Startlaphoz Csatlakozz!

Szakszervezeti munkacsoportot alakítottak a kéményseprők

Akkor kerülnek az utcára, amikor szükség volna rájuk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 06. csütörtök, 15:26

Szakszervezeti munkacsoportot alakítottak a Heves megyei kéményseprők, akik dolgozni akarnak, de hamarosan már nem lesz hol – olvasható a heol.hu oldalán.

   Október 22-én megalakult a Heves Megyei LIGA Szakszervezet Kéményseprő Szakszervezeti Csoportja Egerben. Céljuk, hogy mihamarabb választ kapjanak az ő bőrükre menő kérdésekre, valamint előkészítsék az újrakezdés alapjait.
 
   – Az utóbbi egy-másfél évben a sorozatos jogszabályváltozások miatt nehéz helyzetbe kerültek a közszolgáltatók. Ez drasztikusan érintett bennünket, hiszen folyamatos a létszámleépítés, sok régi szakember veszítette el munkahelyét. Hónapok óta hitegetnek bennünket, hogy mikorra születhet megoldás, de a munkáltatónk sem kap sehonnan választ. November 10-én az utolsó, körülbelül harminc Heves megyei kéményseprők is megkapják felmondásukat, így jövőre, a felmondási idő leteltével nem marad kéményseprő. A saját kezünkbe szeretnénk venni sorsunkat, ezért kértük a LIGA segítségét. Más megyék munkavállalói, valamint a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége is támogat bennünket, s a későbbiekben szeretnénk országos szakszervezetté válni. Elsőként azonban arra szeretnénk választ kapni az illetékesektől, hogy mi lesz velünk – mondta el Vámos Csaba ügyvivő, aki október közepéig a végelszámolás alatt álló Heves megyei TŰZKÉV munkatársa volt.Hozzátette, megkeresték a megye ellátásáért felelős egri önkormányzatot, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség Heves megyei Igazgatóságát, s várják a válaszukat. Elmondta, hallani lehetett arról is, hogy létrejön egy állami közműholding, de abban egyelőre nem szerepelnek a kéményseprők. Ráadásul az állami cég is csak egy fél év múlva állna föl, akkorra pedig nem marad szakképzett kéményseprő, hiszen várni senki sem képes addig, mindenki ott helyezkedik el, ahol tud. Vagy kompenzálja az állam, vagy az önkormányzat a szolgáltatókat, vagy indítsanak új cégeket. Utóbbihoz persze nem csak emberek kellenek majd, hanem pénz is, hiszen meg kell vásárolni a szükséges eszközöket.
 
   – Luxus, hogy a fűtési szezon kezdetén kerülnek az utcára a kéményseprők, amikor szükség volna rájuk. Nem szabad megvárni, míg akár egy elmaradt ellenőrzés után bekövetkezett gázrobbanás, vagy szén-monoxid mérgezés miatt életét veszti valaki. A lakosok is kérdezgetnek bennünket, hogy mi lesz, s nem tudunk nekik válaszolni – fejtette ki Vámos Csaba.
 
   És akkor még szó sem volt arról, hogy januártól több feladatot kapnak a kéményseprők, amelyekre egyelőre ki sincsenek képezve. Januártól csak Heves megyében 70 szakemberre volna szükség, akik nem csupán a hagyományos és gázkéményeket ellenőrzik és tisztítják, hanem ellenőrizniük kellene a légellátást és a levegőutánpótlást, számításokat kellene végezniük. A szakmai utánpótlás egyébként is gyenge lábakon áll, hiszen szakmunkásképzés nincs, csak átképzéssel lehet valakiből kéményseprő.
 
   – Senki sem tud semmit. Mi legalább tudjuk, mit akarunk. Dolgozni akarunk, tisztes megélhetést nyugodt munkakörülmények közt, s szeretnénk tisztességesen kiszolgálni a lakosságot – zárta szavait az ügyvivő.

   Dr. Krasznay Zsófia, a Heves Megyei LIGA Szakszervezet érdekvédelmi tanácsadója a kialakult helyzetről elmondta, az, hogy a Heves Megyei TŰZKÉV Kft. végelszámolás alá került és dolgozóit elbocsátja, több kérdést felvet. Januártól, a fűtési szezon közepétől félő, hogy nem lesz, aki biztosítani tudja a kötelező közszolgáltatást. A cégnek érvényes a szerződése az egri önkormányzattal, de embere nem marad. Minél hamarabb tisztázni kell a helyzetet. A szakszervezet létrehozásának azt követően is lesz jelentősége, hiszen beleszólhat majd a munkafeltételekbe, illetve az esetlegesen kötendő kollektív szerződésbe.
 
Tudják, hogy nagyon alacsony a szakma presztízse
 
   Vámos Csaba lapunknak elmondta, az újonnan alakult szakszervezeti csoport egyik kiemelt célja, hogy visszaállítsák a kéményseprő szakma becsületét, hiszen elég rossz most az ő megítélésük. Ennek a profitorientált munkavégzés volt a melegágya. – A lakosságért vagyunk, azért, hogy biztonságban legyen életük, vagyonuk. Sokan gondolkodunk így, és az elvégzett munka után szeretnénk kapni a díjat, nem csak „adóbehajtóként” járni az utcákat, ahogyan ez az évek folyamán alakult – fejtette ki Vámos Csaba, aki gyakorló kéményseprőként többször is a saját bőrén tapasztalta a lakosság negatív hozzáállását.
 
Tavaly kezdődött a magánszolgáltatók baja
 
   A rezsicsökkentés jegyében 2013. január 1-jétől 3200 forintra csökkent a kéményseprés díja, majd ezt 2000 forintban maximálták, s a kiszállási díjat is eltörölték. Idén márciusban a vegyes tüzelésű kémények évi kétszeri tisztítását egyre csökkentették. Mivel a kéményseprők az első félévben végzik az egy lejárást igénylő tevékenységeket, a második félévre kevés munkájuk maradt, jövőre viszont újabb feladatokat írtak elő számukra. Idén augusztusban végelszámolás alatt van a Heves Megyei TŰZKÉV Kft., amely több hullámban bocsátott el dolgozókat. Bajba került a szolnoki és a debreceni szolgáltató is, előbbit felszámolják.
 
Forrás: heol.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Akkor kerülnek az utcára, amikor szükség volna rájuk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector