Startlaphoz Csatlakozz!

400 ezer fiatal nem végez társadalmilag és gazdaságilag hasznos tevékenységet

Évi 600 milliárd forint veszteséget okoz az ifjúsági munkanélküliség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 07. péntek, 07:55

Több mint kétmilliárd euró (mintegy 600 milliárd forint) veszteség keletkezik évente Magyarországon abból, hogy mintegy 400 ezer 15-29 év közti fiatal nem végez társadalmilag és gazdaságilag hasznos tevékenységet – állítja a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) tanulmányára hivatkozva.

   Az összveszteségben nem kevesebb mint 100 millió eurót (megközelítőleg 30 milliárd forintot) tesznek ki a munkanélküliséggel összefüggő szociális kiadások, a fennmaradó összeg pedig mindenekelőtt a foglalkoztatás hiányából származó jövedelem- és adókiesés.
 
   A 400 ezer magyar fiatal be- vagy visszavezetése a foglalkoztatás világába a magyar gazdaság egészét érintő érdek és sürgető feladat, amelynek megoldása döntően két tényezőtől függ: akarnak-e a fiatalok Magyarországon dolgozni, valamint van-e olyan struktúra, amely segítheti őket a terveik megvalósításában - véli Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke.
 
   Az Eurofound adatai szerint az ifjúsági munkanélküliség problémája a legérzékenyebben Bulgáriát érinti az EU tagállamai között, náluk 2011-ben a GDP 3,31 százalékát tette ki a nem dolgozó és nem tanuló fiatalok generálta 1,27 milliárd eurós veszteség. A sor végén előtte Görögország (3,31 százalék/GDP) és Írország áll (2,77 százalék), hazánk a GDP 2,2 százalékát kitevő 2,13 milliárd eurós kiadásával az ifjúsági munkanélküliség által leginkább érintett európai országok között szerepelt.
 
   A legjobb értékeket Luxemburgban (0,23 százalék), Svédországban (0,33 százalék), valamint Dániában (0,54 százalék) rögzítették. Az Eurofound tanulmányának módszertani specifikuma, hogy - a KSH statisztikai eljárásával szemben - a munkanélküliek közé nem csupán a gazdaságilag aktív, ám foglalkoztatásban nem álló fiatalokat számították bele, hanem a gazdaságilag inaktív, ugyanakkor nem tanuló fiatalokat is.
 
  A FIVOSZ friss,  3500 - 18 és 40 év közötti - fiatal megkérdezésével készített országos, reprezentatív kutatása szerint a fiatalok többsége Magyarországon képzeli el a jövőjét. A megkérdezettek 72 százaléka nem tervez külföldi munkavállalást a következő három évben, felük bizonytalan, felük viszont határozottan elveti a külföldi munka lehetőségét.
 
  A foglalkoztatási lehetőségek közül a megkérdezettek számára az alkalmazotti léttel szemben a vállalkozásalapítás vonzóbb alternatíva: míg 43,9 százalékuk inkább vállalkozó lenne, addig csak 39,9 százalék választaná azt a lehetőséget, hogy alkalmazott legyen. Ezzel az értékkel felülmúljuk az EU tagállamaiban mért értékek átlagát.


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Évi 600 milliárd forint veszteséget okoz az ifjúsági munkanélküliség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector