Startlaphoz Csatlakozz!

Mégsem csak a diákok szorgalmán múlik a jövőjük

Orbán a szakképzést erőlteti, de nem jut ösztöndíjakra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 06. csütörtök, 14:36

 Bár a miniszterelnök szerint a magyar gazdaság kulcskérdése a szakképzés, idén nincs pénz a hátrányos helyzetű fiatalokat támogató, állami közoktatási ösztöndíjprogram vonatkozó alprogramjának folytatására. A már végzők helyére nem vesznek fel újakat, a pályázatot ki se írták – olvasható a HVG oldalán.
 
  Egy hónapja sincs, hogy a miniszterelnök kijelentette: „a jövő a szakképzésben van, amely a szakiskolákban kezdődik és a mérnöki világnál végződik, ebben a világban pedig mindenki attól függően juthat majd előre, hogy mennyit hajlandó tanulni, hogy mennyi tehetsége, képessége, elszántsága van”.
 
   Úgy tűnik, mégsem csak a diákok szorgalmán múlik a jövőjük: forráshiány miatt ugyanis idén ősszel nem írják ki a szakképzésben tanulók ösztöndíjpályázatát, amire egy pedagógus Facebook-bejegyzése alapján lettünk figyelmesek. Ő a pályázatkezelő szerv munkatársától tudta meg a hírt, miután telefonon érdeklődött a kiírásról.
 
   Az információt azóta megerősítette egy minisztériumi forrásunk, aki elmondta: még sosem fordult elő a 2005 óta futó Útravaló ösztöndíjprogramban, hogy a tanulmányaikat befejező diákok helyére ne vettek volna fel új belépőket. Forrásunk megerősítette, hogy nincs elkülönített pénz a szakképzési alprogram idei kiírására, a rendelkezésre álló összeg a már résztvevők támogatására lesz legfeljebb elég.
 
Abbamarad egy többmilliárdos program
 
   Az elsősorban az érettségihez jutást és a hátrányos helyzetű gyerekek esélynövelését támogató, több alprogramból álló ösztöndíjrendszert csaknem tíz éve vezették be a közoktatásban. A több elemből álló programban az Út a szakmához nevű alprogram éri el a legkevesebb, idén kb. 2500 gyereket, de az érettségit adó középiskolában való továbbtanulást és annak sikeres teljesítését ösztönző alprogramokkal együtt évente csaknem 15 ezer tanuló jut támogatáshoz az Útravaló segítségével.
 
   A kétezres évek derekán megjelenő állami közoktatási ösztöndíjprogram igazi újdonság volt. A feltételei és szemlélete nemkülönben: a támogatás tanulói teljesítményhez kötött, a diákokat mentoráló, munkájukról kötelezően számot adó pedagógusok munkáját pedig anyagilag is elismerték.
 
  A második Orbán-kormány megtartotta a programot, és bár többször módosította, de tulajdonképpen csupán egy lényeges momentum változott: míg korábban a szülők jövedelmi és iskolázottsági mutatói, azaz a rászorultsági elv volt a mérvadó feltétel a bekerüléshez, 2011-től az etnikai kártyát is kijátszották benne.
 
  A kormány és a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat közötti 2011-es megállapodás rögzíti, hogy az újonnan belépő ösztöndíjas tanulók legalább felének romának kell lennie. Kérdés, hogy ezt hogyan mérték, és mérték-e egyáltalán, de egyrészt most nem lesz új belépő diák, másrészt a megállapodás is érvényét veszti jövő májusban.
 
Vita a gazdasági tárcával
 
   A témát ismerő kormányzati forrásaink szerint a programot tartalmazó kormányrendelet lehetőséget ad az államnak arra, hogy ne kelljen az újonnan belépő diákokat finanszírozni, csak a rendszerben lévőket. Tény, hogy a jogszabály úgy fogalmaz: a program(ok) célja a részt vevő tanulók felkészítése, támogatása, sikeres tanulmányainak elősegítése.
 
  Az Útravalóban a többitől eltérően Út a szakmához alprogram forrását a kezdetektől a gazdasági tárca finanszírozta, a minisztériumok közötti egyeztetésben ezért sosem volt zökkenőmentes az oktatási tárcának a kb. félmilliárdos összeg megszerzése. Az idénre juttatott 400 millió Ft arra már nem volt elég, hogy új belépőket is támogatni tudjanak belőle.
 
   Létezik egy másik, hasonló ösztöndíj, az Út a szakmaválasztáshoz elnevezéssel, melyet a szakképzést felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) indított tavaly uniós forrásból. Lényeges különbség van azonban a két program között.
 
   A hazai költségvetésből finanszírozott Útravaló a mobilitást részesíti előnyben, mert elsősorban az érettségiszerzést ösztönzi; az NGM két évre tervezett 6 Mrd Ft keretösszegű uniós programjának pedig nyíltan az a célja, hogy beterelje a hátrányos helyzetű tanulókat a szakképzésbe, hiszen azokat a – leszakadó térségekben lakó – nyolcadikos, „elsősorban roma származású” tanulókat támogatja, akik szakiskolában vagy szakközépiskolában tanulnak tovább.
 
  Az idén záruló NGM-es program folytatásáról semmit nem tudni, de az uniós tervezési folyamat sajátosságai miatt egészen biztosra vehető, hogy az esetleges folytatást a legoptimistább becslés szerint is legalább egyéves holtidő fogja megelőzni. Pláne, egy olyan költségvetési tervezés közepette, ahol a megszorítások miatt úgy hírlik, az is kérdéses, honnan teremtik elő a minisztériumok az uniós pályázataikhoz szükséges önrészt.
 
Onnan vonnak el, amiben a jövőt látják
 
  A (minőségi) szakképzés propagálása nem ördögtől való, a magyar valóságban azonban minden ez irányú felmérés és tapasztalat szerint jobban boldogul az, aki érettségizik. Nem utolsósorban azért, mert avval szakképzettséget is könnyebben szerez.
 
   Mindezzel együtt igazán pikáns, hogy a költségvetésben jelentéktelen (pár százmilliós) összeget éppen onnan vonják meg, amelyre a jövő zálogaként hivatkoznak. Persze az érintettek közmunkásnak jók lesznek.
 
  Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is kérdéseinkkel, amelynek honlapján csupán a köznevelési és a sajtóosztályhoz nem adnak meg telefon-, csupán fax(!)-számot. De érdeklődésünkre a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.
 
Mennyi az annyi?
 
   A teljes Útravaló ösztöndíjprogram nincs is nevesítve a költségvetési törvényben, csupán „Roma ösztöndíjprogramok”-ként jelenik meg az EMMI fejezeti kezelésű előirányzatai között egy 2067,1 M Ft-os összeg. Ez lényegében annak fedezete, és a kezdetektől nagyjából azonos a mértéke – mondta el minisztériumi forrásunk. Összehasonlításul, a szombathelyi, vagy a székesfehérvári stadionépítések ugyanitt négy és fél milliárdos összegekkel szerepelnek.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Orbán a szakképzést erőlteti, de nem jut ösztöndíjakra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector