállalkozások áthárítják a munkavállalókra. A 43 százalékos adótartalom-növekedést már nem tudják kigazdálkodni, ezért ugyanazért a bruttó összegért kevesebb szolgáltatásokra, étkezésre beváltható utalványt kapnak majd a dolgozók. A legtöbb munkáltató nem gondolkodik azon sem, hogy béresítse az eddig kedvezményesen adott juttatásokat – mondta Király Ágnes.
 
  A Cafetériatrend.hu számítása szerint az eredeti javaslat szerint a közterhek növekedése miatt mintegy 20 százalékkal csökkenne 2015-tól a béren kívüli juttatások formájában kapható munkavállalói keret. Az elmúlt hat év alatt nulláról 51 százalékra nőttek a cafetériát sújtó adók. 2011-ben 19,04 százalék volt a juttatások közterhe, ez 2012-ben 30,94 százalékra emelkedett, tavaly és az idén a kedvezményes kulcs egyaránt 35,7 százalék volt. Az 51,16 százalékos új, egységes kulcs azt jelenti, hogy négy év alatt több mint két és félszeresére nőtt az a béren kívüli juttatások munkáltatók által fizetendő terhe – emlékeztet Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a Népszabadságban megjelent írásában.
 
   Egy gyakorlati példán bemutatva, idén a dolgozó számára adó- és járulékmentes 8000 forint fizetőértékű Erzsébet-utalvány 10 856 forintba került havonta a munkáltatónak, jövőre a változatlan értékű utalvány már 12 093 forintjába kerül a vállalkozásnak, ha vállalja a megnövekedett adóteher kifizetését. A legtöbb cég azonban fordítottan gondolkodik és inkább az utalványok fizetőértékét csökkenti majd. A munkáltatók meggyőződése, hogy a béren kívüli juttatások elsorvasztása a kormány célja.
 
   A Fidesz-frakció tegnapi ülését követő tájékoztatón a cafetéria is szóba került és felpuhulni látszik a korábbi merev álláspont. Rogán Antal frakcióvezető elmondta: sávos módosítást kezdeményeznek, vagyis azt, hogy 200 ezer forintos összegig ne változzon a cafetéria adóelőnye. A 200 ezer forint feletti résznél viszont csökkenthető ez az adóelőny, és megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a béren kívüli juttatás 200 ezer forint fölé eső részét csak rekreációs célra, belföldi turizmusra vagy meleg ételre lehessen felhasználni - részletezte.


Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Készpénzt a dolgozónak?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector