Startlaphoz Csatlakozz!

300 dolgozó veszíti el munkáját

Újabb hazai húsüzemet építenek le

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 06. csütörtök, 13:55

Ismét jelentős leépítést hajt végre hazánkban a szlovák Penta pénzügyi befektetői cég húsipari érdekeltsége, amely a Kaiser Food Kft. tulajdonosa – tudta meg a Magyar Nemzet. A tulajdonosok az elmúlt években több hazai telephelyet is eladtak vagy bezártak, de továbbra is állítják, nem kívánnak kivonulni.

   Nagy László, a Kaiser Food ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elismerte, hogy a társaság a Szolnokon található gyáregységéből a termelés nagyobb részét átszervezi a szlovákiai losonci, illetve homonnai gyárakba. Szerinte ez azért szükséges, mert a szlovákiai üzemek hatékonyabbak, s a „jelenlegi piaci helyzet” és a termelési költségek emelkedése ésszerűsítésre, a méretgazdaságosság javítására és jobb minőség elérésére sarkallja a társaságot. A vállalat ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy mindezzel együtt a cégnek nincs szándékában bezárni a békéscsabai üzemét, illetve a teljes szolnoki gyárat. Szolnokon – tette hozzá – csupán a szárazáru-termelést folytatják minimális adminisztratív támogatással.
 
  – Ezáltal csoportos létszámcsökkentést hajtunk végre, ami 160-170 saját dolgozót és további 120-130 munkaerő-kölcsönző cégektől átvett munkatársat érint – közölte az ügyvezető.
 
   Az elbocsátások végrehajtását célzó jogi folyamatokat elindították, a jövő évet várhatóan már a csökkentett létszámmal kezdik el. Nagy László tájékoztatása szerint a leépítés során a Kaiser Food Kft. folyamatosan egyeztet a dolgozói képviseletekkel, s ezzel egy időben a megmaradó szolnoki szárazáruüzemet, valamint a békéscsabai gyárat jelentősen fejlesztik. Mint közölte, a Kaiser Food Kft. és anyacége, a szlovák Mecom Group s. r. o. továbbra is a magyar húskészítménypiac jelentős szereplője kíván maradni. Hozzátette: a fogyasztók által kedvelt márkák – mint a Kaiser, a Csabahús, a Finonimo és a Mecom – várhatóan nagyobb választékban és még jobb minőségben lesznek kaphatók.
 
  Az Agrárszektor.hu korábbi összeállítása szerint a Penta a Debreceni Hús Zrt.-t – a szolnoki Szole-Meat Kft.-vel és a békéscsabai Csabahús Kft.-vel együtt – még 2008-ban vásárolta meg Román Gyula addigi tulajdonostól, majd hozta létre e cégekből a Debreceni Csoport Húsipari Kft.-t. A csoport 2010-ben megvette az abdai és mosonmagyaróvári telephelyű Kaiser Food Élelmiszer-ipari Kft. is, amelyet 2011-ben szintén magába olvasztott. Az akvizíciók után a tulajdonosok a debreceni és a mosonmagyaróvári húsüzemet még 2011-ben bezárták, 2012-ben pedig Abdán is leállították a termelést. A csaknem száz embert foglalkoztató mosonmagyaróvári üzemét 2011 májusában, a 380 főnek munkát adó debreceni gyárat pedig egy hónappal később zárták be. A társaság tájékoztatása szerint egyébként az állatok vágását külföldre, a szlovákiai Losoncra vitték át. A magyarországi húsipari piac második legnagyobb szereplője akkor is arra hivatkozott, hogy ezen lépésekkel a cég eredményesebb lesz.
 
  A társaság jelenleg két termelőüzemmel rendelkezik. Békéscsabán a hagyományos, híres csabai szárazáruk, a hagyományos érlelésű és füstölésű hungarikum szárazkolbászok készülnek. A Szolnokon lévő húsüzem – amelyet most építenek le – a vörösáruk, májasok, turistafélék és sonkák mellett hagyományos érlelésű, penészes szalámikat is előállít.
 
   A szakmán belül többen azon a véleményen vannak, hogy a szlovák befektetői társaság a magyar húsipari üzemek megvásárlásával csak piacot akart szerezni, s ezért zárja be most azokat. Más szakértők mégis inkább a hazai húspiacon jelen lévő, óriási mértékű feketegazdaságra vezetik vissza a mostani üzembezárásokat. Szerintük a feketézés olyan méreteket ölt, hogy emellett a tisztességes üzletmenetet folytató üzemek alig tudnak megélni. Ebből pedig – tették hozzá – egyértelműen leszűrhető az a következtetés, hogy a hatóságok ellenőrzése továbbra sem megfelelő hatékonyságú.

Forrás: Magyar Nemzet
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újabb hazai húsüzemet építenek le.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector