Startlaphoz Csatlakozz!

A tudás helyett a szakma fetisizálása, a hozzáértés helyett a kamara diktál

Nagy Erzsébet: Beszélő szerszámokat képezne a kormány?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 06. csütörtök, 12:19

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint a gimnáziumfelezés csak az egyik a sok csapás közül, amelyet a Fidesz-kormány az oktatásra mért, ráadásul egy jól felépített rendszer lépcsőjének tűnik a lépés, ami nagyon rossz irányba vezet – olvasható a pecsistop.hu-n.

Orbán Ráhel is inkább szakmát tanul itthon?

   Nyilván nem, ám sok fiatalnak a jelek szerint nem lesz más lehetősége. Az Index cikke alaposan feltárja, hogy milyen következményekkel és konfliktusokkal jár a kormány azon terve, amely megtizedelné, vagy inkább megfelezné a gimnáziumi helyeket. Fittyet hányva annak, hogy egy működésképtelen - ez az előző rendszer idején fényesen kiderült - rendszer felé száguldunk, ahol a tudás helyett a szakma fetisizálása, a hozzáértés helyett a kamara diktál. Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője szerint mindez nem véletlen.
 
Közoktatás helyett köznevelés - ami meg inkább átnevelés

   „A gimnáziumokban indítható osztályok számának csökkentése csak az egyik durva lépés, amivel a kormány a közoktatást, ezzel együtt a magyar lakosságot, a gyerekeket nevelő családokat sújtja. Mintegy százmilliárd forintos forráskivonást terveznek, amelyek a gimnáziumi oktatás mellett a szakképzést és az alapítványi intézményeket is sújtják, utóbbiak közül azok, amelyek hátrányos helyzetű, felzárkóztatásra szoruló gyermekek esélyteremtésével foglalkoznak, a tervezett elvonások miatt lehúzhatják a rolót, miközben a miniszterelnök a köznevelési rendszer megújításáról mint 2015 egyik legfontosabb feladatáról nyilatkozik” - így Nagy, aki szerint „ kezd világossá válni, miért is beszél közoktatás helyett köznevelésről. Lehet, hogy pontosabb lenne az „átnevelés”-kifejezés arra az irányra, ami körvonalazódni látszik”.

Beszélő szerszámokat képeznének

   Nagy Erzsébet úgy látja: miközben a nálunk fejlettebb országok egyre több pénzt áldoznak az alapképzésre, abból kiindulva, hogy manapság mindenkinek számolni kell azzal, hogy életében akár többször is szakmát kell váltania, illetve meglévő szakmájában új, más készségeket és képességeket igénylő eljárásokat kell tanulni, nálunk a középfokú közismereti képzés leépítése folyik. Pedig a rugalmas szakmaváltás és az élethosszig tartó tanulás alapja az iskolarendszerű oktatásban szerzett alapműveltség, az oktatás és nevelés útján fejlesztett képességek és készségek.

  „Nem lehet egy modern társadalomban cél, hogy a gyermekek minél hamarabb és minél alacsonyabb iskolai végzettséggel kerüljenek ki a munkaerő-piacra, hogy az iskolák „beszélő szerszámokat” képezzenek” - szögezte le a pedagógus. „A műveltségellenes kormányok sehol sem sikeresek. A példaként emlegetett keleti országokban is azok a régiók jelentik a gazdasági húzóerőt, amelyekben az oktatás színvonala magas”.

   Az meg hab a tortán, hogy a tervezett lépések tömeges pedagógus-elbocsátást vonnak maguk után. Nagy szerint viszont mindezzel semmi meglepőt nem tesz a kormány, csak azt, amit a Széll Kálmán 1. tervben és a Széll Kálmán 2.0 tervében már közzétett. „Az unortodox gazdasági miniszter 2011. évi bejelentése, amely arról szólt, hogy a „pedagógus-béremelést a pedagógustársadalomnak kell kitermelni” maradéktalanul megvalósulni látszik. A pedagógus életpályához kapcsolódó új bérezéssel együtt megnőtt az ellátandó órák száma, ugyanakkor nem bővítették a létszámot, sőt általános gyakorlat, hogy a nyugdíjba vonulók álláshelyét elvonják, vagy hónapokig akkor sem engedik betölteni, ha ezáltal az intézményben jogellenes létszámhiány, súlyos működészavar alakul ki” - így Nagy.

Le az utcára, ki a térre

   A PDSZ levélben kereste meg a partnerszervezeteket, és követelte a költségvetési elvonásokról szóló javaslatok visszavonását. A pécsi ügyvivő szerint ha a korábbi gyakorlathoz hasonlóan nem hajlandó a kormány tárgyalni, nem marad más terep csak az utca vagy a sztrájk. Ezeket viszont egy szakszervezet csak szervezni tudja, és akkor vezetnek eredményre, ha sokan vesznek benne részt. „Az elmúlt hetek eseményei megmutatták, hogy a tömeges fellépésnek ereje van, és nagyon sajnálatos, hogy úgy tűnik, ma Magyarországon csak ez éri el a hatalomgyakorlók ingerküszöbét” - mondta a pécsi pedagógus.
 
Forrás: pecsistop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagy Erzsébet: Beszélő szerszámokat képezne a kormány?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector